Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Kandidáti na uličku slávy

Kandidáti na uličku slávy 14. čec 2016 23:58 #311512

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Souhlas,jo a ještě bych přidala růžičku Violetta, od Harknesse :) brzo začíná kvést, zdravá, kvete furt
DSC06470.jpg
Poslední úprava: 15. čec 2016 00:05 od alenak.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Láďa, Vendy, Jikra, Marta, alcearosa, bradhal

Kandidáti na uličku slávy 26. říj 2017 15:44 #320814

• Anonym
Ahoj :-) Obnovuji diskuzi a reaguji na seznam 'tutovek' od Honzy :-) Jak to vypadá zase po roce? Už si sumíruju seznam růží na jaro a protože to bude u mě trochu komplikovanější, tak bych uvítala pár osvědčených tipů na historické růže. Honza vypíchnul čtyři, všechny remontující - Rose de Rescht, Jacques Cartier, White Jacques Cartier a Anna Marie de Montravel. Neměli byste nějakého dalšího kandidáta do uličky slávy? Nemusí nutně opakovat. Třeba by se tam nějaká našla :-) ;-) Klára

Kandidáti na uličku slávy 26. říj 2017 18:16 #320815

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
tak u mně z uvedených namátkou
Kordes- Angela, Postilion
Meilland- Bonica , Leonardo da Vinci , Red Leonardo
historické -Rose de Resht ,Alba Maxima . Mercedes
angličanky -J .Galway, Crocus Rose, Sherphedesss , Teasing Georgia, C.P.Margaret
ostatní- Mozart,Red Yesterday, Camelot, Chippendale, Big Purple
opravdu jen namátkou . je jich více
Poslední úprava: 26. říj 2017 18:17 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Ajka, babkaela, alcearosa

Kandidáti na uličku slávy 26. říj 2017 18:31 #320816

• Kaja
  • Platinum Boarder
DSCN4468.jpg

nejdál na fotce -- Angela, po ní Mercedes / fialková Historická / , malá bílá Sněhurka / Urban/, broskvová Eifelzauber

mercedes2.jpg

Mercedes/ historická

acapella.jpg

Acapella/ Tantau- hybrid tea

jamesgalway2.jpg

James Galway / anglická D.A.
Poslední úprava: 26. říj 2017 18:33 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Marta, babkaela, Dita

Kandidáti na uličku slávy 26. říj 2017 19:36 #320818

• Dita
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 676
Kájo, máš ty růže opravdu výstavní a obří :ohmy: Celkem mě vyděsila Angela, budu teď sadit 3 keře k sobě do trojsponu a nevím, jak daleko od sebe je mám dát. Ale tvůj keř vypadá letitě a ojediněle velký. Poradíš vzdálenost? Bude na celodenním slunci, tak nevím, jak se jí to bude líbit :huh:

Kandidáti na uličku slávy 26. říj 2017 21:46 #320820

• Kaja
  • Platinum Boarder
Dito - Angela je fakt dost velká . nejen u mně. mají ji i u sousedů a je ještě větší . má sice tak nějak 5 let , ale velká byla už druhý rok .

angela2.jpg
Poslední úprava: 27. říj 2017 06:47 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Milada, Jikra, alenak, Marta, babkaela, alcearosa, Dita

Kandidáti na uličku slávy 17. čec 2019 11:36 #325865

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Císař Karel IV. není žádným kandidátem, nýbrž přednostním kralevicem této Uličky.
´Empereur Charles IV.´ je povedená růže, úzký vzpřímený keř, květy jsou rozmístěny
v různých jeho výškových úrovních, což vypadá moc dobře a není běžné a hlavně květy
mají neuvěřitelnou výdrž i v letním počasí. Oproti např. ´Desdemona´ jednotlivý květ
vydrží 2-3x tak dlouho. Přitom nepůsobí uměle. Pelcovi na svém webu uvádějí plnou vůni
- pět z pěti možných hvězdiček - tak to netuším, kam na tento údaj šli.
Já do květu a ač se snažím opakovaně a sebevíc, na víc, než 2 hvězdičky to nikdy není,
navíc voní jen když je teplo až horko a jen méně plné květy. V některých obdobích nevoní vůbec.
Vůně je milá a proměnlivá - mix vůně "modrých růží" (´Rhapsody in Blue´, ´Outta the Blue´ aj).,
šípku a jablečného jádřince.
Velmi dobře čistí, květy nehnijí, nezasychají, nelepí se deštěm ani netrpí úpalem.
Odkvetlé stopky jsou velmi ozdobné a připomínají okrasná jablíčka.
Květy jsou střední až menší a na každém výhonu je jich až několik desítek.
Má abnormálně široká internodia, pokud bychom odkvetlíky odstraňovali až k prvnímu
pětičetnému listu, zakrátili bychom keř až o třetinu jeho výšky.
Choroby v mé bezpostřikové zahradě nepozoruji žádné. Mrazuodolnost je výborná.
Více v diskusi Lens - Růže dle šlechtitelů
krasneruze.cz/index.php/forum/2-re/28703...htitelu?limitstart=0

28.6.2019
P2910707.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, quendery, Láďa, alenak, babkaela, bradhal

Kandidáti na uličku slávy 22. čec 2019 12:18 #325933

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Minimálně třetí sezonu (což jsme si tu per ústa stanovili jako jedno z kritérií,
po jaké době pěstování na vlastní zahrádce lze odrůdu nanominovat do Uličky slávy)
mám tantauovu ´Friedenslicht´.
Zasadil jsem ji naprosto nemožně mezi bujný trs floxy (naštěstí bílé) a veronicastra
(naštěstí též bílého). Takže když "to" vše kvete, vypadá to krásně (jen růže mezi nimi
se nedá příliš vyfotit, a už vůbec ne na šířku a fotky nastojato to tu obrací leháro).
Nicméně veronicastrum občas vadne, floxa si spíš medí, ale umí zvadnout taky,
ale růže ´Friedenslicht´ si medí, pořád kvete a je absolutně zdravá.
Jiné by v tom místě dávno shodily listy a byly flekaté jak hyena,
jak by zajisté napsala naše pěstitelka Kája, že. Voní jen velmi mírně, trvanlivé květy
jsou ploché mističky. Z fotek mi připomínala trochu Austinovu ´Crocus Rose´,
ale jsou každá úplně jiná. AlenaK vy asi napsala, že Fr. je "rozevlátá".

Odrůda má dva synonyma - ´Eirene´ a ´Memorial Rose´.
Byla pokřtěna symbolicky 8.5. (2015), k 70letému výročí míru.
Už název odrůdy - světlo míru - určuje vzpomínku na těžké doby a oslavuje mír.
Získala řadu ocenění (Lyon, La Tacita, Kortrijk, Orléans) a osvětový projekt
ocenila evangelická církev Nejlepší příspěvkovou kampaní.
Tantau z každé prodané růže přispívá 1 Euro na:
progedenkstaetten-sh.de/

20/7/2019
P2940766.jpg

P2940779.jpg

P2940788.jpg

P2940799.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Láďa, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal

Kandidáti na uličku slávy 22. čec 2019 14:03 #325942

• alcearosa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1952
Honzo, děkuji za vyčerpávající informace. Friedenslicht mám od podzimu, z doobjednávky přišly 2 lazárci
-zřejmě zbytky- a oba se ujaly. Zatím nekvetou, ale zeleń bují.Jeden mám také na nemožném místě v džungli, a druhý je čekatel v nádobě. Z tvé reference růže nezmar.Přes ušlechtilost prvního jména se mně líbí více
Eirene. Vidíš- li ji v uličce slávy, mám se na co těšit. Co se týká uličky, tak mým prozatímním kandidátem je Charlotta a Teasing Georgia a od Tantau Gartentraume ,Aspirin ,Bernd Weigel Rose a Arabie. Zatím, uvidím v 2.flóru po náletu plísní. Charlota ji loni trochu chytila.
Následující uživatel poděkoval: Láďa

Kandidáti na uličku slávy 22. čec 2019 18:33 #325945

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Kdysi jsem měla přání mít několik čistě bílých růží, přestože prý jsou dost problematické. Tvrdí znalci. Myslím tím hlavně čajohybridy. Bohužel se to potvrdilo. Po nezdařeném experimentu (Annapurna, Jan Pavel II., Pierre Arditi, Irina, Karen Blixen) už mě to přání přešlo. Naopak jsem zjistila, že skorobílé růže - s příměsí nažloutlé, nebo narůžovělé barvy jsou mnohem životaschopnější, mnohdy naprosto bezproblémové ( Sweet Blondie, Lichfield Angel, Crocus Rose, Schloss Ippenburg...). Myslím, že Friedenslicht mezi ně patří. Komentáře netřeba, Honzův je všeříkající.

Friedenslicht2.jpg

Friedenslicht3.jpg

Friedenslicht_2019-07-22.jpg
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM, Kaja, quendery, Láďa, alenak, babkaela, alcearosa, bradhal, Viki
Moderátoři: Eva L., Květa