Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Moderátor

Re:Moderátor 07. pro 2010 01:55 #23674

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
HonzaPM wrote:
Evo L., jaký název diskuze navrhuješ? Např. Tantau nešlechtí jenom nostalgické růže.
Na druhou stranu noví návštěvníci fóra nemusí tušit, co pouhé jméno šlechtitele znamená.
Tak navrhuji Jméno, xxx (země) šlechtitel růží, že bychom to změnili zgruntu. Ok?

Reaguji na tuto debatu v Delbardových růžích.
Byla bych moc ráda za vaše vyjádření.

Osobně si myslím, že by opravdu se mělo popřemýšlet nad názvy "šlechtitelských" diskusí. A zároveň nad organizací fóra všeobecně.

Honzův návrh : Jméno, xxx (země) šlechtitel růží mi připadá smysluplné.
např. Tantau, DE nebo Německo a třeba pro zpřesnění název série růží které se u nás prodávají nejčastěji v závorce ( Nostalgické růže ). Pokud taková série samozřejmě existuje.
- což by bylo vodítkem pro návštěvníka, kt. hledá pouze info o jím zakoupené růži, není stálým ( zatím :laugh: ) přispěvatelem.

K organizaci témat :
Němečtí šlechtitelé jsou myslím ( po přejmenování ) OK.
Francouzští : Meilland samostatnou - OK, Delbart+ Guillot/Massad jedna d.
GB : diskuse Angličanky, dle mého by se měla přejmenovat na Austinovy růže.
- Harkness má samostatnou,
- jiní šlechtitelé z Anglie např. Fryers ( Burgundy Ice ) by mohli být nějak sdruženi, těch růží zas tak velký počet mezi námi zřejmě "neběhá". ( nebo diskuse s názvem jánevím Ostatní ? :laugh: )
- jedna diskuse věnovaná zámořským šlechtitelům - tzn. Carruth/ USA, McGrady / Nový Zéland, růže z Kanady a pod.
- moschata hybridy (+ Lensovy růže )

K druhému problému, kt. zde chci dnes ventilovat, mne částečně vedl návrh Zuzany na zřízení databáze. Ano, HMF jako databáze funguje naprosto postačujícně.
Ale !
Vzhledem k tomu, že na tomto fóru nefunguje vyhledávání tipťop ( dostanete se pouze k výsledkům vyhledávání na první straně ), myslím si, že je zapotřebí - zejména pro návštěvníky, ale i pro naši orientaci - více zachovávat "čistotu" těchto šlechtitelských diskusí. Tzn. striktně se věnovat pouze tématu. Dát fotku, popis růže o kt. vím, že do příslušné diskuse patří. Pokud např. bych chtěl/-a slyšet návrhy na růži, kt. by se mi mohla hodit, pokud hledám jméno nějaké mé noname, a jiné případy s tématem nesouvisející - mám jiné možnosti kam dotaz umístit.

Myslím si, že toto věnování se pouze danému tématu by přispělo ke zkvalitnění fóra jako takového. Vezměte si diskusi Angličanky. Je otevřená jednu sezónu, má 121 stran. Měla by to být průběžná diskuse... jaký bude počet stran po několika letech ?
( čímž nechci říct, že 121 stran je špatně ! )
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Moderátor 07. pro 2010 08:10 #23684

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Hmmm, určitě jsem pro, aby se oddělily šlechtitelské diskuze. Bude to přehledné pro nás i pro nově příchozí (až se zorientuje).
Ale, co se týká čistoty diskuzí, to se dá s hromadou ukecaných převážně ženských hrozně blbě udržovat. Napsat pár strohých stav o stavu růže nějak moc nejde :D
Určitě se lepším rozdělením diskuzí hodně eliminuje prosté drbání (bude se víc drbat k tématu, pokud bude užší), no a nebo holt budou moderátoři stříhat, přesunovat a lepit :P

Četla jsem jedno fórum, kde měly třeba ostinky dělené po růžích, a u každé růže max. 10 příspěvků, dost nuda ;) a nebavilo mě to číst :huh:
U nás by možná pomohlo, protože je fakt, že třeba v "angličankách" se už dávno hledat nedá, je rozdělit podle barev (třeba na ty do žluta a ty do růžova a ty tmavé a ty bílé ;))

Re:Moderátor 07. pro 2010 08:49 #23685

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Souhlasím s členěním diskuzí, jak navrhuje Květa a jak uvedl Honza.
K Honzově námitce, že noví návštěvníci fóra nemusí tušit, co jméno šlechtitele znamená - měli bychom si všichni uvědomit, že KR jsou specializované stránky věnované především růžím a měly by si uchovat mnohem vyšší úroveň, než má třeba Living, nebo Zahrada. Předpokládám, že na KR příjde většinou ten, kdo má hlubší zájem a pořídil si, nebo si hodlá pořídit, "značkovou " růži a má potřebu se o ní dozvědět víc. Jestli mu stačí nějaká krabicová růže z OBI s názvem Potěšení, pak má holt smůlu. Přece stačí, když zná název růže, pak si snadno najde i zemi původu a šlechtitele - nasměrování na HMF a jiné databáze tu je.

Chtěla bych ještě podpořit Květu prosbou, abychom pečlivě dodržovali dané téma. Sama zjišťuji, že zpětné dohledání informace je někdy hodně složité. Při své netrpělivosti se obvykle namíchnu a nechám toho.

Amazončin návrh na dělení austinek podle barev není špatný, ale mám strach, že by z toho mohla být časem slušná bramboračka. Barvy vnímáme subjektivně - např. sv. růžovou může někdo vidět jako krémovou, tm. červenou jako fialovou, atd. Tzv. oficiální popisy barev třeba na HMF vycházejí také ze subjektivního dojmu popisovatele. Nehledě na to, že stejná růže může mít jiný odstín v Portugalsku a jiný ve Švédsku. Ale jistě by se našla jiná vlastnost, která by pro třídění vyhovovala. Např. tvar květu - plný, prázdný, plochý, kalíškovitý.....

Tak děvčata a chlapci do toho! Navrhujte další vylepšení. Víc hlav, víc rozumu.:laugh:

Re:Moderátor 07. pro 2010 17:44 #23750

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Podívala jsem se jak to maji jiny forumy, a jsou dvě varianty. První když tema překroči 100 stranek , zablokovat ji pro přidaní dalšich přispěvku a otevřit tema s uplně stejnym nazvem ale přidat napřiklad Kordes-2 připadně Kordes-3 . Druha varianta po přetečení nad 100 str davat temata do archivu, otkaz na archív je na první straně znovu založene diskuse . Drobít ruže podle barev myslím sí že není dobry napad, ale muže to byt když někdo založi tema kvuli barvě , takovy už jsou a je to taky dobry:)
Nazvy se mi libi jednoduche podle jmena šlechtitele ne podle geografie nebo tvaru květu. Ale zas nemusíme mít tolik temat kolik je šlechtitelu, to je zbytečne, co není kam zařadít jde do diskuse Ružova sezona, už to tak funguje a zda se mi že dost dobře.

Re:Moderátor 07. pro 2010 18:52 #23780

• Eva L.
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 8815
Jevgenija díky, máš dobré nápady.:)

Re:Moderátor 08. pro 2010 01:00 #23787

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
amazonka01 wrote:
Ale, co se týká čistoty diskuzí, to se dá s hromadou ukecaných převážně ženských hrozně blbě udržovat. Napsat pár strohých stav o stavu růže nějak moc nejde :D
Určitě se lepším rozdělením diskuzí hodně eliminuje prosté drbání (bude se víc drbat k tématu, pokud bude užší), no a nebo holt budou moderátoři stříhat, přesunovat a lepit :P

ano, souhlasím, :laugh: ..
Nejednalo se mi o strohý popis růže, spíš o "zanášení" šlechtitelských diskusí věcmi do nich nenáležejícími.
Myslím si, že drbárenské diskuse tu jsou - a jsou k této bohulibé činnosti :laugh: založené. Vykecat se někde musíme, že...

Právě, přesunovat moc nejde ( pořád píšu, že je to moc na přehledu diskusí vidět ), zkusím nějak přestříhat d. Delbart ( schválně, co to udělá, jak bude stříhání vypadat). Pokud náhodou něco nechtěně smáznu, omlouvám se předem.

Jevgenije, díky - ano, zamknutí diskuse pokud překročí délku 100 stran ( nebo na konci každého roku ) je dobrý nápad.

Máte někdo ještě nějaké návrhy k organizaci témat ?

Re:Moderátor 08. pro 2010 17:28 #23830

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
Přimlouvala bych se ze dvě věci:

1/ nedefinovat témata diskuzí příliš úzce - myslím, že by se to moc rozdrobilo

2/ snažit se potom držet tématu, tj. když mě zaujme v diskuzi Růže - Kordes nějaká lilie a šalvěj a chci o nich detaily atd., tak vstoupit do diskuze
"trvalky" nebo "šalvěje" a "lilie" a nerozvádět to téma v Růžích.

Re:Moderátor 08. pro 2010 18:13 #23851

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
fanynka wrote:

2/ snažit se potom držet tématu, tj. když mě zaujme v diskuzi Růže - Kordes nějaká lilie a šalvěj a chci o nich detaily atd., tak vstoupit do diskuze "trvalky" nebo "šalvěje" a "lilie" a nerozvádět to téma v Růžích.

Ono by stačilo, kdyby se prostě hodil dotaz:

XY, co je na fotce s AB za šalvěj? Napiš mi to, prosím, do ŠALVĚJÍ :)
A tak podobně :)

A jinak ještě jedna prosba, moje soukromá (ale i s ohledem na neznámou kapacitu serveru), nešlo by vkládat menší fotky?
Ono si je nastavení zmenší, takže stránku neroztáhnou, ale kapacitně zůstanou stejné. Pomalejšímu připojení (jako mám třeba já :blush:) se prostě nenačtou, a pokud se načtou, tak se mi zase podařilo přetáhnout zaplacené GB :unsure:
Já vím, to je sice můj problém, ale všechny fotky se ukládají na server, a může tak časem (jak nás a fotek bude přibývat) docházet ke zpomalení, případně kolapsu (zažila jsem na jiném serveru).

Re:Moderátor 09. pro 2010 10:51 #23858

• Lenka
Ahoj po delší době. Měla bych jeden takový možná kacířský návrh: nestálo by za to v rámci zpřehlednění starších/delších diskusí prostě smazat brutálně všechny příspěvky, které se příliš netýkají rostlinného tématu? Mám na mysli všelijaké ty stesky na počasí a ach jo, mně nic neroste, fotky domácích mazlíčků apod.starší než řekněme rok, dva, různé formy přitakání, notabene s překopírovanou fotkou předchozího přispěvatele. Řekla bych, že pokec je bezvadný v tu chvíli, kdy se odehrává, ale nemyslím, že po roce ještě bude zajímat i samotné účastníky diskuse. A když se zoufale snažíte najít informace o nějaké rostlině ve stostránkovém vláknu... no víte to stejně jako já. Tak co vy na to? Pokud byste byly/i pro, navrhovala bych, aby si každý probral svoje příspěvky a promáznul je sám, aby s tím moderátor neměl tolik práce. Já to u svých "kecacích" hodlám udělat tak či tak, jakmile najdu volnou chvilku.
Jevgeniin návrh na zablokování příliš dlouhých diskusí s odkazem na pokračování mi přijde moc dobrý a ještě bych se velmi přimlouvala za rozdělení vlákna Trvalky, přinejmenším do budoucna. Nemohly by ty druhy, které nemají vlastní vlákno, spadnout do škatulky třeba podle stanoviště? Já nevím, třeba slunce+sucho, slunce+vlhko, (polo)stín+sucho, (polo)stín+sucho a k tomu pár zvláštních kategorií typu obrubovky, podsadby, výplňovky, pozadí, porostlé chodníčky (z nichž některé už jsou)? Nebo je rozdělit podle doby kvetení na jarní, letní, podzimní a furtkvetoucí? Asi je to trochu zavádějící, ale nenapadl mě lepší způsob, jak takové množství různorodých rostlin rozdělit.

Re:Moderátor 09. pro 2010 11:04 #23859

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Já tedy bych určitě souhlasila s uložením(useknutím dlouhých diskuzí, ale třeba např. cibuloviny - je jestli rozkouskovat na drobno, no nevim, kolikrát si ani nevzpomenu na název a představa že bádám jak se ta cibulovina jmenuje a kam jí mám dát, nevim, nevim třeba lilie a mečíky sou samostatně těch je hodně,... pak podle stanovišť trvalky - třeba hosty jsou stínomilné, ale já stín moc nevedu a mám je na plném slunci tak pak kam s nimi,... já jen aby sme si to neudělali zbytečně složitější,ale nevím jestli nám tohle přísluší úplně řešit, myslím že třeba Dresla by měla mít nakonec hlavní slovo, aby se vyjádřila ona měla určitě nějakou tužbu, představu, vizi, když tohle forum zakládala.....

A ke kecacím vláknum, nevím jak vy ostatní, ale sem tu ráda právě proto že to tu neni strohé, naškrobené a jen odborné. A pokud tu vystupujeme z anonymity(co přispíváme) jsem ráda že o Vás holky a kluci vím víc než to že máte super zahrady a pamatujete si všechny názvy kytiček i v latině:P
Moderátoři: Eva L., Květa