Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Echinacea - Třapatka

Echinacea - Třapatka 21. čec 2016 17:46 #311795

• Vendy
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2275
Kvůli tmavým stonkům jsem také jedné neodolala, netuše jak kvete a to jsem pak koukala :blink: Tu by měly vysazovat před přechody u škol.

DSC_0854.jpg

DSC_0855.jpg

Ale na fotkách je to slabé, fakt je šíleně křiklavá. Ale jako loňský nováček dobrý. O kyselé půdě taky nevím. Zkusím příště.

Hoď Jani nějaké fotky v květníkách (pokud mi tu teda neunikly :whistle: )
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Kika, Ajka, Marta, Gabča

Echinacea - Třapatka 21. čec 2016 18:43 #311802

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Domnívám se, že info o preferenci kyselé půdy je zavádějící. Jano, kde jsi na něj narazila, sím ?

nechce se mi překládat, čerpáno odsud www.plantdelights.com/Article/Echinacea-Coneflower ( jinak moc zajímavý článek )
What type of soil pH does Coneflower prefer? -
Some wild species prefer alkaline and some prefer slightly acid soil.
Most of the Echinacea hybrids do well in a wide range of soil pH levels. They prefer a pH between 6 and 7.
The wild species Echinacea angustifolia and Echinacea pallida can tolerate more alkaline conditions while Echinacea paradoxa and Echinacea tennesseensis prefer a more acidic soil.

There are nine Echinacea species that are distributed across the eastern and midwestern US in rocky open woods, barrens, meadows, roadsides, clear cuts, dry limestone bluffs, power line rights of way and prairies from New Mexico east to Florida, and north to Saskatchewan and Ottawa, Canada. The area of greatest species richness is in the grasslands of Oklahoma and Missouri. In general, coneflower plants prefer sunny sites with low levels of competition, plus high levels of magnesium and calcium. Periodic disturbance (fire, grazing, etc.) is necessary for the maintenance of their preferred open conditions. Echinacea is very drought tolerant and survives in places that receive as little as 15" of rain per year.
Poslední úprava: 21. čec 2016 18:46 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Vendy, Ajka

Echinacea - Třapatka 21. čec 2016 18:48 #311804

• Vendy
  • Platinum Boarder
Ech. velmi toleratní k suchu :laugh: u mě když týden něprší, skloní se a žadoní a příděl vody.

Echinacea - Třapatka 21. čec 2016 20:06 #311810

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Květo už ti nevím, hledala jsem ( loni, předloni?) na nějakých amerických stránkách informaci o tom, kde roste echinacea purpurea v přírodě, na jakých lokalitách.
Našla jsem stránky nějakého výzkumu, dělali statistiku výskytu echinacey purpurea ( té obyč. přírodní) na nějakých loukách ( už bohužel nevím v jakém státě). Právě tam popisovali, že se drží a rozšiřuje především na lokalitách, kde je půda přirozeně kyselá ( už nevím, jestli psali acid soil nebo slightly acid) nebo , s častými dešti, ale kde voda nestojí, ale stéká.
Zjistila jsem, že je užitečné si zjistit, kde se v přírodě ta která rostlina přirozeně vyskytuje, lépe se mi pak hledá pro ní místo. U některých takové místo bohužel prostě nemám.
E.purpurea ( obyč i "dabldekr" ) jsem zkoušela na zahradě na mnoha místech, dokonce jsem zkoušela výsev ( a povedlo se, ale další rok rostliny nejdřív vyrašily a následně zmizely). Ale je to úplně marné, ať zasadím kamkoliv, prostě vymizí. Že by byla suchu tolerantní, to se u mě nepotvrdilo. Proto jsem se snažila dopátrat toho, kde se vyskytuje přirozeně v přírodě. A jediné, co si z toho pamatuju, je,že já takové místo nemám :( .

Přesto bych chtěla zkusit opět nějakou zasadit, ale asi "obětuju" na pokusy Cheyene Spirit, než nějakou drahotu ...

Echinacea - Třapatka 21. čec 2016 20:08 #311811

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Vendy, mě se tyhle "uřvané" líbí ;) , taky jich pár mám. Dnes jsem fotila jen tu s černými stonky. ;) . Zkusím nezapomenout vyfotit i ty ostatní.
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Echinacea - Třapatka 21. čec 2016 22:38 #311820

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Květo, zkouším hledat ty stránky, ale zatím neúspěšně :S .

Ale našla jsem krásné stránky o echinaceách : www.whatsnative.com/images/Echinacea_whatsnative_PDF_1-5-10.pdf
;)
Následující uživatel poděkoval: Vendy

Echinacea - Třapatka 22. čec 2016 12:16 #311822

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Třepatkový záhon:
Klasická, Alba a Cheyen Spirit. Alba je letos nováček, proto je oproti nim tak malá.
622201612129.jpg

Green Envy, má letos poměrně malé květy.
6222016121317.jpg

Butterfly Kisses. Je vzrůstem menší 40 cm, u mě pod keřem borůvek značně utlačená. Ale je nejkrásnější - líbí se mi plošší střed a více řad okvětních lístků.
6222016121255.jpg
Poslední úprava: 22. čec 2016 12:20 od Kamcule1.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Vendy, Jikra, Marqetka, Marta, Gabča, rok.zaruka, jaru20

Echinacea - Třapatka 23. čec 2016 18:03 #311838

• Vendy
  • Platinum Boarder
Green Envy je u mě furt jako nováček. Nic moc se nerozrůstá, ale snad bude pár krásných květů, protože její odstíny mě moc baví.

DSC_0961_2016-07-23.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Jikra, alenak, Marta, Gabča, jaru20

Echinacea - Třapatka 25. čec 2016 00:00 #311857

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Vendy, Green Envy je krásná. Měla jsem taky pěknou duhovou Sundown, ale vloni měla pár kvítků a letos snad ani nevylezla.
Snmek210.jpg

dstc0259918.jpg

dstc0259917.jpg
Následující uživatel poděkoval: Jana V., Kaja, Vendy, Jikra, alenak, Marta, bradhal, jaru20

Echinacea - Třapatka 16. srp 2016 11:25 #312344

• Marqetka
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 541
Můj nový přírůstek tří Echinaceí. Zatím nechám v květináči a na podzim půjdou do záhonu.

IMG_7459.jpg
Poslední úprava: 16. srp 2016 11:46 od Marqetka.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., alenak, Marta, alcearosa
Moderátoři: Eva L., Květa