Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kandidáti na uličku slávy

Re:Kandidáti na uličku slávy 13. čec 2016 11:01 #311384

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Absolutní hity, které nezklamou žádného pěstitele aneb Veřejná výsadba
(jen takový můj prvotní nástřel, léty a superpřísným neúprosným okem
hodnocené, napříč typy, šlechtiteli a barvami)

Tantau
Aphrodité
Aspirin-Rose
Camelot
Heitmatmelodie
Stadt Rom
Pastella
Mary Ann
Sirius
Inka
Sweet Haze

Austin
Mistress Quickly
Royal Jubilee
The Mayflower
Susan Williams-Ellis
Lady Emma Hamilton
Lady of Shalott
Molineux
Darcey Bussell
Kew Gardens
Grace
Munstead Wood

Kordes
Moin Moin
Angela
Lupo
Fortuna
Felicitas
Juanita
Medeo
Portorož
Goldspatz
Sunny Sky
Cervia
Marie Rottrová
Purple Rain
Sonnenröschen
Amber Sun
Innocencia
Roter Korsar
Rotilia
Postilion
Laguna
Sweet Laguna
Jasmina

Meilland
Bonica
Leonardo da Vinci
Red Leonardo da Vinci
Kir Royal
So Pretty

Delbard
Vierge Folle
Paris 2000
Milrose
Centenaire de Lourdes

Lens
Alden Biesen
Guirlande d´Amour
Pink Magic

Ostatní
Julia Child (Jiřina Bohdalová)
Ballerina
Mozart
The Fairy
Roztomilá
Červený kříž
Koré
Red Yesterday
Astrid Lindgren
John Davis
Morden Blush
Maryša
Big Purple
Queen Elisabeth

Historické - opakující
Rose de Rescht
Jacques Cartier
White Jacques Cartier
Anna Marie de Montravel

Bavím se o růžích, které hodně kvetou, dobře odkvétají (nepotřebují oklepávání,
obírání, odstřihování, podpěry, nelepí v dešti, nepálí se na slunci, nestřílejí kandelábry,
nejsou nemocné a nezačínají rok co rok od země)

Fajn je třeba i Meillandova ´Colette´ a její sport ´Yellow Romantica´, ale potřebují obírání.
Resp. nepotřebuje, ale pak nevypadají tak moc hezky, jak by mohly.
Fajn je i Kordesova ´Sonnenwelt´, ale ta zase pro někoho méně kvete (je krásně přírodní).
A tak dále. Čili výše uvedené prošly nejpřísnějším kritériem.
Krom Laguna a Sweet Laguna - ty také potřebují obírat odkvetlíky.
Ale tak zase abychom tam měli i nějaké plnokvěté popínavé a ne jen ´Camelot´ (a ´Kir Royal´), že.
Neuvádím např. u mne božskou ´Louise Odier´ neb v některých vlhčích zahradách trpí na černou skvrnitost.
Dtto ´Iceberg´ - ´Schneewittchen´ aj.
Super jsou i ´Crocus Rose´ nebo česká ´Lidka´ - obě jsou však náchylné na padlí.
Jiné se válí, váhnou, klopí...
Čili je to pozorování plošné, obecné, z mnoha zahrad a míst, kde jsem se měl možnost naskytnouti se.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., JitkaU2, hespa1, Vlaďka, Aglaé, varouch, skalnička, Evka, papla a tento uživatel má 11 dalších poděkování

Kandidáti na uličku slávy 13. čec 2016 11:18 #311386

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Honzo úžasný přehled, děkuji. O to lepší, že spoustu z nich vlastním :woohoo: :woohoo: . Právě díky tomuto foru, takže moc děkuji všem, co sem přispívají svými zkušenostmi. Zrovna dnes jsem obdivovala Darcey Bussel, nakvetla mezi prvními a ostatní růže už mám ostříhané. A Ona kvete a kvete. Astrid Lindgren mám novou a neskutečně se poprala s čs. Měla ji od časného léta. Momentálně je nádherně obrostlá novými výhony a po čs ani památky. Koukám, bo zatím jsem nestříkala, i když do nejdřív musím právě kvůli Lady Emmě a Cardinal Hume (ta ale neskutečně kvete, tak jí odpouštím).
A teda moc chválím i Lions Rose. Hezký keřík, spořádaný, nádherně kvetla až doteď, naprosto zdravá.

Kandidáti na uličku slávy 13. čec 2016 11:25 #311388

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Teda Honzo, to je skvělá pomůcka, takový seznam. Vytisknu a založím do notesu, co s sebou tahám po zahradnictvích. Děkuji.

Kandidáti na uličku slávy 13. čec 2016 11:42 #311389

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Genoveso, nemáš zač.

Třeba ´Biedermeier´ nebo ´Chippendale´ - ač u mnohých krásné, tak pomalu opakují.
Jinak zdravé, květy s výdrží - ale prostě jednu chybičku mají, tak tu nejsou.
To jen abych ozřejmil případným čtenářům to, jak moc přísná ta kritéria jsou.
´Crown Princess Margareta´ snově krásná, neskutečné květy (to skládání!, ta násada!),
ale větve to neudrží, váhne Seto k zemi - takže neuvádím.
Dtto např. Kordesovy ´Herkules´ nebo ´Alexandra - Princesse de Luxembourg´
- hezké květy, ale tvorba keře nulová, bez podpěry ani ránu, stále nevymakaný keř
(ve "veřejné" výsadbě to nikdo nebude podpírat) - ale přitom nejsou pnoucí (tam je podpěra jasná)

Jak vy to vypadalo např. v takových Lidicích nebo na zámku Kozel, kdyby se tam vysázely
odolné (moderní, ale není nutné) odrůdy, a ne zažité-nezdravé-překonané hrůzy typu ´Lili Marlene´
či ´Europeana´. Na takových místech, kde tlak infekce je po létech růžo-pěstování obrovský,
je potřeba svěžího závanu výsadbového plánování, jinak se nemůžeme divit, že taková veřejná místa
veřejnost od pěstování růží odrazuje (okopané opadané nezdravé chuděry).

Moc mne mrzí skladba soret například na Petříně. Míří tam takových lidí, domácích, ale i cizinců.
Proudy, davy... Fotí se tam svatby, opravdu to tam žije.
ejeden by tam snadno získal lásku k růžím, kdyby tam nebyly presentovány retro-sorty.
Kdyby místo ´Sutter´s Gold´ rostla ´Lady Emma Hamilton´. Kdyby místo ´Kimono´ jela ´Bailando´.
Kdyby ty růže aspoň voněly, každý s nosíkem míří do květu - náraz, pic, a nic. :)
Aspoň, že ta Šutrova Zlatá voní, to tam pak každej orgasmuje, teda organismuje.
Stačí si sednout na lavičku, dát si svačinku, vypadat nenápadně ( :laugh: ) a mít oči dokořán, že.

Jinak dodám, že kandidáti se do Uličky uvádějí min. po třech sezonách vašeho pěstování.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., hespa1, skalnička, papla, Jikra, alenak, Luša, MartaC, Dita

Kandidáti na uličku slávy 13. čec 2016 11:47 #311390

• MartaC
  • Fresh Boarder
Já mám seznam taky vytištěný :) moc děkuji ;)

Kandidáti na uličku slávy 13. čec 2016 12:08 #311391

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Celé od r. 2010 jsem přelouskala a moc děkuji všem za šlechtitelské poznatky a zvlášť za závěrečné
résumé - k nezaplacení !!

Kandidáti na uličku slávy 13. čec 2016 12:09 #311392

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Honzo, tvůj seznam si s dovolením taky zkopíruju. Díky za něj, použiju ho, až budu zase váhat, jestli tu nebo tu.

Do téhle diskuze moc nepřispívám, doteď jsem měla pocit, že vlastně žádné růže nemám a těch mých 5 keřů na srovnání nestačí, ale ono už jich je přes 100 soret.
Druhý důvod mého nepřispívání je právě délka pěstování, všechno jsou to pořád mláďata neusazená a ještě mi je navíc okusuje zvěř.

I přes tyhle překážky v hodnocení za sebe přidávám Satin haze, roste úhledně půdokryvně (tj. vystřelí si delší prut, ale pěkně při zemi), zcela zdravá. Kvete pořád, díky tomu, že pořád nasazuje, tak vlastně nemá skoro žádnou pauzu. Květy snášejí úpal i kroupy. Čistí při větším větříku (jak je blízko u země a nahusto, tak musí fouknout trochu víc, aby ty lístky propadly na zem).
Následující uživatel poděkoval: Dita

Kandidáti na uličku slávy 13. čec 2016 13:06 #311394

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Týjo Honzo, to jsi zesumarizoval těch pětadvacet stránek? :woohoo:

Ale můj miláček Colette, to ti teda oponuji.(bylo by jich i víc ;) ) Dlouho jsem vybírala růži na obelisk a troufám si říct, že to byla výborná volba. A shodly jsme se na tom s Dreslou, také ji má vítací před domem ;) Dobře opakuje, zdravá, voňavá...spolehlivost sama.
Ale uznávám, že to vše je velmi subjektivní.
Poslední úprava: 13. čec 2016 13:07 od Vlaďka.

Kandidáti na uličku slávy 13. čec 2016 18:35 #311408

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
HonzaPM napsal:

Jinak dodám, že kandidáti se do Uličky uvádějí min. po třech sezonách vašeho pěstování.

A to bych ráda zdůraznila. Opravdu nemá cenu hodnotit kvality růže dřív, než alespoň po třech letech. Některá se zabydlí dřív, jiná se rozvíjí do krásy poměrně dlouho.

Po 7 letech pěstování si dovolím tvrdit, že John Clare má v uličce slávy své trvalé místo. Je to spolehlivá růže po všech stránkách.

JohnClare4.jpg

Eifelzauber má vlastnosti, které k top růži rozhodně patří. Pěkný souměrný keř, bezproblémový růst, absolutně zdravé listy, krásné, lehce voňavé květy, které netrpí rozmary počasí, dostatečná mrazuodolnost.

Eifelzauber_2016-07-13.jpg

Eifelzauber1.jpg
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Vlaďka, Aglaé, skalnička, Evka, Lukáš, Jikra, alenak, Luša, Marta a tento uživatel má 3 dalších poděkování

Kandidáti na uličku slávy 14. čec 2016 23:50 #311511

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Jak je možné, že do Uličky slávy ještě nebyla uvedena ´Rose de Rescht´?
Škandál. Teda ale. Napravuji. Dva ks. Obi 2013.

Samostojná. Fantasticky keřotvorná. Nebesky voňavá. Zcela mrazuodolná. Furthezká.
U mne komplet zdravá i bez postřiků. Se závanem historie. Skladná. Nejlepší.
P2070920.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Aglaé, Evka, Vendy, Jikra, alenak, Marta, alcearosa, bradhal a tento uživatel má 1 dalších poděkování
Moderátoři: Eva L., Květa