Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Denivky

Denivky 03. úno 2015 22:58 #293861

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Jen tak pro radost, par obycejnych denivek

IMG_5749_vyrez_800.jpg

IMG_3618_vyber_800.jpg

IMG_3651_vyber_800.jpg
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, mišpule, Jarka, Marijka

Denivky 04. úno 2015 08:11 #293862

• Kika
  • Platinum Boarder
Jinak me na denivky slimaci lezou, ale nezerou je, asi maji dostatek chutnejsich rostlin. Ale dobre se mi z denivkovych listu sbiraji.
Zato mi ty potvory uplne sezraly kamzicniky po babicce. To mi bylo dost lito. Vsechny jsem je prestehovala na chalupu, protoze to vypadalo ze se budeme stehovat (nakonec nic) a tam je behem jednoho roku zlikvidovali.
Téma bylo zamčeno.

Denivky 04. úno 2015 09:06 #293864

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kiko, to je zvláštní, jaké mají ti slimáci chutě :ohmy: . Mě zas totálně ožerou lupení okrasných česneků. Než česneky odkvetou, je lupení prakticky sežrané. Možná i proto tolik nelezou na jiné kytky.

Jinak, pro mě jsou jedny z nejkrásnějších denivek ty úplně obyčejné citriny :) , kvetou jako první, květů je záplava, takže kvetou dlouho a krásně voní do dálky :)

STA75963.jpg

Našla jsem jen fotku z r. 2008, teď už jí jsou dva veliké trsy ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, mišpule, Kika, Jarka

Denivky 10. úno 2015 16:27 #293963

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Kika napsal:
Jen tak pro radost, par obycejnych denivek

IMG_3618_vyber_800.jpg
Teda ta je... Kiko, víš kultivar? Jestli ne, dopídím se.
Opravdu úžasná, přesně tuhle teď moc nutně potřebuju! :laugh:
Téma bylo zamčeno.

Denivky 10. úno 2015 17:27 #293964

• Kika
  • Platinum Boarder
Majirko, bohuzel nevim, ale poradim, kde by ses mohla dopidit.
Je to taky moje oblibenkyne, a jeji ziskani bylo pomerne dobrodruzne. Byla jsem se 3mi detmi, z toho dve v tandemovem kocarku, pred cca 3 lety v Tabore v botanicke zahrade. Tahle denivka tam zrovna kvetla (maji z nich cely zahon u skleniku) a taky me uchvatila. Tak jsem se pidila, jestli neprodavaji prebytky. Pani v botanicke mi sdelila, ze ne, ale byla moc hodna a jeden trs mi vyrypla. Protoze ta denivka byla velika, musela jsem z dvojkocarku vyhodit jedno dite, ktere muselo na vlak slapat pesky a na jeho miste se vezla ta denivka. :cheer: Ale dovezli jsme v poradku domu denivku i vsechny deti. Jinak zkusenost po trech letech - spokojene si roste, ale zatim se temer nerozrusta.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Denivky 10. úno 2015 17:53 #293965

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marijko, tipla bych Kwanzo : www.google.cz/search?q=daylily+kwanzo&bi...CmA0&ved=0CAYQ_AUoAQ ( i podle toho, že jí byl velký trs a paní byla ochotná ;) - roste a šíří se rychle ;) .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Kika, Marijka

Denivky 10. úno 2015 21:05 #293968

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Jani děkuju, trefa,
dokonce je k sehnání :)
Téma bylo zamčeno.

Denivky 27. bře 2015 10:11 #295185

• Veru
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 1
Přeji všem krásný den
prosím o radu ohledně denivek. Mám tři bohužel nevím jména, jsou zasazené před třemi roky na slunečném místě, ve vedrech zalévané i párkrát přihnojené a pořád mají každá pouze ten jeden listový chochol nebo jak to nazvat nebo možná růžice by byla vhodnější název. Za celou dobu pouze dva květy na jedné z nich. Jinak nic. A i letos to vypadá, že vyroste zase od každé zase jen jedna.

Co bych jim měla dodat, aby se jin vedlo líp? Měla jsem představu o krásných trsech, které tu máte všichni na fotkách.
Uvažuju o přesazení. Jsou na takových viditelných místech a doufala jsem, že budou hezky zdobit a zatím bych řekla, že jim jde mě hezky zlobit..
Téma bylo zamčeno.

Denivky 27. bře 2015 13:44 #295187

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj Veru - a nemáš je hluboko zasazené? jinak už určitě narostou . ono to ty tři roky trvá než se udělá trs .hnojit moc nepotřebují - ani přílišnou zálivku . mohly by shnít .přeju hodně úspěchů a krásné denivky . .
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Veru

Denivky 27. bře 2015 20:10 #295190

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Veru, ono je to tak, že některé denivky celkem hezky v trsu přibývají ( jsou ochotnější k vytvoření podzemního výběžku) a některé ( hlavně ty šlechtěné s velkými květy) přibývají pomalu ( udělají třeba jen jeden nový puk ročně, někdy ani to ne).

Také se mi občas stane, že nová denivka prostě začne stávkovat. Mám např. novou Lady Betty Fretz, která loni prostě vůbec nekvetla. Někdy mi stávkujou po přesazení ( a nepomůže ani hnojení, prostě nic :dry: ).

Obvykle se všude píše, že hlavním důvodem, proč denivky nekvetou, je, že jsou zasazené moc hluboko. Ale na to si dávám velký pozor. Někdy se mi zdá, že přestávají kvést, když je naopak trs hodně starý ( jenže po rozdělení a přesazení mi zase stávkujou :P ). Je to prostě s nimi někdy trápění a bohužel úplně univerzální rada na to není.

Čistě teoreticky by mohl možná problém být i v tom, kdybys měla jílovitou půdu, která je v zimě promáčená a studená. Dužnaté kořínky to nemají moc rády a uhnívají. Než rostlina vytvoří nové ( má v ich přes zimu uložené zásobní látky), nezbývá jí moc energie na kvetení. V takovém případě se doporučuje denivku drenážovat, ve výsadbové díře z hlíny vytvořit jakýsi kopeček a na něj denivku posadit a kořeny hezky rozložit po svazích toho kopečku ( aby nešly tolik do hloubky, ale byly spíš blíž k povrchu) a pak teprve zasypat hlínou.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, Veru
Moderátoři: Eva L., Květa