Ahoj Květo

,
moje kornusy jsou na tom tak, že c.k. Milky Way na Tebou vybraném místě

krásně prosperuje, kvete každoročně bohatě, je o 20 cm vyšší než já, ale do výšky se víc nežene, protože jakmile zaprší, těžké větve klesají a tak mám pocit, že jde spíš víc do šířky než do výšky (což mi ale nijak nevadí). Zřejmě "lezla" do výšky, dokud byla svázaná.
c.f. Sunset byla už od začátku menší (při nákupu cca 60 cm) a možná ani umístění nebylo nejvhodnější, takže trpěla na houby, definitivní ránu dostala letos napdzim, někdo jí ulomil vršek (děti nebo kočky

) , tak jsem jí to ulomené ustřihla, zbyl 20 cm klacek, který neobráží

.
Přírůstky od Jirků dopadly takto :
1. Cercis sinensis - prostokořenná - má cca 3,5m, ale potvora vůbec nekvete (ještě ani jednou

). Má v létě krásné listy (mnohem hezčí než c.canadiensis), ale přerostla místo jí vyhrazené a tak jsem jí letos ostříhala spodní větve - uvidíme, co se bude dít...
2. Cercis canadiensis - kontejnerovaná - výška cca1,8- 2m - kvete spolehlivě každoročně. Měla jsem dvě, jednu zasadila na privilegované miísto a jednu záložní ke kompostu - ta první nepřežila první horké léto (přeci jen asi kořeny od švestky dosahovaly až pod ní a já to nestihla uzalívat), ta druhá u kompostu krásně roste, ale nefotím jí právě kvůli nevzhlednému kompostu a pak další věc, ta zeď je neplánovaně starorůžová (barva měla nápis čokoládová) a ty růžové květy na pozadí zdi nejsou skoro vidět. Nicméně, dělá mi velkou radost

3 Halesie carolina - v. cca 80cm , š. ca 1,4m celkem cca 6 větví - mám ji na prozatimním místě, než zbuduju záhon u schodů,a le zrovna jsem to letos zhodnotila tak, že než bude záhon hotov, asi už nebude možné ji přesadit

, kvete pravidelně každoročně.
4. sazaník - první dva roky jsem z něj měla vekou radost (dokonce druhým rokem i kvetl), ale pak na něj vlezly nějaký potvory, ožraly ho a vzhledem k tomu, že květy nějak nesplňovaly, co jsem od nich čekala, jsem ho vyrazila a na jeho místo přišly hortenzie
5. cornus florida - je zasazen u mámy, naposledy jsem ho viděla vloni v létě, měl pořád stejnou výšku, nekvetl a listy zkroucené - podle mě chybně vybrané místo nebo i nedostatek rašeliny (ned odostatek vody to nebude, máma - narozdíl ode mne - zalévá jak vzteklá

)
6. zmarličník - je chudál zasazený u skleníku cca 1,5m od švestky, která mu úplně stíní - nenašla jsem pro něj jiné vhodné místo a k mámě na mez se mi ho dávat nechtělo. má cca 2,5 m, ale je to slabý proutek, také ho stříhám, aby nelezl tak moc do výšky. Zatím nepozoruji podzimní vůni buchet

.
Zrušila jsem thůji u bazénu, udělalo se mi tam hezké místečko a přemýšlím o nějakém c. florida, okukovala jsem u Kastnera, ale má to šíleně drahý - teď má nějakou zásilku z Japonska (má to cedulky jen s rozsypaným čajem), dle vybarvení listů nejspíš Sunset, výška cca 1,5m ale cena 2.400,- Kč mi přijde trochu moc.
Kupovala jsem teď k bazénu místo vrby ( zrušial jsem jí, už moc stínila, byl z ní bordel ve vodě a lezla kořenama pod bazén) převislou sakuru za 1.100,- (chtěla jsem naroubovanou vysoko), na cornusy tedy už nezbývají fondy ...

, snad příští rok...