Emilka wrote:... a napravo něco do bíla?.

Jedna otázka , sbíráte někdo opadané listí ( pod růžemi)? Přijde mi to docela nereálné. Takže mi to tam pěkně leží, a až na jaře okopávám tak to zakopu do země...

To napravo je rmen - plevelný

. Mám ho na poli spoustu, ale oproti jiným jde aspoň dobře trhat a je to letnička.
O střihu mám tuto
www.amazon.de/Das-Schneiden-Rosen-Dietri...essner/dp/3800155494
Prokousávala jsem se v ní popínavkami a je to hodně náročné na zapamatování. Pokusím se k ní teď v zimě vrátit a naštudovat historické.
Scarman měl mít nějaké postupy střihu historických odlišné, než je obvyklý postup. Zachytila jsem to na německých forech, ale nikde se už nerozepsali v čem konkrétně odlišnosti jsou. Jen někdo komentoval, že způsoby, které uvádí Scarman se hodí pro teplejší podnebí ( VB ), ne Německo.
Pro upřesnění : John Scarman je původem Angličan, který se usadil na jihozápadě Německa, vytváří tam zahradu, vede kurzy péče o růže a šlechtí. Z reakcí Němců bylo znát, že někteří o něm mají trochu pochybnosti, považují ho za zlatokopa.
www.landhaus-ettenbuehl.de/
Musím si tu jeho knihu už konečně taky pořídit, abych pochopila o jakých rozdílech je řeč.
Dany, mail mi nepřišel, zkus ho poslat ještě jednou. Nešel nám přes den net, možná je to tím. Souv. du Docteur Jamain mám.