dresla wrote:Heleno, dočetla jsem, tak několik postřehů (zatím bez reakce na tvůj poslední příspěvek o dvou variantách)
Přijde mi, že šířka cca 1,3 m není mnoho (pro smíšený záhon). Je to tak akorát na pěkně narostlý keřík angličanky. Taky bych asi omezila výběr, vysadila v trojsponech, ukáznila výškově, zvolila keříky podobného habitu a pojala záhon spíš jako řadu růží. Nebránila bych se tmavé barvě, vynikla by před fasádou. Mezi velké keříky s naducanými květy bych klidně dala nějaké nízké! jednoduché drobnokvětky (např
www.helpmefind.com/rose/l.php?l=2.40069&tab=36) .
Barevně, si vzhledem k barvě fasády nejsem jistá Charlotte (i když dělá nádherný keřík), spíš bych sáhla po LEH, nebo LoS (rozdíl mezi těmito dvěma růžemi může být spíš ve zdravotním stavu, květuschopnosti, než v barevném vyznění)
I Honzovy trojnožky by vypadaly krásně, jen je jejich pořízení náročnější.
A když bych chtěla být hodně brutální, tak bych asi kleč dala pryč (jinam:) )
A podsadila bych voňavkami-suchomilkami (levandule, mateřídoušky, šalvěje, perovskie? ), ty se tam budou řádně rozpalovat a vonět.
Dreslo, díky. K záhonu: šířka 130 cm je orientační, za záhonem je ještě okapový chodníček (40 cm), kam mohou kytky přesahovat, a na druhou stranu mohu ubrat kousek trávníku (asi do 20 cm). Růže bych chtěla do řady vedle sebe s tím, že některá může být trochu vysunuta nebo upozaděna, podle velikosti a případné podsadby. Levandule už tam jsou, ostatní suchomilné jsou dobrý nápad. Hm a kleč, zamyslím se, kam s ní. Je pravda, že ji zaštipuju, takže přirůstá pomalu. Huvidíme...
Jinak se stále více kloním k historickým (viz šuplíček i mail). Nějak se mi lépe vymýšlely, je mezi nimi pár takových, které jsem MOC chtěla, ale nevěděla, kam s nimi (Baron Girod de L´Ain, Arthur Sansal, Léda). Už teď se na ně těším:).
Ještě doplním, že záhon je na přímém slunci a otočen téměř k jihu, ale pozemek je mírně svažitý k východu. Mám odpozorováno, že sousedi o dům, dva dále mají tepleji, vše dříve kvete. U nás je více vlhko a pomaleji se půda na jaře otepluje a v létě rozpaluje. Nevím, zda je to pro růže plus nebo ne, těch pár, které nedlouhou dobu mám, si zatím nestěžovalo a kvetly.