Kvetus a spol....O.K......
Pridavam tu prekopirovane starsie texty a obrazok "
THE TRIANGLE THEORY"
I/ 05 Úno 2009
Prave pred par dnami som zase videla v TV tu cast angl. serialu znameho zahradnika A. Titchmarsha, kde pripravoval plan a osadzoval takyto zmiesany zahon - ( videla som to ani neviem po kolkykrat... ale vzdy, ked na tohto sikovneho chlapika narazim, tak si k tomu sadnem ...ved opakovanie je matkou mudrosti.. )
On robil plan osadzovania len ceruzkou a farbickami - bez SW a hihi, v jeho podani to vyzeralo naramne jednoduche..
Najskor sa treba zamysliet co asi na zahone chcem ...a mozem mat podla danych podmienok...a potom s tym pracovat
Rozmery zahonu preniesol na papier( najlepsie stvorcekovy) .. nakreslil vodorovnu ciaru - dlzku zahona a pod ciarou smerom dole obdlznik so sirkou zahona:
...a potom nad ciarou zacal kreslit navrh zahonu pri pohlade z predu. Jeho zakladnym "projekcnym prvkom" boli pomyselne trojuholniky .
Rastlinky sa maju vybera a sadit tak, aby pri konecnom vzhlade svojou vyskou vytvarali prave tieto trojuhlniky. Ide nielen o to, aby nahodou vyssie rastliny vpredu neprekryvali nizise vzadu ..ale aj o to, ze bez rozmanitej vysky by sa mohla vytvorit jednoliata plocha, kde by neboli pripadne ziadne zachytne body, ktore daju vyniknut krase jednotlivych druhov . Najvyssie trojuholniky teda vzadu , smerom dopredu potom nizsie a nizsie..
Uff...predsa som nieco zabudla, ze v jednom trojuholniku moze byt viac druhov - vo vrchole najvyssi, vedla mozu byt dalsie nizsie a nizsie - teda neznamena, ze jeden trojuholnik predstavuje jeden druh rastlin
...potom tieto horne "trojuhloniky" sa premietnu do spodnej casti nakresu vo forme urcitych ostrovcekov - ktorych velkost volit tak, aby pokryli celu plochu - teda dlzku i sirku zahona - akoby pri pohlade zhora...
No a potom je to najdolezitejsie - zacat do tejto skladacky doplnat konkretne rastlinky .
- najskor ist na vysku- stanovit si z akej vysky chcem vychadzat (najvyssie vzadu - napr. to moze byt nejaka popinava ruza na konstrukcii, alebo ine kriky, stromceky, potom smerom dopredu nizsie a nizsie ...),
- dalej sikovne kombinovat rastliny podla celkoveho habitusu ...tak, aby tvarom a farbou olistenia vytvarali zaujimavu kombinaciu, napr. velkoliste, drobnoslite,uzkoliste, traviny, pansovane alebo farebne listy..
- a v pripade kvitnucich zahonov asi najdolezitejsim kriteriom su kvety ( vyberat farby a tvar kvetov tak aby nielen ladili navzajom, ale aj podla doby kvitnutia..
Ked sa takto spravne prevedie vyber rastlin, je potom aj lahke urcit kolko kusov z ktoreho druhu je potrebne pre danu plochu pouzit- okrem nejakych dominantnych druhov, sa neodporuca sadit jednotlive druhy po jednom kuse, ale vhodnejsie niekolko kusovv skupinke ....
Uff...zabudla som este na nieco?, vsak si sami doplnite ... asi este ze dolezite je, aby bola na zahone rovnovaha pocas celej sezony..
II/ 06 Úno 2009
Este ma napada nieco...ze ten moj nacrtok je len "akoze", takze to neberte doslovne - vobec tu neide o ziadnu symetriu!! Kludne jedna strana trojuholnika moze byt dlhsia...a v kazdom trojuhloniku rozdielne rastlinky...ide len o to aby to dohromady ladilo ( mne sa to takto lahsie kreslilo )
...este doplnam...to toho "pohladu zhora" - do tych kruhovych, obdlznikovych ploch sa da potom presne vypocitat podla pozadovaneho "sponu" kolko rastlin sa na danu plochu ma vysadit....
... a odkaz na stranku BBC, kde sa da pozriet kratke nazorne video prave s touto tematikou( len treba mat nainstalovany SW RealPlayer)
www.bbc.co.uk/gardening/htbg2/module1/