Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Historické růže

Re:Historické růže 20. lis 2009 09:31 #2764

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Joj, to je zapeklitá otázka:laugh: .
Květo, ještě toho moc nevím:
Jednoukvetoucí se zakracují po odkvětu (nějak na to zatím nemám srdce). Moje mladice vystřelují vysoko nad keř letorosty - pruty a ty bych měla někdy v červenci zkrátit podle tvaru keře. Jestli budou mít pak tendenci se v tomtéž roce větvit, netuším. U dospělých růží můžeš vyšmikávat u země přestárlé větve (podobně jako u jiných keřů). Takže do ŽP můžeš bez obav alby, centifolie, gallicy, damascény dát.

U remontantek si nejsem jistá. Četla jsem, že jim střih nemusí dělat dobře, takže se zřejmě taky vyšmikávají jen přestárlé větve u země a obírají odkvetlá květenství na podporu dalšího kvetení.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 20. lis 2009 09:48 #2766

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Tak to je pořádný fešák. To vedle je echinacea ( růžová) a napravo něco do bíla?. :) Jedna otázka , sbíráte někdo opadané listí ( pod růžemi)? Přijde mi to docela nereálné. Takže mi to tam pěkně leží, a až na jaře okopávám tak to zakopu do země... :blush:
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 20. lis 2009 09:54 #2767

• Emilka
  • Platinum Boarder
Scarman o tom má 18 stránek a má střih rozdělený pro mladé a už dobře usazené růže. Potom samozřejmě podle druhu a kvetení. To je zatím co jsme pochopila :laugh:
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 20. lis 2009 15:07 #2768

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Emilko, můžeš přidat nějaký odkaz, pro nedovzdělance?;)
Dík V.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 21. lis 2009 14:31 #2781

• Dany
Připojuju se, taky bych si ráda početla.
A pro Dreslu - napsala jsem Ti na info, jestli můžes ještě poslat růže.....:) JDE JEŠTĚ OBJEDNAT RUZE ? Pan Šíp mi neposlal S. du Docteur Jamain, no a pár jsem ještě přpsala
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 21. lis 2009 20:00 #2783

• Emilka
  • Platinum Boarder
Ten střih mám v knize, takže můžu něco nafotit a zkusit vložit.... Něco jsem ted přelouskala a bude to jak píše Dresla.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 21. lis 2009 22:16 #2784

• dresla
  • Moderator
Emilka wrote:
... a napravo něco do bíla?. :) Jedna otázka , sbíráte někdo opadané listí ( pod růžemi)? Přijde mi to docela nereálné. Takže mi to tam pěkně leží, a až na jaře okopávám tak to zakopu do země... :blush:

To napravo je rmen - plevelný:blush: . Mám ho na poli spoustu, ale oproti jiným jde aspoň dobře trhat a je to letnička.

O střihu mám tuto www.amazon.de/Das-Schneiden-Rosen-Dietri...essner/dp/3800155494
Prokousávala jsem se v ní popínavkami a je to hodně náročné na zapamatování. Pokusím se k ní teď v zimě vrátit a naštudovat historické.
Scarman měl mít nějaké postupy střihu historických odlišné, než je obvyklý postup. Zachytila jsem to na německých forech, ale nikde se už nerozepsali v čem konkrétně odlišnosti jsou. Jen někdo komentoval, že způsoby, které uvádí Scarman se hodí pro teplejší podnebí ( VB ), ne Německo.
Pro upřesnění : John Scarman je původem Angličan, který se usadil na jihozápadě Německa, vytváří tam zahradu, vede kurzy péče o růže a šlechtí. Z reakcí Němců bylo znát, že někteří o něm mají trochu pochybnosti, považují ho za zlatokopa. www.landhaus-ettenbuehl.de/
Musím si tu jeho knihu už konečně taky pořídit, abych pochopila o jakých rozdílech je řeč.

Dany, mail mi nepřišel, zkus ho poslat ještě jednou. Nešel nám přes den net, možná je to tím. Souv. du Docteur Jamain mám.
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 22. lis 2009 00:45 #2793

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
dresla wrote:
Joj, to je zapeklitá otázka:laugh: .
Květo, ještě toho moc nevím:
Jednoukvetoucí se zakracují po odkvětu (nějak na to zatím nemám srdce). Moje mladice vystřelují vysoko nad keř letorosty - pruty a ty bych měla někdy v červenci zkrátit podle tvaru keře. Jestli budou mít pak tendenci se v tomtéž roce větvit, netuším. U dospělých růží můžeš vyšmikávat u země přestárlé větve (podobně jako u jiných keřů). Takže do ŽP můžeš bez obav alby, centifolie, gallicy, damascény dát.

U remontantek si nejsem jistá. Četla jsem, že jim střih nemusí dělat dobře, takže se zřejmě taky vyšmikávají jen přestárlé větve u země a obírají odkvetlá květenství na podporu dalšího kvetení.

Takže, pokud dobře čtu mezi řádky.. nemusím si jich nijak moc všímat... několik let přežijou i bez mé péče...
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 22. lis 2009 13:30 #2806

• Dany
Mail posílám, díky
Téma bylo zamčeno.

Re:Historické růže 22. lis 2009 16:26 #2807

• dresla
  • Moderator
Dany, nevím v čem je problém, ale mail žádný nepřišel.
Zkus ho poslat na dresla zavinac post.cz , nebo se zaregistruj a pošli mi ho jako Soukromou Zprávu.

Květo, přesně!:)
Téma bylo zamčeno.
Moderátoři: Eva L., Květa