Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Popínavé růže - osázení pergoly

Re: Popínavé růže - osázení pergoly 01. říj 2012 15:39 #284020

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
s Coral Down mám špatné zkušenosti vždy mě zašla a červenou ruži s jednoduchým květem můžu doporučit Dortmund
Následující uživatel poděkoval: Jirka

Re: Popínavé růže - osázení pergoly 02. říj 2012 15:15 #284051

• Lukáš
  • Platinum Boarder
018_2012-10-02.JPG

016_2012-10-02.JPG

moc pěkná růže Elfe mám ji druhý rok má přes 2 metry a v létě byla obsypána velkými těžkými květy které lehce voní
Následující uživatel poděkoval: mišpule

Re: Popínavé růže - osázení pergoly 02. říj 2012 19:25 #284067

• Jirka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 668
Připojuji se k Lukášovu doporučení Dortmund-anky - kvete opakovaně až do podzimu, ale klidně naroste i přes 3 metry.
Následující uživatel poděkoval: mišpule, Janik

Re: Popínavé růže - osázení pergoly 04. říj 2012 08:00 #284104

• papla
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 291
Dortmund - zdravá, pěkná, super.
Poslední úprava: 04. říj 2012 08:00 od papla.

Re: Popínavé růže - osázení pergoly 04. říj 2012 12:34 #284106

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
To jsem rada, ze ji takhle chvalite, na tu si brousim zuby uz dlouho, ale jeste ji nemam kam dat. A vymrza vam?

Re: Popínavé růže - osázení pergoly 04. říj 2012 13:48 #284107

• Lukáš
  • Platinum Boarder
vůbec :up
Následující uživatel poděkoval: Kika

Re: Popínavé růže - osázení pergoly 04. říj 2012 14:46 #284108

• Jirka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 668
Většina listů zůstane zelená až do jara, kdy raší i na koncích výhonů....

Re: Popínavé růže - osázení pergoly 04. říj 2012 15:15 #284109

• Lukáš
  • Platinum Boarder
ano je to taková skoro nezničitelná růže

Popínavé růže - osázení pergoly 20. lis 2014 21:18 #292866

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Zdravím všechny,
pročetla jsem spoustu místních vláken, ale požadavek je poněkud specifický -
- můžete mi prosím poradit růži kolem 2-3m, opakované kvetení v růžové škále (sytost nerozhoduje), spíše jednodušší květ, ALE: jsme v údolí řeky Sázavy, ač jen 270mnm, tak v mrazové kotlince (protisvah na JV, který sluníčku zcela překáží od října do března až do oběda) a pravidelně tu v zimě bývá v noci -29C během zimy v součtu víc jak 20 nocí. V zimě 2011/12 tu byly dokonce mrazy ve dne -17/v noci -34, týden v kuse, tj zona 4a.
Další zádrhel je vydoká hladina spodní vody, jsme 100m od řeky a pouhé 4m nad její hladinou, takže na jaře a na podzim tu bývá půda hodně podmáčená (s drenáží počítám, ale taky nezachrání všechno). Jinak půda kvalitní, všechno tu spíš přerůstá, na místě plánované výsadby byly 60 let lísky (kořeny vykopány), takže je to pěkně tmavá půda vylepšená spoustou listovky, poslední 2 roky leží ladem a zarůstá trávou.
V létě teplota odpovídá nadmořské výšce, tj. cca srovnatelné s Prahou.
Blízkost řeky způsobuje dost vlhké mikroklima, hodně tu řádí černá skvrnitost a rez hrušňová (kupodivu jsem tu ještě neviděla padlí), údolím vpodstatě neustále vane vítr a růžím se daří v podstatě jen na plotech u volnějšího prostoru nebo u jižní stěny domů. Zato netřeba zalévat :-)

Růže by byla u žbrdlení u stěny kůlny otočené na jih/JZ (kolmé slunce cca v 13:30), pouhé 3m od oken sousedů, kteří růže milují a jako důchodci sem jezdí na léto na chatu, proto bych je ráda potěšila opakovaně kvetoucím keřem. Jejich chatka by zároveň poskytovala ochranu před případným prudším větrem, přesahuje asi o 2m před plánované umístění vůči převažujícímu směru větru. Vůně nerozhoduje, vítr vane v 95% času od nich.
Podél společného plotu je živý plot z kanadských borůvek, pak 2x muchovník "Obelisk" (sloupovitý), následuje volné místo mezi dost průhledným plotem a kůlnou, kam bych ráda nakombinovala růži a červenolistou bezinku "Black Beauty", případně další keř vybíraný jako výplňový. Dál následuje sousedův živý plot z okrasných keřů, vše je laděno do modro-zeleno (první sousedí s vyhraženým prostorem Fothergilla major s mahonií cesmínolistou, zakrslý stříbrný smrk, svída bílá, zakončeno převislým bukem "Purpurea pendula", dál už vidět není). Podrostlé je to všechno zběhovcem Atropurpurea a nějakými vyššími planými světle fialovými astrami vedle zakrslého stříbrného smrku, kvetly až teď na konci října.
Růže (nebo dvě, tři...) může být buď vedle, nebo vpletena (což bych raději) do keře bezinky. Barva může být asi i dost výrazná, červenolistá bezinka to dost zjemní. Na bezinku + růži mám prostor o šířce 4,5m/délce 2m, případně mohu ještě přesadit sloupovaté muchovníky, jsou tam teprve rok, pak by to bylo 6x2m.

Květem se mi moc líbí Cornelia (zona 5b) jak je vyfocená na HMF - www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.1326 , Astrid Lindgren, William Baffin (náchylná na skvrnitost), tu zatím tuším nezmiňovaná Helle Marchenland (že by? ale je nižší) www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.42603 , dál Cariad, Paris 2000, Prairie Joy nebo i klasická jednoduchá multiflora.
V místním zahradnictví mají 2ks Rosarium Uetersen, nevím s mrazuvzdorností + je to už moc "načančaně plnokvěté". Na tento živý plot navazuje louka, řeka, strmý protisvah zarostlý hlavně habry, proto hledám něco přírodnějšího, i když třeba by se to s bezinkou sneslo, nechám si poradit.

Bohužel na HMF nejsem členem, nemohu zkusit vyhledávání podle více parametrů, navíc moc netuším, co jde v ČR sehnat. Takže - nějaké tipy ideálně pro zonu 4a a chladnější? (Pyracantha tu už 3x vymrzla, takže mrazuvzdornost je opravdu podstatná).
Děkuji!
M.

Popínavé růže - osázení pergoly 20. lis 2014 21:57 #292867

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijko, nejdříve tě přivítám. Vítej.

K tvému dotazu - ono je to i na HMF s uváděnou mrazuodolností dle zón všelijaké. Buď se tím nezabývají ( vše zóna 6 ) nebo uvádí ledaskdy zóny nižší a pak zkušenosti ( u nás event. moje ) toto nepotvrzují.

Z tebou uváděných růží pěstuji Cornelii. Uvádí u ní z5 a shade tolerant. No, tak po 6 letech mi konečně dosáhla 1,2 m, letos, kdy jsem ji nestříhala... stín moc nemusí.. atd.
Do keřů se ti bude proplétat obtížně - je to moschata, tudíž má od přírody daný habitus fontány. Květy jsou kouzelné. Jen v horku ( proto možná ta shade tolerance ) rychle vyhoří. Květenství jsou ale dlouhá, tak kvete poměrně delší čas.
- k dalším možnostem - popínavky na zimu nebalím, max. jsem měla - 24,8.
Všechny moderní byly pomrzlé až k zemi. Tak již moc s nimi jako s vysokánskými keři v I. floru nepočítám. Jediná růže, kt. tyto mrazy bez poškození přestála je Louise Odier. U mne ale opakování není bohaté.
Těmito mrazy prošla i Ghislaine de Felingode, sice pomzla hodně, ale je bujná, dohoní.
- v druhém mívají cca nad 2 ( až 2,5 m )

- pro letošek je již dost pozdě. Nabídka zdejších růžařství je již omezená, někde již prodej byl ukončen.

- doporučuju ti obrátit se přímo na majitelku zdejšího webu, nejspíš by ti nejlépe poradila ona. Má úctyhodnou sbírku růží, co vím, tak letos hodně očkovala, ale ke koupi budou růže až př. rok na podzim.

- některé kultivary popínavých růží udávaných jako mrazuodolné ( z šlechtění Kanaďanů ) pěstuji, ale bohužel příliš krátce na to, abych stopro mohla cokoliv o jejich odolnosti tvrdit. Krutou zimu nezažily. Mj. mám i růži z W.Baffina pocházející, zatím se ale jako popínavka netváří ( možná ani jako sadovka ;) )
Možná by tudy vedla cesta - ale někt. z nich zase mají nižší odolnost vůči horku, rychleji květy hadrovatí.

Příp. růže na zimu balit... pak by bylo kultivarů k výběru povícero.
Moderátoři: Eva L., Květa