Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Heuchery, heucherelly a tak...

Re: Heuchery, heucherelly a tak... 14. úno 2011 06:00 #245525

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
ahoj, přesně, Kájo, já jich loni koupila 5, tři ve výprodeji v baumaxu, za 35 kč krásný narostlý sazenice, ještě je nestačilo klepnout a dvě pak na podzim u nějaký zásilkovky, to byly teda takový pidi chcípáčci, ale rozrostou se. Tak jsem na to letos zvědavá, jak to bude vypadat :-)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Heuchery, heucherelly a tak... 14. úno 2011 06:11 #245530

• grimmh
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 97
Květo, ty jsi pěkný "syslík" se spoustou krásných nejen heucher. Tolik druhů najednou jsem neviděla ani v žádném zahradnictví.
Já mám pidi zahrádku, takže bohužel se moc rozrůstat nemůžu.
Kdykoli jdu okolo nějakého zahradnictví, MUSÍM něco-cokoli koupit. Zahrádku budu mít letos teprve 3. rokem a postihlo mě zkrátka asi to, co většinu z Vás. Budu se muset rozloučit s některými trvalkami, které se z nějakého důvodu neosvědčily a taky předělat záhony a pokusit se nějak je zharmonizovat. Bohužel, to si říkám už rok. Většinou prošvihnu tu správnou dobu. Na jaře jsou ještě nějaké kyti zatažené a nevím, kde přesně jsou a na podzim už se schovají zase jiné. Marně jsem si slibovala, že si udělám nějaký plánek, kde co mám. Tak snad letos.......

Re: Heuchery, heucherelly a tak... 14. úno 2011 19:33 #245568

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
hehehe, Grimmhu, pojmenování syslík je příliš kulantní.
Nijak se netajím tím, že jsem hamoun.:lol:
Kytky, které existují ve více kultivarech jsou mojí zhoubou. Sbírám :blush: .. co kdyby byl nějaký kultivar ( samo ten, kt. jsem neměla ) lepčejší, než již pořízený..

jen si už zakazuju rozšiřování zájmových oblastí.

Heucher, heucherell a pod. mám přes 65 kultivarů, už jsem si další zakázala. Zůstalo pouze u předsevzetí, na podzim jsem si koupila 3 další.
Chjo.

Re: Heuchery, heucherelly a tak... 14. úno 2011 19:34 #245569

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Kaja napsal:
no to je krásy - co těch mých 4-5 druhů . ještě že už nemám místo. jinak bych jim propadla.:P

:lol: Kájo, "smůlou" heucher je : se VŽDY vejdou. Páč místa moc nespotřebují.
Poslední úprava: 14. úno 2011 19:35 od Květa.

Re: Heuchery, heucherelly a tak... 15. úno 2011 06:37 #245582

• grimmh
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 97
Květo, sleduju tyhle stránky už hóódně dlouho než jsem se odvážila "zapojit". Tak vím, že heucher, cherell,.... máš hafo, ale 65 kultivarů:up , tos mě dostala.

Re: Heuchery, heucherelly a tak... 15. úno 2011 09:52 #245598

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Grimmh a znáš tuhle stránku? heuchera.sk/main.php?page=13-sk-Odrody posílají i do Čech ;)

Re: Heuchery, heucherelly a tak... 15. úno 2011 11:49 #245603

• grimmh
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 97
Amazonko znám dáky moc - něde (možná tady?) jsem na ní našla odkaz vloni před zimou. To je paráda co nabízejí (alespoň pro neznalce jako jsem já). Dokonce už blbnu kolegyni z práce, která jezdí služebně na Slovensko (máme tam pobočku), jestli by eventuelně něšlo tam odsud něco přitáhnout. Problém je v tom, že já bych ráda zahrádku stylizovala do venkovského stylu a na ten mi přijdou heuchery možná až moc elegantní. Proto jim chci udělat jeden záhonek přímo u chatky (trochu oddělený od ostatní zeleně). Ovšem zatím je záhonek jen v mojí hlavě a zahrádka venkovského stylu je jen zbožným přáním. Budu jí mít teprve 3.rokem. A budu muset hodně a hodně přemýšlet a přesazovat než se alespoň vzdáleně přiblížím tomu, co bych chtěla.

Re: Heuchery, heucherelly a tak... 15. úno 2011 12:17 #245604

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Jasně, to chápu. Mám podobnou touhu (taky k roubence dělat jiný styl ani nejde), ale ono to jde sladit. Když si vezmeš vesnickou (starší, nebo přímo cottage garden) zahrádku, tak první co tě praští do očí, je barevnost. A to nejen květů, ale i listů - většinou tedy zeleninových, ale stejně. Nu, a od červené lebedy a mangoldových a rebarborových řapíků vůbec není daleko k trsu heuchery, která doplňuje jiné trvalky, nebo keře.

Re: Heuchery, heucherelly a tak... 15. úno 2011 13:46 #245606

• grimmh
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 97
Amazonko, máš pravdu. Teď ještě potřebuju mít ten dar umět rostliny zkombinovat k sobě. Četla jsem už všechny možné příručky a teorie (sázet do trojúhelníků, držet se barevných kruhů, nechat vyniknout texturu listů), viděla jsem na TV DEKO spoustu zajímavých programů pro zahrádkáře. Ovšem když bych to měla udělat v reálu na své pidi zahrádce, nějak nevím odkud začít:P

Re: Heuchery, heucherelly a tak... 17. úno 2011 12:20 #245697

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Mangold !!! Vzpomněla jsem si, jak jsem se na Mainau se zájmem dívala na krásný barevný záhon, zvlášť mě zaujaly žluté a rudé řapíky mangoldu. A jak jsem z toho nemohla odtrhnout zraky, vidím, že se rostlina zvláštně hýbe, koukám zblízka a přistihla jsem myšičku , už tam měla v kořenu pěkně vykousanou dutinu.
Poslední úprava: 17. úno 2011 12:20 od MartaZ..
Moderátoři: Eva L., Květa