Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Denivky

Denivky 29. bře 2015 09:20 #295234

• Veru
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 1
Jani a Kájo děkuji za rady jíl v té části zahrady kde jsou máme úplně pekelný :angry: a tak často při sázení přilepšuju kompostem..

S tou hloubkou, včera jsem nad nimi tak stála a oni se na mě tvářily asi takto: nechej nás a opovaž se do nás dloubat nebo to zabalíme úplně a budeš mít po ptákách..

Jakou hloubku máte osvědčenou? Když do nich pudu abych je případně rovnou podsypala..

Už si nepamatuji přesně jak hluboko jsem je dala, ale určitě jsem si o nich hledala info na internetu..
Byla to jen hlíza bez kořínků, ale prodejce mě ujišťoval, že denivka je skoro jako plevel..

Původně jsem chtěla denivky použít ještě na dalších místech v zahradě. Když jsem pak viděla jak se těm třem daří jsem to odložila na neurčito. Jsou určitě velkokvěté vybrala jsem je kvůli velkých nápadným květům.. Jsou z tržiště z Lysé.. No ale přesto se mi denivky pořád moc líbí a chtěla bych vyzkoušet ještě na jiném místě v zahradě.
Poraďte prosím, které jsou ty ochotné se rozrůstat.. jsou to ty obyčejnější oranžové a žluté raně kvetoucí s drobnějšími květy? Děkuji
Téma bylo zamčeno.

Denivky 29. bře 2015 09:40 #295236

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Veru, na "plevelivost" denivek si mohou stěžovat snad jen majitelé písčitohlinitých půd někde v Americe. Teplo a písek jim opravdu vyhovují a viděla jsem video jedné paní, která je kvůli tomu "nadměrnému růstu" musí každé 3-4 roky vyndat a rozdělit. To se u mě nestává. Dělím, až když potřebuju "děti" do dalšího záhonku.

Obecně se lépe rozdůstají diploidní odrůdy, tetraploidní mívají obří květy a řadu dalších kvalit, ale obecně tolik nepřirůstají, proto jsou také dražší ( pomaleji se množí - denivky se množí dělením trsů, jiná metoda - s výjimkou laboratorních podmínek- na ně není). Ale, pokud byly z tržiště, budou to zřejmě ty obyčejnější a ty by takové cimprdlíny být neměly. Myslím, že prodejci na trhu prodávají svoje výpěstky, tj. oddělky od svých, které se jim rozrůstají nejvíce. Takže problém bude nejspíš v tom jílu a je třeba asi hlavně upravit jim podmínky ( v jílovité půdě se jim dařit nebude). Doporučená hloubka sázení je max. 3cm pod úroveň hlíny ( tj. místo, kde je hranice mezi kořeny a nadzemní částí má být v této hloubce)

Rychle a pěkně přirůstají právě ty obyčejné jarní žluté a později oranžové, ale i mezi pozdními velkokvětými je řada silněji rostoucích. Vypisovat je asi nemá cenu, u denivek to není jako u růží, existují desetitisíce ( možná už statisíce) kultivarů, ale u nás se jejich šlechtěním a množením zabývá jen několik lidí ( navíc mají poměrně různý sortiment) a je prostě nutno si vybrat z toho, co je k dispozici.
Pokud tedy nezamýšlíš udělat internetovou objednávku u některého z nich ( moc bych nedoporučovala objednávat u LG nebo LB, mají problém s posíláním záměn), vybírej v zahradnictvích květináče, kde je víc puků najednou - to je obvykle známka, že dobře odnožuje).

Na dálku stav těch tvých neposoudím, ale obecně by teď najaře nemělo vadit, když kytku vyndáš a koukneš jí na kořeny ( případně podsypeš pískem ). Jestli bude prakticky bez kořenů, skoro by možná bylo lepší jí přendat do květináče ( namíchat s pískem, hlídat) a nechat jí pořádně zakořenit.
Poslední úprava: 29. bře 2015 09:43 od Jana V..
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja, jana H, Jikra

Denivky 29. bře 2015 09:49 #295238

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
a já ještě dodám , že taková spolehlivá a opakující kvetení až do mrazu je Stella de Or . vždycky když jdu na poštu , tak ji obdivuji v záhonu před vchodem . je tam nasazená s nějakou trávou a podzimními astrami. .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: jana H, Jikra

Denivky 29. bře 2015 22:46 #295292

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Ano, a dobře rozrůstavá je i Kwanzo ( hodně vysoká plnokvětá oranžová) ;) - ta by také měla být celkem k mání.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Denivky 31. bře 2015 10:57 #295423

• Veru
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 1
Děkuju ještě jednou poohlédnu se po těch obyčejnějších.. Máme v plánu dodělávat u terasy další záhon tak se budou hodit..

Na ty tři se chystám jakmile počasí dobolí včera kroupy a dnes sníh snad se to zase brzy ustálí na nějakém příjemném jarním sluníčku..

Kájo ještě mi to nadá jak tak brouzdám po forech musím smeknout máš nádherné kombinace kytek.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Denivky 01. dub 2015 08:05 #295467

• Kaja
  • Platinum Boarder
Veru - Stellu ď Oro /3kusy za 177kč/ má Starkl v katalogu . taky směs ,3 kusy denivek . / strana 58
Poslední úprava: 01. dub 2015 08:06 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Veru

Denivky 03. dub 2015 11:10 #295581

• Veru
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 1
Díky za info. jaké máš se Starklem zkušenosti? Dobré? Tchýně občas něco od něj vezme a je to jak kdy někdy to přijde blbě zabalené jindy obouchané a někdy v pohodě.

Mezitím jsem se pozeptala v práci. Bez očekávání jsem to nadhodila, říkala jsem si líná huba... a kupodivu se našla jedna kolegyně co má žlutou na chalupě prý rozlezlou do víc než metr.. Slíbila, že mi jí kus odrýpne za maliny.. a ještě mi poradila, že kupovala kosatce u pana Krupky a měl v nabídce i veliké množství denivek jsem našla stránky a od té doby valím oči :woohoo: ..
Nebrali jste od něj někdo něco?

Na druhou stranu si říkám, že bych měla brzdit když se jim u mě zatím moc nedaří..
Téma bylo zamčeno.

Denivky 03. dub 2015 11:39 #295582

• Kaja
  • Platinum Boarder
jo Krupka je dobrý - brala jsem od něho třeba loni kosatce . krásné :)
jinak to že má paní žluté denivky - může mít takové ty rané , děsně nehezky voní až smrdí .
u Starkla jsem brala několikrát růže a byla jsem velmi spokojená . ostatní rostliny nevím , ale denivky by měly být odolné .
DSCN9336_2015-04-03.jpg

DSCN9514_2015-04-03.jpg

DSCN9021.jpg

tak to jsou denivky co nechávám v zahradě proto , že jsou rané .mám tři druhy - ale nejraději bych je vyryla .
Poslední úprava: 03. dub 2015 11:40 od Kaja.
Téma bylo zamčeno.

Denivky 03. dub 2015 13:46 #295588

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kájo, vidíš a zrovna tyhle mi krásně voněj a patří mezi mé nejoblíbenější :P .
Ikdyž se musím přiznat, že jsem se k tomu musela dopracovat časem. Protože v rámci okouzlení velkokvětými denivkami, jsem je málem vytěsnila ze zahrady ( dokonce jsem jich větší část odklonila ke kamarádce). Ale loni jsem se do nich opět zamilovala právě pro jejich citronovou vůni a také pro vděčnost s jakou bohatě kvetly mnoho dní.
Pro tu bohatou násadu také stále nechávám obyčejnou h. fulva, ikdyž ta nevoní, ale kvete hodně ( také dělá velký trs).

Veru, pokud nemáš na zahradě na denivky a kosatce příhodné podmínky, tak tu objednávku ještě zvaž. Spíš bych se zkusila orientovat na kytky, které naopak takovou zeminu uvítají.
Je to taková stále omílaná věta ( a mě trvalo cca 13 let, než jsem pochopila, jak moc je pravdivá :blush: ), ale říká se "správná kytka na to spávné místo", tj. nemá moc cenu se za každou cenu snažit pěstovat suchomilné rostliny na vlhkých jílech a opačně. Ono, ne že by to bylo vždy úplně neúspěšné, ale ani jedna strana ( kytka x zahradník) z toho nebude nadšená.
Kdyžtak zkus nejdřív ty oyčejné žluté a když se jim bude dařit, můžeš se rozšoupnout ;) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra

Denivky 24. kvě 2015 19:56 #296872

• fanynka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1611
začínají

0012.jpg

019.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Jarka, alenak
Moderátoři: Eva L., Květa