Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí

Re:Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí 04. srp 2010 20:50 #14975

• Gabreta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 448
Honzo, koukám, že zmiňuješ máty - já jsem si je letos z nějakého náhlého hnutí mysli pořídila (mám pocit, že jsme to probírali zrovna spolu na livingu), ale ne u Krulichových, protože jich měli málo druhů a na můj dotaz nereagovali. Mám pomerančovou, mandarinkovou, jahodovou, bergamot, mojito, multimentu, čokoládovou a ještě jednu, teď už ale nevím jakou, bylo jich celkem osm. Je mi záhadou, jak přišly ke svému pojmenování. Pomerančová a mandarinková s uvedeným ovocem nemají naprosto nic společného, nevoní ani jako máta. Obě nejspíš vyhodím. Jahodová trochu připomíná umělé jahodové aroma. Bergamotová mi smrdí, myslela jsem, že to bude podobně vonět jako čaj Earl Grey, jak jsem se někde dočetla, ale ani náhodou. Nejspíš taky poletí na kompost. Jedině multimenta voní hezky mátově, čokoládová taky, ale ani stopu vůně čokolády jsem v ní tedy nenašla. Mojito taky ujde. Poslední tři jmenované dávám vyluhovat do ledové vody s citronem nebo do mojita. Čaj jsem z nich nezkoušela. Když to shrnu, klidně by mi bývala vystačila moje stará dobrá klasická máta peprná.Dobře mi tak.
Jo, vzpomněla jsem si. Ještě ananasová. Zajímavá je jedině panašovanými listy a nejslabším vzrůstem. Vůně opět záhadná, nepřišla jsem na žádnou spojitost s ananasem.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí 04. srp 2010 21:29 #14980

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Honzo chlapy bereme taky:) :) Krabice je od italských mýdel, pokusím se, ale neslibuji, nevím, zda je ještě mají. Ale ona se vyvrbí třeba nějaká podobná:) :)

Re:Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí 04. srp 2010 23:20 #15004

• Eva.Trifon
maggi wrote:
Čas levandulových pytlíčků:) :)
Tohle je hezké, za bolševiků jsem rišeliu taky vyšívala, ale teď už ani neumím jehlu držet v ruce.
Mi tu mátu vytlačil flox:( .

Re:Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí 04. srp 2010 23:27 #15006

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Maggi, ď.

Gabreto, tak vida - byla jsi to ty. Díky moc za to shrnutí. Dojmy (z mandarinkové a jahodové máty)
mám podobné - týden jsem jim vymýšlel místo (kompost byla taky varianta). Nakonec jsou ve školce
spolu s muchovníky. Tak až školku budu rušit a rozsazovat, tak asi půjdou. Ta jahodová - vystihla jsi
to poměrně přesně - umělá jahodová příchuť - ono to je hooodně po lesních jahodách, takové pře...čančané.:)
Mandarinková voněla mile první den - kdy přišla - asi z tepla z Prahy anebo ze skleníku.
U nás jsou studené noce a teď už má úplně jiné aroma - kdyby aspoň mátové, že. :)
Mojito - už se mi ekluje jen ten název - mám na něj neblahé vzpomínky z jedné firemní oslavy. :laugh:
Tu rozhodně zkoušet nebudu. :laugh:

Re:Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí 05. srp 2010 08:46 #15046

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Maggi, krásné zátiší, také se hlásím ohledně pytlíčků ...
:) :) :)
Gabreto, Honzo, díky za reference ohledně mát ... už po nich pokukukuji u Krulichových pěknou dobu ... ušetřili jste mi moc peněz ... zůstanu u své staré peprné po tatínkovi.
:) :) :)

Re:Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí 05. srp 2010 08:53 #15047

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Gabreto, dík za reference. Po pravdě jsem s "ovocnýma" mátama dost váhala, protože já mám nejradši mentol samotný, ale děti a chlap by asi mandarinkovo-mátový čaj uvítali. Takže jsem ušetřila :)
Jinak potvrzuju, čokoládová máta nemá s čokoládou chuťově nic společného, ale má trochu do bordova listy, tak možná proto "čokoládová". Každopádně ta mi chutná a hodně odnožuje (u nás výhoda), a navíc vypadá i hezky.

A koupím Multimenthu (jo a ještě sháním Marockou) :)

Re:Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí 05. srp 2010 09:15 #15050

• Bregenz
  • Fresh Boarder
Amazonko, mám vytrvalou bazalku a přežila mi už dvě zimy. Je od Krulichů taková ta dofialova www.zahradnictvikrulichovi.cz/prodej/Oci...----bazalka-vytrvala , zimuju ji normálně v bytě na jižním okně mezi pokojovkami, stále kvete a stále je z ní bordel kolem ;), je to ale takový koště, nedokážu (no moc se nesnažím...) z ní udělat kompaktní keřík. Krásně voní i zakořeňuje, ale je pravda, že mi nová rostlinka zimovaná na chatě cca při 10-12 stupních nepřežila - ale spíš asi uschnutím či ulitím.
Teď jsem ji několikrát viděla v Bauhausu apod. jako krásný stromek s korunkou, ale psali u ní, že je to okrasná bazalka - nejedlá. Tak nevím, zda to je něco jiného nebo proč by měla být nejedlá. No, nekonzumuju ji sice nijak pravidelně, ale stále žiju :lol:

Ještě k ovocným mátám - mám čokoládovou - je dohněda, čokoládu také tedy necítím, mochito, nově jahodovou od Krulichů z trvalkových dnů - mnula jsem ji a očuchávala jsem jim jí tam a jak říkáte, je to trošku douměla, ale mně to přišlo vtipné, tak jsem ji vzala. A mandarinková tam také voněla opravdu citrusově/mandarinkově, ale tu nemám. K ananasové jsem také čuchala pro změnu v tržnici a byl to normálně ananas !, ale zatím jsem ji nekoupila, protože to byla chudinka a pěkně drahá. Tak je ještě teda znovu očuchám, zda jsem si to tedy jen nevysnila :laugh:
Ale stejně si myslím, že ty vůně jsou spíš jen pro zajímavost/radost, a že mandarinko-mátový čaj by se z toho stejně neudělal.
Maggi, krásné pytlíčky a vůbec celé! Já jsem "stihla" jen jednu kytičku z té nejtmavší levandule, co mám, teď si nejsem jistá jménem.

Re:Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí 07. srp 2010 09:32 #15274

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Bylinka na okrasu - Měsíček se opravdu letos vyvedl
DSCN7562.JPG

Re:Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí 12. zář 2010 09:00 #17966

• maggi
  • Platinum Boarder
tak mám pytlíčky, pravda, jiné, ale jsou moc roztomilé. Cena 38.-.
l-799fbeabecbd1febbf7c0d687638f00c.jpg

Re:Bylinky, koření, léčivky - Půlnoční bejlí 12. zář 2010 09:01 #17967

• maggi
  • Platinum Boarder
l-382829180d92f84c2bfbce0b96350011.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa