Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 05. dub 2015 20:40 #295679

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
U mě v severní předzahrádce živořil, střídavě se ztrácel a objěvoval, občas sem tam i vykvetl, ale žádná radost na obou stranách. Proto soudím, že u tebe Marijko by rostl bezvadně ;) .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 05. dub 2015 21:18 #295681

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Jani taky si myslím :D
Se na něj chystám, ale až příští rok, pod tsugu, jen po těch stížnostech v minulých příspěvcích na tenhle druh jsem doufala, že info bude nápomocné a třeba mu někdo přilepší.
Procházela jsem to zpětně, za sebe z těch větších dřínů hlásím Cornus Stellar Pink - má narašená poupata na většině větévek od podzimka, zatím drží a moc doufám, že nepřijde nějaký pozdní velemrazík a snad se povede... loni ani ťuk, to se asi usazoval. Jo, tyhle nezimy si asi začnu užívat, ač běžky a bruslení na řece jinak miluju...
Jinak kupovaný u Havlise, asi 110cm kolem 600,- roub hodně nízko.

Mimochodem, netušíte někdo (zatím jsem informaci nenašla) - není to u dřínů stejně jako u azalek a rododendonů, že nakopčení (nebo přílišné přihrnutí krčku) nesnášejí a hnijí? Začíná mi to připadat celkem pravděpodobné, s jejich náchylností právě na houbové choroby u kořenů?

A další bodík - neviděl jste někdo Cornus kousa chinensis nebo jiný vyšší z odolnějších kultivarů zapěstovaný do stromku na kmínek (či dva, tři), s pochozí výškou tak 170cm a výš? Budem zapěstovávat pro kamarádku, tak jen jestli už se někomu zadařilo, nebo to máte všichni jako keře?
Jdeme cíleně po semenáči, on i chinensis je nádherný.
Mimochodem, jde skvěle řízkovat, na jaře ošmikané větvičky od C.k. chinensis jsem napíchala jen tak pokus do země za velkolistou hortenzii a chytly se skoro všechny, klasika stín, vlaho, mírně kyselo - já tu nakonec ani jiné podmínky nemám :)
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 05. dub 2015 21:30 #295682

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko ano, na krček bacha, hrozí jak hniloba, tak případně brouci. Ale zase v mrazíkách hrozí, že se kmínku udělají praskliny :huh: .
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Re: Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 06. dub 2015 00:44 #295685

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijka napsal:

Se na něj chystám, ale až příští rok, pod tsugu, jen po těch stížnostech v minulých příspěvcích na tenhle druh jsem doufala, že info bude nápomocné a třeba mu někdo přilepší.

A další bodík - neviděl jste někdo Cornus kousa chinensis nebo jiný vyšší z odolnějších kultivarů zapěstovaný do stromku na kmínek (či dva, tři), s pochozí výškou tak 170cm a výš? Budem zapěstovávat pro kamarádku, tak jen jestli už se někomu zadařilo, nebo to máte všichni jako keře?
Jdeme cíleně po semenáči, on i chinensis je nádherný.

a tak třeba je u tebe chladněji. U mne teplota půdy udržet pod 18 st. - téměř nemožné.

ad C. kousa chinensis - nejspíš by byl takhle velký k potkání někde v parku ( stáří stromu + prostor ).

Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 30. pro 2017 19:53 #321465

• Ninkwen
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 126
Pěkný večer, mohla bych poprosit ty, co mají na zahrádce svídy bílé a krvavé o zhodnocení zimní barvy větví? Jde mi o keře, které poslouží celkem rychle jako pohledová clona v pozadí květinového záhonu a zároveň ukryjí výhled na cestu), jelikož na ně uvidíme z okna, ráda bych něco hezkého i v zimě. Trochu se bojím, že ty krásné fotky svíd, co jsou všude na internetu jsou dost přibarvené a výsledek mne zklame a že bych místo toho mohla zvolit nějaký jiný keř, který by třeba zajímavě kvetl (v hledáčku mám ještě kalinu "Roseum") nebo byl stálezelený.

Zatím se mi nejvíc líbí co se listů týče svída bílá aurea a pak variety s žlutě panašovanými listy.

Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 30. pro 2017 20:17 #321467

• Lukáš
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 11815
mám dvě zlatou a bílo zelenou - obě tmavě červené zbarvení dřeva ale na dálku to nepostřehneš

Svídy, dříny, zmarliky a zmarličníky 31. pro 2017 09:32 #321475

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Ahoj Ninkwen,
loni mi rukama prošel cornus sanguinea Midwinter fire a byl nádherně jasně ohnivě oranžový. Jako delší pás podle mě rozhodně pozornost upoutá. Musí se dostatečně zmlazovat, staré větve oproti mladým "šisují", takže zjara šmiknout a v zimě bude svítit jak plamen.
Následující uživatel poděkoval: Kaja
Moderátoři: Eva L., Květa