Vlaďko, slíbila jsem v heucherách napsat něco o textilce, kačírku/kůře.
( nevím, jestli jsem zrovna já dostatečně fundovaná k rozpravě o právě tomto tématu, natož na fóru zaměřeném na růže ) - zas tak moc ani jedno nepoužívám.
Nejprve bych měla napsat něco o mé zahradě. Jedná se o pozemek cca 1300 m2, v nížině. Půdu mám bezva ( dříve tu bylo zahradnictví ), černozem, pískovcový podklad, neutrální půdní reakce.
Rodinná vilka, postavená v roce 1923, malé městečko.
Vzhled zahrady je determinován několika ZÁSADNÍMI

věcmi. Jednak se potřebuju odclonit od silnice ( jako skoro každý ), druhák, potřebuju zachovat dostatečný manévrovací prostor pro psisko ( probíhání kolem plotu ) ale i pro házení kuličky. Buldozer se prostě musí utahat.
Trpím sběratelskou vášní, nejsem moc na romantiku, spíš mám ráda, když něco povlává, šustí, je furtpěkné.. jo a džungloidní..
Čili - mám kolem plotu ( otevřený prostor ) normální obvodový záhon ( cca 20 + 30 x 3 m ). Na zbytku obvodu jsou ovocné stromy.
V těchto záhonech nepoužívám ani textilku ani kačírek/kůru. Pokud potřebuji něčím mulčovat ( jaro ), pokryju půdu mezi trvalkami posečenou trávou, rozloží se. Do podzimu ještě opakuju ( někdy i několikrát ).
Mimo uvedené, mám ještě menší ostrůvek pro choulostivé rostliny ( mají krytá záda domem ) a záhon Pompeje ( dávám záhonům jména ) - oba kryté textilkou a kačírkem.
Osobně moc příznivcem kůry nejsem ( ubírá půdě dusík, musí se dosypávat, plísně, třísloviny... ), no, dá se říct, že jsem k ní neutrální. ( samozřejmě, k někt. typu zahrady - proč ne.. ). Kačírek se zase spíše hodí k " středomořskému" výběru/ typu rostlin. Akumuluje teplo, což někt. rostlinám vyhovuje, jiným nikoliv. Moc mi ( vlhká zahrada ) pod ním + textilkou nejdou suchomilné rostliny ( ty ani v nenakrytém záhonu ).
Pokud použiješ v zahradě textilku, nutí tě k hrozným omezením ( pečlivému výběru, co zasadíš ) tj. nic oddénkatého, spíš pomalu přirůstající, keříky, úhledné kopečky rostlin. A k stálému dozoru, jestli ti něco neprorůstá tam, kam nemá.
Nelze přikopčit na podzim růže.
Na ni je ( podle mne ) už jedno, co položíš - kůru nebo kačírek. Oboje má svá + i -.
Tahle fotka je ze začátku července - v popředí je onen záhon krytý textilkou a kačírkem ( Pompeje ). Jak vidno, kačírek nevidno, páč dokážu udělat džungli ze všeho. Místo, kde v pozadí trčí ona hnusná cedule, budu osazovat teď.