Echinaceu mám hodně rád. Poslední dva roky mi v mojí zahradě dokonce dělá i radost.
Měl jsem základní purpurovou, bílou, bílo-zelenou, různé semenáče, ale většinou z nedostatku
srpnových srážek trpěly, slábly, nepřirůstaly až postupně odcházely. Dal jsem si asi na rok-dva pausu
v pořizování nových sazenic a kultivarů, ale přece jenom jsem i v době útlumu nějaké nové kousky dotáhl.
Ale hlavně jsem chtěl počkat, až se desítky (?) nových kultivarů zformují, vyselektují, ustálí a vyhasne touha po novinkách.
Loňský rok byl u nás docela srážkově příjemný, letošní suchý srpen se snad (s pomocí konví) zvládne.
Nejvíc semi líbí ´Pink Double Delight´ (Arboles) - tři sazenice v lepší půdě, kde občas zaliju a je tam svod z maličké stříšky
domku od popelnice, si vyloženě libují. Čtvrtá sazenice jinde, na výsušném místě u jižní zdi bez zálivky, odešla (viz. předchozí roky).
Růže v pozadí je austinova ´The Lady´s Blush´. Zajímal mne rozdíl mezi Pink Double Delight a Razzmatazz,
Gůgl mi vyplivl mj. toto (zajímavý je příspěvek od ´echinaceamaniac´ ) :
forums2.gardenweb.com/forums/load/peren/msg071434132367.html
U ´Coconut Lime´ (Arboles) jsem po načtění některých referencí neočekával úspěšné přezimování.
Nyní má za sebou druhou (maximálně třetí) zimu a je čím dál tím bujnější. Chtělo by ji to dát jinam,
zejm. z mých optických důvodů, ale zase mi vnitřní hlas velí - čemu setu daří, to nešoupej.
Tak rád (lenoch) poslechnu a zahájím Klid rýčů.
Mno a barva ´Tomato Soup´ (Basík, podzim 2011) mne doslova šokovala. Tak intenzivní ohnivou červeň jsem nečekal.
Chvilku mi trvalo to po rozkvětu rozdýchat, ale teď ji miluji, zavlažuji a potřebuji rozšiřovat. Na fotce už je barva míň sytá,
míň svítivá a intenzivní, protože horůčavy.