Posílám fotku svého vína. Stěna má 6 metrů na délku (k popnutí 2 kari sítě vedle sebe + jedna nad nimi), do štítu cca 5 metrů (možná o chlup víc).
Jsou tam 2 sazenice, starší, levá, asi od roku 2000, vpravo asi 6letá. Fotila jsem to teď, po vichřici a bouřce, takže jsou výhony sražené dolů, normálně je celý štít pokrytý vínem a ještě jsou výhony vedené na obě boční zdi budovy.
Podle mě jsou 3 sazenice moc (i když to chvíli trvá, než naroste), u svého vína mám problém jak na zeď vůbec výhony směstnat (jsou to totiž 2 odrůdy). Taky mi přijde nevhodné zasazení v nádobě. Víno koření hluboko, uchycenou rostlinu není třeba vůbec zalévat.
Vitis je latinsky réva, takže odrůda bůhvíjaká. Odrůdu je třeba pečlivě vybrat, na spoustu odrůd jdou pravidelně choroby, některé jsou špatně mrazuodolné (nepodaří se ti vyhnat je vysoko), některé nejsou vůbec chutné. Sama jsem měla víc štěstí, než rozumu, popsala jsem u Chládka situaci (420mnm) a tehdejší skvělá zahradnice mi vybrala prostokořennou sazenici. Jenže název se mi vykouřil z hlavy (ale mám zařízkováno:) ) Nestalo se, že by mělo víno chorobu, problémem jsou v horkých zářijových dnech vosy (chtěla jsem ho vysadit i u vchodu do domu, ale bojím se). Úroda z takové "hlavy" je přes 20kg hroznů.