Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Echinacea - Třapatka

Echinacea - Třapatka 19. čec 2016 22:29 #311739

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Bradhal, hodně podobnou jsem si za drahé peníze loni kupovala, líbily se mi ty černé stonky :P
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Echinacea - Třapatka 19. čec 2016 22:31 #311740

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Bradhal, a co se ti na ní nelíbí, je krásná. :woohoo:

Echinacea - Třapatka 19. čec 2016 22:32 #311741

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Gabčo a je ta žlutá z té směsi, nebo je kupovaná jindy ?( a případně kapku vyšší - ona tedy Cleopatra u mě není žádná žirafa, ale může to být tím květináčem ).

Echinacea - Třapatka 19. čec 2016 22:40 #311744

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Třapatky se mi líbí, ale když už, tak aspoň v tom přírodním vzhledu - ježek a okolo delší barevné lístečky. Ta moje je ježek a okolo naježené krátké lístečky. Je už na pohled pichlavá. :)
Jinak jsem se dívala, jak vlastně vypadá Cleopatra podle strejdy Gůgla a jakou jsem fotila já v zahradnictví a vkládala sem. Hm, další záměna. To aby člověk chodil s internetem v kapse a ověřoval si všechno na místě.

Echinacea - Třapatka 19. čec 2016 22:46 #311748

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Jani, ta žlutá je koupená zvlášť, ale nevím ani kde. je o něco vyšší.
Ty z toho výsevu jsou ty do červena, oranžova, jak píšeš.

Echinacea - Třapatka 19. čec 2016 23:00 #311749

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Já mezi tou směskou právě mám i žluté ;) .
Jestli je koupená zvlášť, tak to fakt asi bude ona. Že bys pro ní byla ve Ctěnicích, to by sis pamatovala a normální zahradnictví mívají obvyklý sortiment. Ještě leda, že by měli něco od Poláků... ( Aloha nebo třeba Leilani) : www.florini.pl/index.php?podkat=3686&&site_no=7

Echinacea - Třapatka 20. čec 2016 07:08 #311753

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Já mám barevné jen z Cheyenne spirit, Prairie splendor je u mě vždycky takovej ten spolehlivej vysokej růžovej držák. Mám ho společně s Albou nejradši (případně ještě Magnus, ten je skoro stejnej, jen má placatější knoflík). U všech ostatních šlechtěnců jsem už dopředu skeptik, za mě chtějí moc péče, často po zimě lezou ven pozdě, takže slimáci mají znatelný náskok a čím jsem starší, tím jsem línější to obsypávat granulema. Některé sorty se pak chovají jako krátkověké trvalky, takže se mi sice líbí, ale nekupuju, vyčkávám, které ze všech těch pestrých novinek se ukážou jako stabilní držáci a do těch pak možná časem půjdu.

Echinacea - Třapatka 20. čec 2016 08:07 #311756

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Varouchu, musím souhlasit. Měla jsem tři sorty, byly nádherné. Jeden rok kvetly, pak i obrazily. Jenže pozdě. A než jsem se vrátila z porodnice a vzpamatovala ze sekce tak, abych mohla na zahradu, sežrali je slimáci. Do mrtě. Už neobrazily. (Šalvěj Plumosa to samé). Takže se chystám pořídit růžovou a bílou klasiku.

Echinacea - Třapatka 20. čec 2016 08:16 #311758

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Mně slimáci domrtě vyžírali i ty obyčejné růžové a bílé, takže mám jen tyto a mám je jako nádobovky :unsure: . Zimuju ve skleníku, tam jsem schopná slimáky ještě docela uhlídat. Jenže ony si ty potvory najdou jinou oběť :angry: , aktuálně znovuobrážející Caradonnu :( .
Ony mimochodem echinacey ve volné přírodě vyhledávají půdy kyselejší, často "zalévané" - tj. v oblastech kde často prší, ale s odtokem vody. Tj., u mě ve vápnitém suchu z nich nikdy obrtrsy nebudou. Zřejmě proto jsou u mě lepší v tom kontejneru, je tam ten rašelinový základ a poctivě zalévám ;) .
Následující uživatel poděkoval: Genovesa

Echinacea - Třapatka 20. čec 2016 10:08 #311760

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Jano, to s tou výraznou preferencí kyselé jsem nevěděla. Je fakt, že je na jaře slimáci žerou, ale třapatky ve výsledku ten požer předeženou, takže tyhle obyč mám krásné silné trsy. Loni jsem odrýpla pár semenáčů do nového záhonu, vypadaly dost bídně, protože přesazením se zpomalil růst, zatímco slimáci na nic nečekali a zahájili pastvu. Nicméně všechny přežily a letos - krásný silný trsy a kolem zas pár semenáčků. Tahle jejich bezproblémovost je mi natolik sympatická, že ty nové sorty oželím. Bílé a růžové dělají i tak neskutečnou parádu. :)
Moderátoři: Eva L., Květa