Honziku, taka tema- o zakonoch zahrady - uz kedysi prebehla na W., bolo tam tych zaujimavych zivotnych skuuuuuusenosti dooooost!
...a teraz nacnem znovu tu "trojuholnikovu teoriu"...a vobec vseobecne o osadovani zahonov....
...sice som tam v uvode uviedla par akoby pravidiel...aleeeeee, to dobre viem, ze to tak uplne jednoducho nefunguje a ozajstne zahradnicenie je o vela aspektoch ( tam patria aj tie spominane ZAKONY ZAHRADY, ktore vsetko radi komplikuju)!
Ono ide len o to, ze aj tak nakoniec skonstatujete, ze osadit spravne zahon ...je aj o vlastnych vedomostiach a skusenostiach...k comu sa da dostat sice aj stylom pokus-skusmo...ale niekto aj poctivou "pripravou" skor (ja som medzi -.... a vlastne tiez viac vlavo..!!)...
Konkretne - ani ja v zahrade nedodrzujem striktne nejake extra proporcne trojuholniky....ale na druhej strane predsa ved to vas automaticky samo navadza vysadit rastlinky tak, aby sa jednak neprekryvali, vyskou , tvarove a kvetom nejak ladili...a to je ten cely princip, ktory az tak zlozity nie je - a ona - ta akoze "teoria trojuholnikov" vlastne nakoniec tam je!
Hm...a teraz este k rozkvitnutym zahonom...to je zase o skusnostiach a pozorovani ako sa ktora rastlinka v mojej zahrade sprava( napr.aj termin a doba kvitnutia zavisi ci je zahon slnecny, alebo nie...)...preto sice si rada pozriem katalogove jarne, letne, alebo jesenne prebohate
rozkvitnute zahony...aleeeeee v skutocnosti take nieco dosiahnut celorocne na zahonoch nie je mozne - celosezone kvitnuce rastlinky su fakt len vynimka..!!...
Preto treba zvazit...co chcem... bud zahon, ktory je krasne bohate zakvitnuty par tyzdnov....alebo sa pokusit vytvorit to, co volam rovnovahou- zaujimavu zahradu pokial sa da – celorocne...A o to sa snazim aj ja, prave kvoli malej zahrade, kde vidite na jeden sup do vsetkych kutov!....
Preto na zahonoch sa striedaju v priebehu celej sezony kvitnutce a nekvitnuce partie tak...aby stale v niektorej casti niekde nieco kvitlo (a zaroven odputalo pozornost, alebo prekrylo napr. uz to nepekne co odkvitlo, alebo usycha) a aby kvety a farby boli rovnomerne
rozlozene po celej zahrade...aby pri pohlade na hociktoru partiu, bolo vzdy nieco zaujimve - to je asi to najdolezitejsie...a cim mensia zahrada, tym viac.....