Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Prosím poraďte

Prosím poraďte 06. čec 2010 13:49 #11612

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
K chatě bych ráda vysadila mezi dvě levandule cosi pnoucího, nejraději vinnou révu. Leta je tam zcela nevhodný Don Juan, a jak mohutněly levandule, on zcela zanikl. S pěstováním révy nemám žádnou zkušenost, ale sazenice, to jsem celá já, mám již koupené. Místo je u jižní zdi, slunce tam pere do pozdního odpoledne. Révu bych chtěla vést po zábradlí nahoře u terásky v podkroví. To psí víno, které tam je, roste z druhé, severní strany. Odrůda vína se jmenuje Vitis a mám 3 sazenice. Nejraději bych na rohu u vchodu vykopla kus betonu a dala tam jednu sazenici. Tedy jednu do levandulí, jednu na roh a jednu asi do velké nádoby na druhý roh k oknům. Tak by chata dle mého pěkně obrostla a víno by se vodorovně vyvazovalo na zábradlí. Prosím, není to nějaký nesmysl? Jak píši, nemám s révou zkušenosti.
kv__tiny_044.jpg
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Prosím poraďte 06. čec 2010 13:50 #11613

• maggi
  • Platinum Boarder
kv__tiny_045.jpg

Re:Prosím poraďte 06. čec 2010 14:51 #11622

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Posílám fotku svého vína. Stěna má 6 metrů na délku (k popnutí 2 kari sítě vedle sebe + jedna nad nimi), do štítu cca 5 metrů (možná o chlup víc).
Jsou tam 2 sazenice, starší, levá, asi od roku 2000, vpravo asi 6letá. Fotila jsem to teď, po vichřici a bouřce, takže jsou výhony sražené dolů, normálně je celý štít pokrytý vínem a ještě jsou výhony vedené na obě boční zdi budovy.
Podle mě jsou 3 sazenice moc (i když to chvíli trvá, než naroste), u svého vína mám problém jak na zeď vůbec výhony směstnat (jsou to totiž 2 odrůdy). Taky mi přijde nevhodné zasazení v nádobě. Víno koření hluboko, uchycenou rostlinu není třeba vůbec zalévat.
Vitis je latinsky réva, takže odrůda bůhvíjaká. Odrůdu je třeba pečlivě vybrat, na spoustu odrůd jdou pravidelně choroby, některé jsou špatně mrazuodolné (nepodaří se ti vyhnat je vysoko), některé nejsou vůbec chutné. Sama jsem měla víc štěstí, než rozumu, popsala jsem u Chládka situaci (420mnm) a tehdejší skvělá zahradnice mi vybrala prostokořennou sazenici. Jenže název se mi vykouřil z hlavy (ale mám zařízkováno:) ) Nestalo se, že by mělo víno chorobu, problémem jsou v horkých zářijových dnech vosy (chtěla jsem ho vysadit i u vchodu do domu, ale bojím se). Úroda z takové "hlavy" je přes 20kg hroznů.
IMG_2471_1_.jpg

Re:Prosím poraďte 06. čec 2010 14:57 #11626

• dresla
  • Moderator
.
DSCN8475.JPG

Re:Prosím poraďte 06. čec 2010 15:38 #11631

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
My máme též bez jména révu u pergoly, pátým rokem roste nádherně, více méně už dělá střechu, rok před ní jsme dali hlavu modrého z moravy - vůbec nebylo schopné dozrát a chutnalo jak saponát, tahle je bílá velmi chutná stíhá dozrát, vypadá jako dresly - též je kupovaná od jednoho zahradníka na doporučení, proti vosám a kosákum přikrýváme starýma záclonama a spínáme kolíčkama - pěkná vopičárna,...:P ale docela to pomáhá,...

Ad. Dreslo sím kdy se řízkuje víno? teď nebo se zakládají řízky na podzim do skleníku a řízkuje se brzy po zimě? L. |Díky

Re:Prosím poraďte 06. čec 2010 15:46 #11633

• Eva.Trifon
O vinné révě je hodně na zahrada.cz www.bredwine.wz.cz/Sezona%202009.htm

Re:Prosím poraďte 06. čec 2010 18:22 #11656

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Maggi- před 12.roky jsem dostala dva proutky. píchla jsem je k baráku do země.....je fakt, že réva se stříhá .nám to vyhovuje takto. svítí nám odpolední slunce do balkonů a toto je výborný stín. je modré , jméno nevím a má dost velké bobule. když se vydaří rok máme šíleného hrozna. je pozdní a obírám /I V NOCI/ z balkonů. A TO MÁM CUKROVKU!!!
P7050188.JPG

Re:Prosím poraďte 06. čec 2010 20:19 #11680

• maggi
  • Platinum Boarder
Děkuji vám všem za odpovědi. Víno zasadím a uvidím. Tu třetí daruji dceři, zasadím jen ty dvě do země.

Re:Prosím poraďte 22. čec 2010 02:23 #13144

• dresla
  • Moderator
lenpel wrote:
Ad. Dreslo sím kdy se řízkuje víno? teď nebo se zakládají řízky na podzim do skleníku a řízkuje se brzy po zimě? L. |Díky

Dlužím odpověď.
Víno se snažím stříhat ještě v únoru, v bezmrazých slunečných dnech. (Většinou se brodím sněhem)
Silné pruty naporcuju na 3 očka a založím - dvě očka pod zem, jedno nad. Nejjednodušší je píchnout je hned na místo, ale většinou je zamrznuto.
Když rozmrzne rychle, jdou ještě ze založení přendat. Jinak je nechávám v klidu kořenit do jara příštího roku a rozsazuju až pak.
Moderátoři: Eva L., Květa