Veru, ono je to tak, že některé denivky celkem hezky v trsu přibývají ( jsou ochotnější k vytvoření podzemního výběžku) a některé ( hlavně ty šlechtěné s velkými květy) přibývají pomalu ( udělají třeba jen jeden nový puk ročně, někdy ani to ne).
Také se mi občas stane, že nová denivka prostě začne stávkovat. Mám např. novou Lady Betty Fretz, která loni prostě vůbec nekvetla. Někdy mi stávkujou po přesazení ( a nepomůže ani hnojení, prostě nic

).
Obvykle se všude píše, že hlavním důvodem, proč denivky nekvetou, je, že jsou zasazené moc hluboko. Ale na to si dávám velký pozor. Někdy se mi zdá, že přestávají kvést, když je naopak trs hodně starý ( jenže po rozdělení a přesazení mi zase stávkujou

). Je to prostě s nimi někdy trápění a bohužel úplně univerzální rada na to není.
Čistě teoreticky by mohl možná problém být i v tom, kdybys měla jílovitou půdu, která je v zimě promáčená a studená. Dužnaté kořínky to nemají moc rády a uhnívají. Než rostlina vytvoří nové ( má v ich přes zimu uložené zásobní látky), nezbývá jí moc energie na kvetení. V takovém případě se doporučuje denivku drenážovat, ve výsadbové díře z hlíny vytvořit jakýsi kopeček a na něj denivku posadit a kořeny hezky rozložit po svazích toho kopečku ( aby nešly tolik do hloubky, ale byly spíš blíž k povrchu) a pak teprve zasypat hlínou.