Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Phloxy

Re: Phloxy 27. srp 2012 20:49 #282895

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Jojo,Květo,je hodně pozdní a dělá parádu dlouho do podzimu,mám ho raději než ty,co kvetou brzy a v srpnu už nejsou ke koukání.
Letos mi phloxy připadají "buď a nebo",buď jsou pěkně zdravé(i Hesperis!),anebo úplně odešly,hlavně některé starší noname.Asi to bude důvod je vyhodit.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Phloxy 27. srp 2012 21:16 #282899

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jano, taky se zatvrdím.
Např. mám tu asi 5 kultivarů čistě bílých phloxů, někt. půjde.
Sice jsou ( najust ) všechny zdravé, ale třeba jeden má tak těžké palice květů, že když do nich naprší, je ohnutý jak skluzavka.
Sousedka ho bude mít ráda, slíbila.

Zdravou Hesperis ti závidím. Moji jsem neviděla víc než měsíc, je zarostlá někde ve verbenovišti. Se po ní poohlédnu.

P.S. : na svých nemám pravé padlí ( bílý povlak ), ale někt. zhnědly až nevykvetly ( nepravé padlí ). Jak tvoje ?

Re: Phloxy 27. srp 2012 21:34 #282904

• jana H
  • Platinum Boarder
Květo,na těch na slunci je nepravé padlí,jsou hnědé a ošklivé.Na těch,které jsou v polostínu,je bílý povlak.Nestříkala jsem nic.

Kdyby ti náhodou přebýval nižší bílý zdravý,nemohla bys ho vyhodit mým směrem ? :blush:

Re: Phloxy 27. srp 2012 21:58 #282906

• Květa
  • Moderator
Teď, až se zastavíš, tak si vybereš, jo ? ( vybereš -li si :lol: )
páč znáš mne, já a posílání balíků, to nejde dohromady...
Následující uživatel poděkoval: jana H

Re: Phloxy 28. srp 2012 09:05 #282913

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Mám moc ráda phloxy,ale nějak se jim nedaří,jednak je žerou slimejší,pak mají takové zhrublé stonky a hlavně dostávají na listy skvrny.Listy od spodu žloutnoutnou až zhnědnou no a phloxy vypadají ošklivé.Tak nevím jestli je nutné taky něčím proti skvrnitosti postřikovat?

Jani,moc ti závidím jejich krásnou zeleň bez chorob(phlox je celkově moc hezký).:up

Re: Phloxy 28. srp 2012 17:48 #282918

• jana H
  • Platinum Boarder
Evo,děkuju.Já floxy nestříkám,kultivary,které nejdou a jsou nemocné,vyhazuju.Ale pozoruju je několik let.Novější jsou některé vyšlechtěné aby byly odolnější vůči padlí,někdy se tím při nákupu řídím.
Dost mi trvalo,než jsem se naučila choroby floxů rozeznávat,najít ilustrační obrázky chorob není tak snadné.

Ještě -ty zhrubělé stonky-nejsou to háďátka ?Ale nejsem odborník,jen se to všude píše a já si dodnes nejsem jistá,jak napadení háďátky vlastně vypadá.

Jo,a ještě mě napadá-jestli Ti Evo paniculaty moc nejsou,doporučuju phlox amplifolia,je stejně hezký a mnohem odolnější,mám vyzkoušeno :)
Poslední úprava: 28. srp 2012 18:09 od jana H.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Phloxy 28. srp 2012 20:56 #282929

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Jano H, dluzim odpoved ohl. Monica Linden B., mam ji par (doslova) mesicu, asi bude opravdu stredni velikosti, v nejakem vichru se zlomil hlavni stonek, tak se tezko posuzuje, padli nema a doufam, ze ani to "neprave", o kterem pise Kveta, i kdyz par seschlych spodnich listu tam je, ale to urcite zpusobily parna.
Nejzdravejsi je David a Hesperis od Sararastra-ten se i elegantne,nenapadne zbavuje odkvetlych kvitku.
27.8.2012035.jpg

Monica
27.8.2012042.jpg

Hesperis zdalky
Následující uživatel poděkoval: jana H, Evka

Re: Phloxy 30. srp 2012 05:11 #282952

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Jak jsem si začátkem července libovala,že nemám na floxech ani náznak padlí,tak teď je to jinak.Bílé a fialové ještě o.k.,ale sytě růžové jsou úplně bíle potažené,chytly to od dřišťálu vedle nich.Pravda,nemají zrovna ideální podmínky,dost úpal a sušší stanoviště.Ten kout na podzim budeme předělávat,dřišťál půjde do světa,floxy na jiné místo(vlhčí,přes poledne stíněné),tak doufám,že se to zlepší.A taky je zjara aspoň 2x stříknu.
A taky si z chaty přivezu tenhle:
010_2012-08-30.JPG

Měla jsem velký trs,zbyl trsíček,tak ho musím vypiplat.
Následující uživatel poděkoval: helena, jana H, Evka

Re: Phloxy 30. srp 2012 15:57 #282965

• Květa
  • Moderator
EvoI, Hesperis... ách. Svůj jsem ještě nehledala. Valný nebude, páč se mi na něj zváhla astra. Takže musím pro klacíče, provázek, odklonit a pak... možná.. :unsure:

Mišpul, f. je krásný. Na svých pořád bílý potah nemám ( i když např. jitrocely mají již listy potažené ), pořád pouze zhnědlé.

Evko,phloxy taky nestříkám, to bych musela moc často. Nemá to cenu, na trhu je spousta rezistentních kultivarů.
Pravda, ne u všech se inzerovaná rezistence naplní. Chce to vyzkoušet.

Mj. by mohla pomoci zálivka tek. železem, vylepší zdrav. stav rostlin. Pochytané moudro od ofouse, doufám, že jsem nezvoslila a reprodukuji správně.
Následující uživatel poděkoval: jana H, mišpule, Evka

Re: Phloxy 11. dub 2014 11:45 #288241

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Vytahuji diskusi o floxech. Potřebuji radu :) ( jak jinak ;) ) .
Chtěla bych jich pár přikoupit, mám jen jeden ( Red ridding hood - červenou Karkulku). Chtěla bych nějaké, které vypadají jako ty staré babičkovské s očkem ( bílé s růžovým, růžové s karmínovým, fialové s bílým atd...), ale potřebuji POUZE sorty odolné vůči padlí. Mám tu sucho, zalévám jen ve stavu nejvyšší nouze. Červená karkulka to zvládá, ale je blízko sudu pod okapem.
Poradíte osvědčené? Budu vybírat nejspíš od Krulichů nebo ve Ctěnicích.
Moderátoři: Eva L., Květa