Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 23. dub 2011 22:12 #250772

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jani, hrozně ráda tě "vidím".

... florida od Jirků to má za sebou. Nepřežila první tuhou zimu. Dtto Stellar Pink.
Jak se daří tvým cornusům ?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 24. dub 2011 08:00 #250785

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ahoj Květo :) ,

moje kornusy jsou na tom tak, že c.k. Milky Way na Tebou vybraném místě ;) krásně prosperuje, kvete každoročně bohatě, je o 20 cm vyšší než já, ale do výšky se víc nežene, protože jakmile zaprší, těžké větve klesají a tak mám pocit, že jde spíš víc do šířky než do výšky (což mi ale nijak nevadí). Zřejmě "lezla" do výšky, dokud byla svázaná.

c.f. Sunset byla už od začátku menší (při nákupu cca 60 cm) a možná ani umístění nebylo nejvhodnější, takže trpěla na houby, definitivní ránu dostala letos napdzim, někdo jí ulomil vršek (děti nebo kočky :huh: ) , tak jsem jí to ulomené ustřihla, zbyl 20 cm klacek, který neobráží :( .

Přírůstky od Jirků dopadly takto :
1. Cercis sinensis - prostokořenná - má cca 3,5m, ale potvora vůbec nekvete (ještě ani jednou :angry: ). Má v létě krásné listy (mnohem hezčí než c.canadiensis), ale přerostla místo jí vyhrazené a tak jsem jí letos ostříhala spodní větve - uvidíme, co se bude dít...
2. Cercis canadiensis - kontejnerovaná - výška cca1,8- 2m - kvete spolehlivě každoročně. Měla jsem dvě, jednu zasadila na privilegované miísto a jednu záložní ke kompostu - ta první nepřežila první horké léto (přeci jen asi kořeny od švestky dosahovaly až pod ní a já to nestihla uzalívat), ta druhá u kompostu krásně roste, ale nefotím jí právě kvůli nevzhlednému kompostu a pak další věc, ta zeď je neplánovaně starorůžová (barva měla nápis čokoládová) a ty růžové květy na pozadí zdi nejsou skoro vidět. Nicméně, dělá mi velkou radost :)
3 Halesie carolina - v. cca 80cm , š. ca 1,4m celkem cca 6 větví - mám ji na prozatimním místě, než zbuduju záhon u schodů,a le zrovna jsem to letos zhodnotila tak, že než bude záhon hotov, asi už nebude možné ji přesadit :unsure: , kvete pravidelně každoročně.
4. sazaník - první dva roky jsem z něj měla vekou radost (dokonce druhým rokem i kvetl), ale pak na něj vlezly nějaký potvory, ožraly ho a vzhledem k tomu, že květy nějak nesplňovaly, co jsem od nich čekala, jsem ho vyrazila a na jeho místo přišly hortenzie
5. cornus florida - je zasazen u mámy, naposledy jsem ho viděla vloni v létě, měl pořád stejnou výšku, nekvetl a listy zkroucené - podle mě chybně vybrané místo nebo i nedostatek rašeliny (ned odostatek vody to nebude, máma - narozdíl ode mne - zalévá jak vzteklá ;) )
6. zmarličník - je chudál zasazený u skleníku cca 1,5m od švestky, která mu úplně stíní - nenašla jsem pro něj jiné vhodné místo a k mámě na mez se mi ho dávat nechtělo. má cca 2,5 m, ale je to slabý proutek, také ho stříhám, aby nelezl tak moc do výšky. Zatím nepozoruji podzimní vůni buchet :unsure: .

Zrušila jsem thůji u bazénu, udělalo se mi tam hezké místečko a přemýšlím o nějakém c. florida, okukovala jsem u Kastnera, ale má to šíleně drahý - teď má nějakou zásilku z Japonska (má to cedulky jen s rozsypaným čajem), dle vybarvení listů nejspíš Sunset, výška cca 1,5m ale cena 2.400,- Kč mi přijde trochu moc.
Kupovala jsem teď k bazénu místo vrby ( zrušial jsem jí, už moc stínila, byl z ní bordel ve vodě a lezla kořenama pod bazén) převislou sakuru za 1.100,- (chtěla jsem naroubovanou vysoko), na cornusy tedy už nezbývají fondy ...:angry: , snad příští rok...

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 24. dub 2011 17:15 #250838

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Květo: zmarlika žije a prosperuje. Dokonce mě mile překvapilo jak vysoko neomrzla, přestože si v únoru nějaký ten týden holomrazů užila. Loni omrzla víc. Nicméně to, co nasazuje, jsou myslím jen listy, nekvete.

Cornusy mi dělají všechny radost, všechny úspěšně raší, Milky Way by mohla kvést, ale ještě to s jistotou nepoznám. Bude mi kvést loni sázená florida Rainbow, ta už se rozvíjí. Koupila jsem ji v Lotouši, jako všechny ostatní, protože u Kastnera byli neúměrně drazí, takže Jano zkus se mrknout i tam, jestli nebudou mít něco zajímavýho.. Taky jsem zaznamenala dva květy na C.F. Pygmy, měla by kvést bíle, tak to snad neožerou srny.

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 24. dub 2011 22:55 #250878

• Květa
  • Moderator
chtěla jsem zareagovat, jenže než jsem se sem dostala, už mi mozek neskládá věty. Zítra.

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 25. dub 2011 06:53 #250889

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Varouchu, dík za tip :) .
byla jsem v sobotu v Lotouši pro tu sakuru. Vyhlídla jsem si jí tam už před 3 týdny, ale ještě nekvetla, tak jsem v sobotu už vlastně jela na jistotu a cornusy jsem okoukla jen tak letmo, měl tam jednu c. kousa bez bližší specifikace, a myslím jednu Ch. girl.
Ale možná bych se s mím měla domluvit rovnou, co scháním a zda je schopen sehnat. Prosím Tě, jak byly z Lotouše velké a za kolik byly (c. florida)?

Květo, ještě mě napadlo, že bych mohla c. fl. dát do skupinky s Milky Way, když to na tom místě M.W tak svědčí, možná by to bylo pro c. f. nejlepší místo...;)

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 25. dub 2011 07:56 #250898

• varouch
  • Platinum Boarder
Jano, já jsem tam loni kupovala anonymní kousu - protože Milky Way se tu u mě daří. Píchla jsem anonyma asi 3,5m k MW. Je takovej hubenější, ale na výšku má tak 1,8m. Moc se s nima nemazlím, žádné hnojení, žádnej super substrát, prostě, co tu je, s tím musí vyžít Zatím jim to svědčí. Podle listů ta anonymní není stejná jako MW, má je širší, kulatější, takže spíš tipuju, že by mohla být podobná China Girl, ale letos nevypadala, že by měla květní puky, takže to asi ještě nebude k poznání.

První floridu jsem koupila zkusmo na blind, nižší, ale celkem košatou Pygmy. Stála asi 160 Kč, výška kolem 80 cm. Má to být nějaká trpasličí odrůda, což asi sedí, protože spíš košatí než že by se vytahovala do výšky (teď mají ty moje cca metr). Líbila se mi habitatem a zimu přezila naprosto v pořádku. Takže další sezónu jsem přikoupila ještě dvě. Popis na webu jsem k ní moc nenašla, ale měla by kvést bíle, snad se to teď potvrdí, protože na jedné loni sázené jsou dva květní pupeny. Doufám, že je zvěř nepožere dřív než se vybarví. Několikrát jsem je přesazovala, takže mi rostou celkem pomalu, pokaždý musej znova začínat, ale sdá se, že jim to nevadí.

Povzbuzena tím, že floridy u mě prosperujou a nenamrzají, jsem chtěla ještě jednu - v dospělosti větší. U kastnera měli tenkrát taky něco čerstvýho z Japonska, ale byly to většinou vytáhlý proutky, téměř nevětvený, bez odlišení kultivaru, cena astronomická i na mě (a já jindy na korunu nehledím). Takže jsem nakonec v omezeným výběru v Lotouši koupila Rainbow, která překvapivě v reálu vypadá mnohem líp než na obrázku. Listy má takový zdravě svěže zelený, panašování není příliš kontrastní, spíš tón v tónu, na podzim nasadila spoustu vodnickejch bambulí (kupovaná a sázená byla loni v létě, tak ten výbuch nechápu). Podzimní vybarvení bylo taky efektní, teď se jí ty kvítka začínají rozvíjet. Výška byla (a zatím stále je) asi 80cm, poměrně košatá, cena byla 880 Kč, taky žádná láce, ale pořád výrazně levnější než Kastner (tam mi tenkrát nějakou floridu napočetli asi na 4 tisíce, byla sice 2,5 m vysoká, ale jeden prut).

Pygmy 07/2009 - ty jsou nejstarší:
p1010988_s.jpg

Pygmy 06/2010 - měla by kvést
P1020886_s.JPG

Rainbow 06/2010 - taky letos kvete
P1020734_s.JPG
Následující uživatel poděkoval: JaninkaH, helena, VláďaJ

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 25. dub 2011 10:55 #250909

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Varouchu, děkuju za podrobnou (foto)reportáž :) , až pokvetou, nezapomeň prosím dát fotku.
U Havlise jsou ty floridy cca stejně velké za podobnou cenu, tak se asi v Lotouši stavím...
Závidím Ti ten prostor, já už to vážně nemám kam dávat a víc než dva cornusy se mi sem už sotva vejdou :huh:

Docela mi vrtá v hlavě můj včerejší nápad, dát M. Way s c. florida dohromady. Ráda bych pořídila Cherokee Chief nebo Cherokee Sunset. Myslím, že by jim to s bělokvětou M.W. vedle sebe slušelo. Sice už tam mám zasazenou žlutolistou růj, ale asi jí nebude problém přesadit jinam.

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 25. dub 2011 23:09 #251017

• Květa
  • Moderator
teda dámy, závidím. Oboum, v dobrém. Varouchu, ty Pygmy jsou skvostné, fakt se jim u tebe vede. Kurňa, když já se florid ( už ) bojím.. navíc, viděla jsem samé drahoty ( nad 1.000, i kousy ) a do toho nejdu. Levné mají pouze bílé a těch mám nazbyt.

Mně zbyly semenáčky ( M.Way + Ch.Girl ) z vlastního setí.
Stellar Pink i c. florida od p. Jirků mi zmrzly. Už jsem se z toho oklepala, měla bych touhu zkusit nějakou růžovou kousu, ale pořád si to rozmýšlím kvůli mrazům. Naprosto spokojená jsem s c. alternifolia Argentea, je roztomilý.
Halesia - Jani, ta jede... přesazovala jsem ji, trochu se zabrzdila, ale je cca metrová, pravidelně kvete ( kouzelná ). Jen od spodu je holá a řidší, přisadím k ní klematis.
Cercisy - F.Pansy je divná. Obráží po celé délce předloňských větví, v loňských zatím není míza ( ale ani neroní ). Uvidíme. Nepokvete, rozvíjí už lístečky.
Má houbu na prasklině kmínku, bude léčba.
Jani, čínská od Tebe/ Jirků mi každoročně vyrážela až od země. Sice dorostla 1,5m, ale pro účely, kt. jsem plánovala ( strom ) se nehodí. Na podzim jsem ji přesadila a asi to nepřežila ( :unsure: ). Nedalo se ale nic dělat, koupila jsem si letní šeřík, nebyl kam dát.
Včera mne popadla choutka na Avondale, byla za "pouhé" pětikilčo. Odolala jsem.

Jani, kombinace červ. a bílého cornusu by se mi moc zamlouvala. Nebo růž. kousu, aby kvetly současně..
:lol: chicht, jsem si připnula virtuální Medaili za zásluhy o výběr umístění a následnou prosperitu Milky Way.

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 26. dub 2011 07:05 #251028

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Ojoj mě asi svídy nejsou souzené, na podzim dvě sazené jedna roubovaná od Basíka je ko zcela,.... a druhá bezejmenná ale myslím že sme jí tu řešili nic nedělá, ani si netroufám loupnout do pidi pupenu pač jich má pomálu a co kdyby náhodou,.....takže ty asi tu nepujdou,...:down

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 26. dub 2011 13:46 #251101

• varouch
  • Platinum Boarder
Květo, co se týče růžovek, jsem na tom stejně. Všechny, co mám, kvetou bíle, a taky mě pořád svrbí prsty na růžově kvetoucí.. ale jsou předražený, moc moc. Ale už se vidím, ža jak někde narazím na ružovou za přijatelnou cenu, tak se neudržím. :)
Moderátoři: Eva L., Květa