Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Vaše zahrady

Re: Vaše zahrady 30. zář 2011 20:50 #269391

• Doubravka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
Maggi, a nerealizovala to u tvé kamarádky náhodou Flera? To jsou borci! Jak bych žádného zahradního architekta na své zahradě nesnesla (pominu-li to, že mě to děsně baví vymýšlet a realizovat vlastní hlavou a rukama), tak s tímto atelierem bych spolupracovala děsně ráda. Jojo, má to nádherný. Základem jsou ty starý vzrostlý stromy, ty dělají základní kulisu a strop všemu ostatnímu a vdechují zahradě duši. Proto se mi tak moc líbí zahrada Evai, ta to tam má úžasně snový i bez Flery. Vůbec by mě nepřekvapilo, kdy by jí tam za svítání v ranní mlze tancovaly víly...
Téma bylo zamčeno.

Re: Vaše zahrady 30. zář 2011 20:57 #269393

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Doubravko, víš, že jsem se přistihl, jak courám Prahou a hledám ten fantastický dům s těmi nádhernými sloupy, schodištěm,
co by byl i trochu porostlý popínavou hortenzií a říkám si, že tu Evinu zahradu jednou prostě najdu a zaslintám si přes plot?
(samo, můžu se pozvat přes mail, ale to, myslím, není ono).
A zrovna nedávno, nad Krulichovými, jsem jednu hoooodně podobnou nádhernou zahradu a vilu objevil.
A u Krulichových jsem pak objevil Dreslu. :laugh:
Vypadám asi jako terorista, když tak přes plot slintám hodinu nad klematisem alpinou, ale my zahradníci si rozumíme, že ano :).

Mě fascinuje práce architekta Petra Hodonického (viz. třeba nová kavárna a její okolí v Babiččině údolí).
Snad můžu prásknout, že zrovna dělá neskutečný ranč pro exšéfa Novy Železného v tropické oblasti Danate. :up

Moc by mě krom Vašich krásných fotek zajímaly i nějaké praktické a technické detaily z Vašich zahrad.
Fotky jsou krásné, řeknou mnoho, ne však zcela všechno.
Jak se vám co daří, podařilo, nedaří, nepodařilo... Dobře seto myslelo, dobře udělalo, ale pak.... nebo seto špatně udělalo.
Kolik to stálo let, času, nervů, šedivých vlasů? Neroste to, předělává se... Hm? Je podzim, bude zima... Pišme. :)
Poslední úprava: 30. zář 2011 21:02 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.

Re: Vaše zahrady 30. zář 2011 21:02 #269395

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Mě fascinuje stále dokola jak je matka příroda mocná,... vždy když na fotky narazím zůstávám v údivu,.....:blink:
10.7.2007

Snmek145.jpg

a 29.9.2011

P9280101_2011-09-30.JPG
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, HonzaPM, Rhea, Vlaďka, chrast, Kachnishte, evai, Skokanka

Re: Vaše zahrady 30. zář 2011 21:25 #269399

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Musim se ohradit, mne se zda, ze Doubravka prehani....bylo totiz zrovna docela pekne, kdyz jsme u me chvili couraly..
Jinak-vratim se k Magiinym foto-zahrada krasna, to jo, ale ja bych ji brala, jen kdybych tam mohla stourat a dloubat a presazovat..takhle je to uz vsechno hotovson(ze Honzo) a co dal?Ale to samo zalezi na pristupu majitele.Bych rada, kdyby za me nekdo udelal tezkou drinu, drandim ted s koleckem s kopce do kopce, kopu jamy, hromadim sutry, presazuju velky veci, o kterych jsem si myslela, ze maji definitivni misto, ale houby, pokus-omyl, to by semi s architektem asi nestalo, ale zase by to nebyla zabava.
Tak jeste nejakou chvilku, dam to nejak do kupy a prozradim, Honzo, kteryze plot to je, jo?
Téma bylo zamčeno.

Re: Vaše zahrady 30. zář 2011 21:51 #269401

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Majdo, jak jsi prosím myslela, že těch šest nul tam bylo nejednou? Snad jich nebylo dvanáct? :laugh: Dělám si srandu.

Ono záleží, jestli vztah k zahradě máme nebo nemáme nebo chceme mít a kolik máme času a prachů, že.
Bez času a vztahu je architekt (ing. arch., ne víkendovo-kurzový patlal) bezva. Kolikrát dokážou architekti opravdu překvapit.
Nemyslím ani tak uskupení rostlin - to je každého věc, dá se měnit, léty se mění, roční dobou, vyvíjí... tisíce vkusů, názorů, možností,
podmínek (i přírodních), ale myslím hlavně takové ty vychytávky, nápady, nové materiály, obchody, prostě architekti tím žijí,
jsou v rozletu... Třeba vezmou zákazníka do kamenolomu, tam mu ukážou barvy, odrůdy, frakce, solitéry. Objevné, poučné, skvělé...
V tom se mi třeba líbí přehled, který má např. Maggi a Danate, kterážto sem bohužel chodí tragicky málo. :down

Lenpel, srovnávací fotky jsou bezva. Nemáš zač děkovat, je vidět ta péče, kterou tvoje zahrada má.
A nejlepší je to učení se za provozu, že? Frknu to tam a uvidíme, co uvidíme. To je teda můj přístup a případ.

Evoi, mně se nezdá, že Doubravka přehání. Zdá semi, že přímo nepřehání. :laugh:

Těžká práce, jo, to by bylo skvělé, mít nádeníka. Třeba teď semitu nečekaně sešlo 53 habrů v kontejnerech. Kdo to bude sázet?
A zalívat? A kdo bude sázet ty naobjednané podzimní růže? Momentálně nemám ani kapičku chuti a nažhavení. :)

Jeden podzimní kvetoucí kousek z dnešního posledního zářijového dne ode mne
(jo, ještě proč dávám tu fotku - kdo máme méně kvalitní aparáty, co neberou bílou a už vůbec ne na dálku a už vůbec ne za sluníčka,
zkusme vzít klasické sluneční brýle a vrazit je přímo před objektiv. pomáhá to - doufám, že to nečte nějaký zapálený fotograf :) )
apodzim.jpg
Poslední úprava: 30. zář 2011 22:05 od HonzaPM.
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: zdenka, Rhea, lenpel, Jevgenija, maggi, chrast, quendery

Re: Vaše zahrady 30. zář 2011 22:08 #269403

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Honzo-pekny...
Nemas elan? V tom pripade potrbujes velkou hromadu kompostovy zeme, ta me vazne nakopla a je snova:) :) :)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Vaše zahrady 30. zář 2011 22:34 #269404

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Mě by taky nakopla, to věřím. Ale to bys měla slyšet ty ke..., ty řeči tady - nemůžeš pořád mulčovat, za chvíli budeme kdovíkde.
Jinak řečeno - zídku kolem vyvýšeného plácku 9x13 m rozthnul asi na 2-3 místech mráz v zimě, nic zásadního, absolutně to nevnímám,
technicky to nevadí, zídka drží, ale můžu za to (rozpínání vody z tajícího sněhu a mrazy) samozřejmě já, tím že mulčuju a zvyšuju terén.
O pár cm ročně. Tak jako tichý protest pleju i s drnem, aby seto vyrovnalo, čímž se ale ochuzuju o super zem v kořenovém pásmu, že. :laugh:
Jinak máme absolutně špatné výchozí podmínky. Za domem - severní dva výškově rozdělené plácky - jsou na místě bývalé kovárny,
jižní dva plácky zase byly nějaké boudy na nevím co. Nikdy tu nic nerostlo, zem v hloubce nemožná, neživá, udusaná, svrchních cca 20 cm
díky x sudům rašeliny, mému neustálému zapravování plevele a listí a trávy pod zem a cibulovinám je už celkem pěkných.
Mulčuju lupením, trávou a pak na to nasypu kůru a pak odolávám zahradnických nepřátelům a škodičům a neestétům,
jejichž vrchol je trampolína, bazén, thůje. :)
Spíš teď pomýšlím na vlastní zahradu uprostřed lesa, bez lidí, než na fůru kompostu. :) Ale tu Pastellu jim tady nenechám.
Uvidíme, co budu říkat, až přijde první podzimní balík. :lol:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, Kachnishte, quendery

Re: Vaše zahrady 01. říj 2011 06:39 #269410

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Honza píše
Těžká práce, jo, to by bylo skvělé, mít nádeníka. Třeba teď semitu nečekaně sešlo 53 habrů v kontejnerech. Kdo to bude sázet?
A zalívat? A kdo bude sázet ty naobjednané podzimní růže? Momentálně nemám ani kapičku chuti a nažhavení.
...................................................
Jo jo, já si asi budu muset zakázat po 20 hodině přístup k počítači. S rozkoší navštěvuji stránky prodejců a neodolám . Ráno mám výčitky svědomí a depku, kam že ty růže vlastně zasadím?????? Zřejmě nebudu sama, kdo si takhle přidělává problémy vidinou růžového ráje na zahradě. :blush:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, quendery

Re: Vaše zahrady 01. říj 2011 06:53 #269411

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Přátelé, fotky té nádherné staronové zahrady jsou tady pro hezké pokoukání. Jako většina takto založených zahrad i ona nezná shrbená záda a bolavý hřbet svého majitele. Jenže on zase nezná ten pocit, kdy si zcela vyřízeni sedneme do stínu s kafíčkem a pozorujeme, jak se klubou na svět plody naší práce. Nedokáži říct, co je lepší, nechci dělat ze své dřiny ctnost. Když bych měla nazbyt, také bych si jistě nechala tu dřinu udělat někým druhým. Ale to je kdyby a kdyby jsou chyby. Tak to beru, jak to je a jen si přeji, aby to hřbet vydržel :laugh: :laugh:
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: Emilka, HonzaPM, Vlaďka, Kaja, chrast, helena, quendery

Re: Vaše zahrady 01. říj 2011 07:59 #269412

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
ahoj - Maggi - nejhorší vyrýt ty díry a předtím najít místo . potom už sem tam okopnout a střihnout . to už se dá ...teď jsem vyryla pátý děsný pahýl- mám úplně mokrá záda--- :silly: ;)
Téma bylo zamčeno.
Následující uživatel poděkoval: maggi
Moderátoři: Eva L., Květa