Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Historické růže

Re:Historické růže 01. zář 2009 22:01 #1701

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
No, mohla by to být ona. Jen mě mate, že těm lidem, od kterých jsem ji dostala, kvete jen jednou. Tvrdili mi, že na ní kdysi koupili naočkovaný nějaký čajohybrid, který posléze odumřel a z podnože vyrostlo skoro dvoumetrové tohle, které velmi mohutně odnožuje. Je možné, že by u nás někdo použil jako podnož takovou unikátní zapomenutou odrůdu?
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 01. zář 2009 22:35 #1702

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
U Typu Kassel je uváděné, že občas remontuje. sama nevím, co čekat, mám ji sazenou na jaře.Takže jestli sousedům kvetla bohatě v červnu, nemuseli si pár květů na podzim všimnout.
Možná se opravdu kvetení pošťouchlo hlubokým střihem s přesazením.. Pokud se ostřihá po odkvětu jednoukvetoucí růže, nevykvete.
Příští rok uvidíš.

Běžně se očkuje na několik druhů podnoží, které si růžaři kupují hotové - nesejí je. Centifolia mezi nimi není. To ale neznamená, že ji někdo (i nějaké menší zahradnictví) nemohl použít jako podnož - z odkopků, nebo výsevu.
Dokážu si ale i představit, že v blízkosti čajohybridu byly v zemi zbytky této růže, čajohybrid zašel a stolístka vypadá jako vyrostlá z podnože.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 02. zář 2009 23:03 #1712

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Tak to jsem vážně zvědavá, jak napřesrok - doufám, že dáš vědět, jak kvetla tobě. Jak se to vlastně má s těmi neochotně remontujícími starými růžemi? Když se po prvním květu výrazněji ostříhají, kvetou pak o něco ochotněji, nebo ji mám prostě nechat být, obrat jenom uschlé květy a uvidí se?
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 03. zář 2009 08:16 #1713

• dresla
  • Moderator
Jsem na začátku pokusů.
Ostříháním odkvetlíků se pomáhá neochotně opakujícím moderním, které mají jinak snahu tvořit šípky. (Diamond Border, Colette...)
U starých sama nevím. Po odkvětu se může provádět tvarovací řez, ale veškeré zásahy nemají být moc radikální, tyhle růže to nemají rády. Mám tu pár portlandek, které mají remontovat. I u těch "líných" se objevily květy, ale nebyla jich kvanta. Na druhou stranu - jsou to hodně mladé keře a taky je ještě celé září před nimi.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 12. lis 2009 16:18 #2649

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Zdravím všechny po dlouhé odmlce. Chtěla bych se zeptat na růži Blanche Moreau. Letos měla velmi příznívý rok a dnes jsem ji měřila a dorostla do "obřích" rozměrů. něco přes 2 metry. Na HMF uvádí max 1,8 a i pan Šíp zminuje něco okolo 1,5m. Jakou máte zkušenost? Zároven začala odnožovat asi 0,5m od keře, což mi zatím nevadí, ale může být invazivní? Popř dala by se "rozsadit"?
Někde se tu zminovalo, že růže trpěla padlím. Také se mi objevilo v prvním nebo druhém roce, ale ted je naprosto zdravá a vitální. Bez černé skvrnitosti a padlí, ani mšice se moc neobjevují - stačím je stírat. Jenom ti brouci , kdyby nežrali květy :S
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 12. lis 2009 22:58 #2650

• dresla
  • Moderator
Ahoj Emilko! Mrkni sem images.google.cz/imgres?imgurl=http://ww...6start%3D21%26um%3D1 , uvádí 2 metry. Moje je sazená loni na jaře a letos na jaře jsem všechny výhony kvůli padlí zkrátila. Takže zkušenost nemám. Jak ji máš dlouho? Tím výmladkem jsi mě zaskočila. To ani není třeba sázet do trojsponu:P . Rozsadit se dá. Ukopneš výhon s kusem kořene (teď) a bez problémů se ujme. Objednávaly jsme si tak s Danou pravokořenné. Přišly ocásky s cca 10cm kořene (žádné vlasové kořinky skoro neměly) a rostou.
Hrabeš se ještě v zemi? Nacházím tmavě šedé cca 2cm dlouhé larvy a myslím, že je to smraďoch. Nemáš je taky?
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 13. lis 2009 08:07 #2653

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
No nějak jsem to časově nezvládala, ale ted budu mít času mnogo.. Jenom nevím jak přežiju zimu :laugh: Díky za radu ohledně výmladků, zkusím to odštourat. Ještě na té stránce uvádí, že kvete opakovaně? Moje němčina je :blink: U mě tedy kvete jenom jednou zatím. Mám ji od 2005. První 2 roky jsem byla fakt znechucená, rozhodnutá , že už si žádnou mechovku teda neobjednám.... Ale nakonec mě přesvědčila :laugh: V zemi se ještě rýpu a nacházím super množství larev, zkusím dnes nebo zítra nějakou nafotit. Taky si myslím , že to jsou smradoši , už v minulosti jsem nějaké v kompostu nacházela , ale jenom fakt tam pěkně v měkoučku . Ale ted jsme kopali na " louce" v tvrdé zemi a byli tam taky :angry:
Dám ji potom na škůdce. Dreslo ještě posíláš růže? Nějak jsem špatně plánovala a potřebovala bych Konigin von Danemark a Tuscany Superb. Nechala jsem si vykopat díry od chlapa a ejhle ono jich bylo víc než růží... To jste měli slyšet :laugh: Po 30 dírách v tvrdé zemi :laugh: Ani jsem nemukala.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 13. lis 2009 22:23 #2659

• dresla
  • Moderator
Emilko, pošli mi na info adresu.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 18. lis 2009 21:09 #2733

• dresla
  • Moderator
Blanche Moreau kvete jednou, napsali tam nesmysl.

Cvakla jsem tvar keře Baron Girod de'l Ain (sázený 2008 - jaro).
IMG_6065.jpg
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 18. lis 2009 22:20 #2737

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Ehm - se zeptám...
historické růže se nestříhají ?
pořád mi vrtalo hlavou, jak bych je ošetřovala u plotu, když k nim bude omezený přístup ( předsadba ) a z druhé strany vůbec - sousedův příkop.
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa