Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Phloxy

Re: Phloxy 18. dub 2014 16:52 #288346

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Honzo, to jsi si dal práci :up

jen na okraj - mým úplně ze všech nejoblíbenějším phloxem je Miss Jill, v závěsu pak Violet Flame ( vůně ).
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Phloxy 12. kvě 2014 10:31 #288659

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Dávám fotku mého phloxu Minnie Pearl. Od loňska má takto divně zkroucené a nažloutlé listy. Mám podezření na háďátko. Je mi ho líto vyhodit. Můžu ho nějak zachránit?
Tady jsem našla diskuzi v tomto vlákně ohledně toho prevíta www.krasneruze.cz/index.php/forum/4-zahr...5775-phloxy?start=30 ale stránky už se nezozbrazují.
Chloróza asi nepřichází v úvahu, co?

Minnie.jpg

Kousek od něj je růže The Shepherdes, a ta se mi letos nějak moc nepozdává. Že by to bylo místem? Včera jsem to prolila tekutým železem, za týden to vezmu plnou dávkou HycoluZ.

TheSheph.52014.jpg

Kousek toho phloxu Minnie P. jsem si přesadila na jiný záhon, tak budu mít srovnání nebo to předám dál.

Re: Phloxy 12. kvě 2014 10:52 #288661

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Miško, zkušenosti s háďátkem nemám, ale vím, že se z důvodů, aby se háďátko nepřenášelo, množí phloxy pomocí kořenových řízků. Pokud by to tedy bylo háďátko, mělo by týt řešením zklikvidovat nadzemní část. Kdykoliv potřebuji přesadit phlox, vyroste na jaře znovu na původním místě alespoň jeden pozůstatek ;) .

Re: Phloxy 12. kvě 2014 12:50 #288665

• Květa
  • Moderator
teda mne by už měli "zastřelit za zásluhy" - páč připomenutí mých starých pindů ... se vždycky červenám. Nejhůř bylo, když byly vytaženy na světlo bóží moje příspěvky z r. 2006,2007, z Livu.
:silly:

Miško, tak jo, po letech se k Minnie Pearl vrátím. Myslím, že byl pořizován v r. 2008 ( +/- ). Několik let byl fajn, žádné stížnosti, zdravý. Nijak bujně se nerozrůstal, pořád stejný objem.
Předloni mi najednou z ničeho nic začal na jaře špatně obrážet, vyholovat střed trsíku, byl mižší než v letech předtím, začaly se objevovat právě listové choroby ( jako u tvého ).
Věnovala jsem mu zvýšenou pozornost - Fe, fungicid, zmlazení. I přes to následující rok ( loni ) téměř vymizel.
Na podzim jsem dostala kousek nového, již bych ho znovu nekupovala - moje podmínky mu ( zdá se ) nevyhovují.
--
Letos houbová onemocnění na listech pozoruji daleko dříve než v letech minulých a jsou jimi zasaženy i roky zdravé phloxy.
--
stříkla jsem je při postřiku růží, Fe je ještě v plánu.

Re: Phloxy 14. kvě 2014 10:16 #288746

• Miška
  • Platinum Boarder
Květo.
Nedělej si vrásky, na Livu jsem nikdy nebyla a zde starší příspěvky mi nepřijdou vůbec nesmyslné.
U mne jede Minn.P. jako blázen - už vrůstá i do trávníku. Tak je mi ho fakt líto.
Ještě mi prozraď prosím ten fungicid. Asi bych tím stříkla i jiné floxy.
Udělám jak radí Jana - ušmiknu u země, vyryju ho a vylouhuju ho ve slabým hypermanganovým roztoku. Pak ho přesadím do květináče a dám ho někam pod strom na pozorování a na marodku. A uvidíme.

No taky jsem si pořídila od Krulichů tu jejich letošní novinku ze série Freckle. Konkrétně Phlox paniculata " Freckle Blue Shades " . Neznáš ho? Viděla jsi ho někde? Jsem na něj zvědavá. Jenže ho chci dát do toho novýho záhonu, co je tak blbě připravený, tak ho mám zatím pod stromem. Asi ho dám do záhonu a na podzim už přesadím na konečné místo.
Díky

Phloxy 14. kvě 2014 11:05 #288752

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197

Phloxy 14. kvě 2014 20:08 #288761

• Miška
  • Platinum Boarder
Evko, díky. Něco jsem taky vygůglila. I když mnoho zatím není co. Asi je to horká letošní novinka. Spíš jsem myslela, jestli už se to někde nevystavovalo.
Jsem moc zvědavá jak poroste a pokvete.

Phloxy 16. kvě 2014 14:00 #288820

• Květa
  • Moderator
Miško, já se červenávám, jak jsem nad něčím kdysi plesala.. a dnes již ne..

fungicid - ten, kt. mám namíchaný pro růže. Letos budu zřejmě používat Syllit a Talent.

ad Freckle - cukala mi nad nimi taky ruka, tyhle kouřové se mi moc líbí. Pak jsem si ( pro letošek, možná ) nechala zajít chuť, třeba se mi zadaří ho vidět v květu. A taky - nejdřív musím provést selekci marodů.
Docela mne zajímá, jestli bude stářím tmavnout nebo světlat.

Je to novinka, loni v prodeji nebyly.
Nejspíš odsud
www.verschoorperennials.com/new/specials...-freckle-series.html
spekulace: přes Darwiny k nám.
To by mne zajímalo, jestli i phloxy se produkují jako in vitro. Soudím, že ano.

Phloxy 17. kvě 2014 13:55 #288860

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květo,ještě jednou děkuji,Miss Jill je statný a zdravý,mám z něj radost.Letos jsem si koupila jen younique bicolor,neodolám té sladké růžové a taky jsem zvědavá,jestli bude mít očko,na některých fotkách ji má a někde ne(to bych raději).Plánuju taky letos floxy bedlivě pozorovat,nebudu je stříkat a udělám čistku...mezitím se ty novinky trochu usadí a ukážou,co jsou zač ;)

Phloxy 17. kvě 2014 14:12 #288863

• Květa
  • Moderator
Jani, to mám radost. Miss Jill - kvetla loni ?

Hehe, no jo no, jako vždy - podobný vkus. :laugh:
Younique Bicolor jsem kupovala loni. Docela nevěřícně jsem po rozkvětu na ni koukala, páč čerstvě nakvetlý vypadal takto :

P1140959.jpg

do kouřova stárne :

P1150038.jpg

moc pěkný, loni zdravý
Následující uživatel poděkoval: helena, Martin
Moderátoři: Eva L., Květa