Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Cottage - vyrábíme zahradu

Cottage - vyrábíme zahradu 04. zář 2009 01:34 #1728

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, slíbila jsem v heucherách napsat něco o textilce, kačírku/kůře.

( nevím, jestli jsem zrovna já dostatečně fundovaná k rozpravě o právě tomto tématu, natož na fóru zaměřeném na růže ) - zas tak moc ani jedno nepoužívám.

Nejprve bych měla napsat něco o mé zahradě. Jedná se o pozemek cca 1300 m2, v nížině. Půdu mám bezva ( dříve tu bylo zahradnictví ), černozem, pískovcový podklad, neutrální půdní reakce.
Rodinná vilka, postavená v roce 1923, malé městečko.

Vzhled zahrady je determinován několika ZÁSADNÍMI B) věcmi. Jednak se potřebuju odclonit od silnice ( jako skoro každý ), druhák, potřebuju zachovat dostatečný manévrovací prostor pro psisko ( probíhání kolem plotu ) ale i pro házení kuličky. Buldozer se prostě musí utahat.
Trpím sběratelskou vášní, nejsem moc na romantiku, spíš mám ráda, když něco povlává, šustí, je furtpěkné.. jo a džungloidní..

Čili - mám kolem plotu ( otevřený prostor ) normální obvodový záhon ( cca 20 + 30 x 3 m ). Na zbytku obvodu jsou ovocné stromy.
V těchto záhonech nepoužívám ani textilku ani kačírek/kůru. Pokud potřebuji něčím mulčovat ( jaro ), pokryju půdu mezi trvalkami posečenou trávou, rozloží se. Do podzimu ještě opakuju ( někdy i několikrát ).

Mimo uvedené, mám ještě menší ostrůvek pro choulostivé rostliny ( mají krytá záda domem ) a záhon Pompeje ( dávám záhonům jména ) - oba kryté textilkou a kačírkem.

Osobně moc příznivcem kůry nejsem ( ubírá půdě dusík, musí se dosypávat, plísně, třísloviny... ), no, dá se říct, že jsem k ní neutrální. ( samozřejmě, k někt. typu zahrady - proč ne.. ). Kačírek se zase spíše hodí k " středomořskému" výběru/ typu rostlin. Akumuluje teplo, což někt. rostlinám vyhovuje, jiným nikoliv. Moc mi ( vlhká zahrada ) pod ním + textilkou nejdou suchomilné rostliny ( ty ani v nenakrytém záhonu ).

Pokud použiješ v zahradě textilku, nutí tě k hrozným omezením ( pečlivému výběru, co zasadíš ) tj. nic oddénkatého, spíš pomalu přirůstající, keříky, úhledné kopečky rostlin. A k stálému dozoru, jestli ti něco neprorůstá tam, kam nemá.
Nelze přikopčit na podzim růže.
Na ni je ( podle mne ) už jedno, co položíš - kůru nebo kačírek. Oboje má svá + i -.
P1040957.JPG

Tahle fotka je ze začátku července - v popředí je onen záhon krytý textilkou a kačírkem ( Pompeje ). Jak vidno, kačírek nevidno, páč dokážu udělat džungli ze všeho. Místo, kde v pozadí trčí ona hnusná cedule, budu osazovat teď.
Poslední úprava: 30. říj 2011 06:22 od amazonka01.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 05. zář 2009 22:48 #1740

• Elina
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 38
Tvoje zahradavypada moc hezky.A ted se musim zeptat asi blbou otazku, co je kacirek.Ja pouzivam tkanou textilii a nebo dam vrstvu mokrych novin a to zakriju rozdrcenou slamou a nebo rozdrcenou cukrovou trtinou ktera je tady u nas v AU bezne k dostani ,samozrejmne se to musi cas od casu dodavat.My tady vlastne musime mulcovat vsechno jelikoz je malo vody.Pro suchomilne rostliny skus smichat hlinu s piskem aby byla vice propustna.

Re:Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 08. zář 2009 19:45 #1750

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Elino, dík... zas tak moc pěkná není ..:laugh: .. hlavně, já v ní pořád hrabu.
Kačírek se zde říká drobným kamínkům ( křemennému štěrku ) - různé velikosti.
Hele, vy prý letos nemáte zimu ( bylo u nás na teletextu ) ..
ad suchomilky - njn, když u nás na tom velký podíl má Sv. Petr, letos ( hurá ) kropil celé léto. Měl(a) jsem tuhou zimu, suché jaro, ale od června jsem skoro doteď nemusela vůbec zalévat..

Re:Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 08. zář 2009 22:18 #1752

• Elina
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 38
Dik za vysvetleni.Zima u nas letos byla opravdu teplejsi nez jindy, doufam ze to neznemena ze zase budou sucha.Na horach jim snih ale padal takze se lyzovalo a kdyz se podivam z naseho kopce smerem na hory tak snih jeste je.U nas jsme mely jenom dvakrat poprasek snehu,ja radsi aby prselo.Tak ze ten dest uz muzete poslat knam. Tvoje zahrada opravdu vypada hezky.

Re:Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 12. říj 2009 10:07 #2188

• Vlaďka
Květo, dík, tys mi tak krásně a podrobně napsala a já tehdy nebyla pár dní na síti a odkaz rychle zapadl. Teď začalo pršet a já zahloubala v zahradách a našla Tvůj odkaz.
Zjistila jsem, že máš podobné podmínky, jako já. Snažím se udělat vesnickou zahradu, takovou džungli, limitovanou dvěma velkými psy. Ale docela to jde, už vyrostly ze štěněčí hyperaktivity:laugh:
Pod keřovou výsadbou už těch pár let, co zahrádku mám mulčuji také trávou, to se osvědčilo. Zakládala jsem kolem starých rododendronů co tu byly smíšený záhon s trávami a vřesy, na netkance s kůrou. No nadšená nejsem. Jakmile se tam dostane časem plevel, vůbec nejde vylpejt, to potom jde komplet. Podotýkám, že nejsem pedant a nějaký kousek plevele mne nerozhází, ale má to meze.
A proč jsem to řešila.Expandovali jsme na kus zahrady nově přikoupený od souseda, kde teď zakládám nový větší smíšený záhon, u plotu lemovaný keři a růžemi, podsazený trvalkami(levandule šalvěje, heuchery a tak...)No asi ho nechám tedy jen tak, keře jsou už od jara, podsypala jsem je travou.Na Tvých fotkách s heucherami se mi kačírek líbil, ale je to na jihu, než keře povyrostou, je tam výheň. Asi tu džungli nechám osudu...
Kousíček kačírku na netkance byl můj úplně první záhon na zídce u terasy. Zídka i kačírek už nejsou vidět, usměrňovat se to moc nedá. Na jaře to bylo pěkné, teď už je to slabší. Přikládám foto. Chtěla jsem tam přidat něco, co by kvetlo ještě teď, ale pro ten kačírek a křoví, do toho nejde hrábnout.No to jsem se rozepsala, to je tím, že jsem doma a venku zrovna tak leje, co já mohla udělat práce... Ale zalilo se, že:P
DSC00076.jpg

Re:Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 12. říj 2009 13:30 #2191

• Vlaďka
Je to všechno pokus, omyl, přesadit,:silly: , Já jsem holka z paneláku a domeček máme teprve pár let.

Dresle jsem moc vděčná za tyhle stránky, ty mi otevřely oči a začala jsem se pídit po tom co vlastně chci.
U keřů to jakž takž šlo, ale růže, to byla hrůza. Já na začátku vždycky u nás v zahradnictví koupila červená pnoucí, ejhle, ona potom žlutá. A nepnoucí, myslím, že Landora. Dnes si můj muž dělá legraci, že mám na všechno knížky s obrázky a internet.Ale je to taaaková radost, jen kdyby bylo víc času. Já jestli se dožiju důchodu....:woohoo:
Přikládám Asi Landoru, omlouvám kvalitu, příští léto budou fotky z lepšího foťáku:blush:
DSC00086.jpg

Re:Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 12. říj 2009 15:34 #2193

• MartaZ.
Vlaďko, co je na té první fotce v pozadí s těmi krásně modrými květy?

Re:Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 12. říj 2009 18:58 #2200

• Vlaďka
Marto, to je clematis integrifolia, modrá je moje oblíbená, dobře v ní ladí spousta bylinek se žlutými a růžovými růžemi.
Já s těmi poměry stále válčím, teď mám pocit, že jsem na jaře zasadila moc blízko angličanky, no zas to bude džungle, já to jinak neumim. Taky ta zahrada není kdovíjak obrovská, tak aby se toho hodně vešlo, že?
Jo, já vím, že ta kvalita těch fotek je fakt děsná, proto jsem sem dlouho nic necpala, ale nedalo mi to. Ale já se to fakt naučim s tou novou zrcadlovkou :S

Re:Cottage - ( nevyrábíme sýr ) alébrž Zahradu 12. říj 2009 22:07 #2210

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Vlaďko, jestli chceš dodat něco podzimního, možná by šla nějaká z drobnokvětých aster. Mnohé drží pěkně v trsu (na rozdíl od novoanglických a novobelgických) a ďurku na malinký květináček by snad vydloubnout šlo, ne?

Musím vám sem hodit ofocený odstavec o řezu floribund z Wisley brožůrky. Potřebuju, abychom to tu probraly - co měl autor na mysli. Ale musím vyfotit ještě nějaký květ, abychom se dopídily jádra pudla.
K těm záhonům, chce to jen víc volnosti, kytky se samy postarají. V ČR vyšly dvě knihy od Christophera Lloyda, Venkovská zahrada a Květinová zahrada (snad nekecám). Popisuje tam, kde se mu co ten který rok samovyselo a jaké z toho vzešly nádherné kombinace. Když jsem si tuhle gůglila něco o B. Chatto, natrefila jsem na kritický článek, který jí vytýká nedostatečnou kompozici, chybějící koncepci a autor se otírá i o Lloyda. www.gardenvisit.com/blog/2008/08/18/beth...n-designer/#comments To je holt asi další "level".
Ona je zahrada vždycky nejhezčí v okamžiku, když už se ji člověk vydá s nůžkami a rýčem usměrnit.

Re:Cottage - nevyrábíme sýr alébrž zahradu 15. led 2011 16:28 #242093

• zdenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Jak vznikala první část bílé zahrady za domem ... malá reportáž.

Před - jaro 2008
1_p__ed.jpg
Moderátoři: Eva L., Květa