Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Popínavé růže - osázení pergoly

Popínavé růže - osázení pergoly 25. lis 2014 13:01 #292998

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
James Galway.
JamesGalway.jpg

Moje poslední popínavka, od loňského podzimu od Pelců, sestra má 2 na oblouku od Dresly, má je přenádherné, tak jsem neodolala a přisadila jsem si jednu k ořezanému jalovci. Má minimálně trnů,mou oblíbenou barvu a tvar.
Poslední úprava: 25. lis 2014 13:04 od MartaZ..
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka, Marijka

Popínavé růže - osázení pergoly 26. lis 2014 13:20 #293027

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijka napsal:
Mimochodem, kdo máte kanaďanky od Pelcových, co mohu očekávat co se ujmutí růže týče? Dám ji jak jsem již psala na kopeček, dospod drenážní vrstvu, substrát namíchám kompost - písek - stávající zem 1:1:1 - to je již osvědčené pro místní bažinku :-) Bude vhodné ji více zapustit, má šanci "zpravokořenět"? Je to lepší nebo horší varianta? Případně mne odešlete do jiného vlákna, nemám pročteno vše, jen tak 60% fora.

M.

Marijko, z těch kanadských růží, kt. mají v sortimentu Pelcovi, mohu poreferovat ( co se týče kořenů ) pouze o Carefree Beauty. Sice od nich nepocházela, měla jsem ji z Německa - ale to nevadí, si myslím. Nedávno jsem ji vykopávala. Vlastní kořeny se snažila tvořit.
Hýbala jsem letos i dvěmi dalšími růžemi pro Sever ( nejsou ale v té kanadské sérii ), po dvou letech od zasazení. Obě vlastní kořeny měly. Jinou jsem řízkovala, ujmul se každý kousek.
Těžko vypustit nějaký závěr - jde o velmi krátkou dobu - ale mně alespoň ty, co mám, připadají poměrně "divoké", snahu mít vlastní kořeny mají.
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Popínavé růže - osázení pergoly 27. lis 2014 08:43 #293033

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22571
já mám pergolu doslova zapráskanou -- :silly: je tam Paul's Himalayan Musk . Veilchenblau , M.Silva Tarouca ,Barock, Schneewittchen R.Uetersen , New Dawn - mimo toho růže co měly být
slušné výšky a vylezly nahoru - Rokoko , Leandr . do toho asi tři klematisy . jo ještě na kraji Rhapsodyin Blue
pergola je dost velká , tak ke každé stojině něco a je z toho tunel

DSCN1662_2014-11-27.jpg

DSCN1667.jpg

DSCN1670.jpg

vlevo je fialková Vielchenblau - v pozadí P.H.Musk
DSCN1764.jpg

tmavší je Marietta Silva Tarouca a světl. New Dawn
Poslední úprava: 16. úno 2015 15:37 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Eva L., hana.johana, varouch, MartaZ., Martin, Evka, Lukáš, Iveta, Jarka a tento uživatel má 3 dalších poděkování

Popínavé růže - osázení pergoly 16. úno 2015 15:24 #294073

• Ajka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3929
R.2012

DSCN0710.jpg

R.2014

DSCN2053.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Evka, J.A.P.N, Lukáš, Iveta, ema, Jikra

Popínavé růže - osázení pergoly 16. úno 2015 16:10 #294077

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ajko krása :) , co jsou to za růže na tom oblouku? A koukám, že máš fotku z r. 2012, tj. vypadá to, že tu blbou zimu dobře přestály ;) . V kolika m.n.m to je? Jaké tam bývají zimy?

Popínavé růže - osázení pergoly 16. úno 2015 22:48 #294087

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ajko, to je nadhera. Taky by me zajimalo, jake ruze mas.

Popínavé růže - osázení pergoly 17. úno 2015 08:58 #294098

• Ajka
  • Platinum Boarder
Díky
Je to několik drobnokvětých růží ramblerů. Na čtyřech obloucích od řeky - Exelsa, trpí padlím, (tu chtěla ségra vyhodit, měla z ní křoví), usměrnila jsem jí, nařízkovala jí a ona se mi za svojí záchranu každoročně odmění záplavou květů. Další je novější Super Exelsa, měla by být odolnější vůči padlí, ale já to potvrdit nemohu. Dále Super Dorothy, ta by měla kvetení opakovat, ale žádná sláva a poslední je Blue Margareta, kříženec Vielchenblau, (má plnější květ,kromě mě jí milují i kosíci, každoročně v ní zahnízdí). Pravda je, že růže přitahují pohledy kolemjdoucích i vodáků a ptají se, co je to za sortu. A přestože kvetou jen jednou v roce, za tu nádheru to stojí. U nás začínají kvést koncem června a kvetou podle počasí, někdy do 25.července, někdy do konce července. Jinak jsou velmi odolné, přežily i záplavy, taky dám k nahlédnutí. Mezi nimi mám clematisy, které kvetou v mezičase, (dám do sekce clematisů).
Následující uživatel poděkoval: Jana V., HonzaPM, Kaja, Iveta, Marijka

Popínavé růže - osázení pergoly 17. úno 2015 09:00 #294099

• Ajka
  • Platinum Boarder
Omlouvám se za překlep, správně - Blue Magenta. :dry:
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Popínavé růže - osázení pergoly 17. úno 2015 11:35 #294108

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ajko, pokud se ti povede překlep, dá se opravit pomocí fialového "tlačítka" UPRAVIT ( dole pod příspěvkem). Po úpravě dáš znovu uložit. Je tam kolonka "Důvod opravy" - tam se uvede: oprava překlepu.

Popínavé růže - osázení pergoly 17. úno 2015 12:22 #294115

• Ajka
  • Platinum Boarder
Jani díky, příště mě to snad trkne. Jsem v práci a vždy jen na chvilku juknu a sem tam nějaký obrázek, o kterým předpokládám, že by mohl zaujmou,sem šoupnu, je to takový pel-mel. Ale jste moc hodní, že mi poradíte.
Moderátoři: Eva L., Květa