Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Výsadba ve smíšených záhonech

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. říj 2010 10:59 #20255

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Honzíku kdykoliv vypleješ něco co šlo ven podezřele lehce je to vzácná rostlina a už se znovu neujme....
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. říj 2010 11:52 #20258

• ZuzanaCh
Taky mám jeden: Kytkám se daří nejlépe nikoli tam, kde by to člověk potřeboval a dokonce kde to předpisují zahradnické příručky. To je pouhý předpoklad, který vám dotyčná kytka klidně obrátí naruby. Jí se líbí jinde a basta!

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. říj 2010 11:59 #20259

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
ZuzanaCh wrote:
Taky mám jeden: Kytkám se daří nejlépe nikoli tam, kde by to člověk potřeboval a dokonce kde to předpisují zahradnické příručky. To je pouhý předpoklad, který vám dotyčná kytka klidně obrátí naruby. Jí se líbí jinde a basta!

A to je taky definice plevele. "kytka, která roste tam, kde jí nechci" :laugh:

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 17. říj 2010 15:38 #20291

• Keria
  • Fresh Boarder
Honziku, taka tema- o zakonoch zahrady - uz kedysi prebehla na W., bolo tam tych zaujimavych zivotnych skuuuuuusenosti dooooost!:silly:
...a teraz nacnem znovu tu "trojuholnikovu teoriu"...a vobec vseobecne o osadovani zahonov....
...sice som tam v uvode uviedla par akoby pravidiel...aleeeeee, to dobre viem, ze to tak uplne jednoducho nefunguje a ozajstne zahradnicenie je o vela aspektoch ( tam patria aj tie spominane ZAKONY ZAHRADY, ktore vsetko radi komplikuju)!
Ono ide len o to, ze aj tak nakoniec skonstatujete, ze osadit spravne zahon ...je aj o vlastnych vedomostiach a skusenostiach...k comu sa da dostat sice aj stylom pokus-skusmo...ale niekto aj poctivou "pripravou" skor (ja som medzi -.... a vlastne tiez viac vlavo..!!)...
Konkretne - ani ja v zahrade nedodrzujem striktne nejake extra proporcne trojuholniky....ale na druhej strane predsa ved to vas automaticky samo navadza vysadit rastlinky tak, aby sa jednak neprekryvali, vyskou , tvarove a kvetom nejak ladili...a to je ten cely princip, ktory az tak zlozity nie je - a ona - ta akoze "teoria trojuholnikov" vlastne nakoniec tam je!
Hm...a teraz este k rozkvitnutym zahonom...to je zase o skusnostiach a pozorovani ako sa ktora rastlinka v mojej zahrade sprava( napr.aj termin a doba kvitnutia zavisi ci je zahon slnecny, alebo nie...)...preto sice si rada pozriem katalogove jarne, letne, alebo jesenne prebohate rozkvitnute zahony...aleeeeee v skutocnosti take nieco dosiahnut celorocne na zahonoch nie je mozne - celosezone kvitnuce rastlinky su fakt len vynimka..!!...
Preto treba zvazit...co chcem... bud zahon, ktory je krasne bohate zakvitnuty par tyzdnov....alebo sa pokusit vytvorit to, co volam rovnovahou- zaujimavu zahradu pokial sa da – celorocne...A o to sa snazim aj ja, prave kvoli malej zahrade, kde vidite na jeden sup do vsetkych kutov!....
Preto na zahonoch sa striedaju v priebehu celej sezony kvitnutce a nekvitnuce partie tak...aby stale v niektorej casti niekde nieco kvitlo (a zaroven odputalo pozornost, alebo prekrylo napr. uz to nepekne co odkvitlo, alebo usycha) a aby kvety a farby boli rovnomerne rozlozene po celej zahrade...aby pri pohlade na hociktoru partiu, bolo vzdy nieco zaujimve - to je asi to najdolezitejsie...a cim mensia zahrada, tym viac.....
Přílohy:

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 00:19 #20425

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Poslední dobou mám hlavu plnou toho kam co nasázím, moc myšlének vedle nevyplodím.

Budu reagovat, slibuju.

.. teď něco souvisejícícho.
ad Leonardo Da Vinci.
když jsem si ji kupovala, bylo mi k ní řečeno : je to krásná růže, bohatě kvete, plastová, dlouho květy vydrží, nevoní.

Jen je obtížně kombinovatelná ( ta barva je - teď nevím příhodné přídavné jméno - křiklavá ? )
k jaké růži by se vám LdV líbil ?
zkoušela jsem ho s neutrální bílou ( verbena hastata ) nelíbilo se mi to.
S Evou jsme přišly na kombinaci LdV a Pomponella.
Líbí se vám ?
máte jiný nápad ?
P1070824.JPG

PS.: omluvte učuněnou ruku, jsem si na f. vzpomněla při sázení.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 06:57 #20426

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
Květo docela jo líbí takový ton v ton, a tvary květů vypadají zajímavě,...

ad smíšené záhony - mám pocit že příští rok to bude galamatiáš,....jak mě straší počasí tak to mrskám co to jde a sem zvědavá jestli to bude trochu vypadat, nicméně plánek s originálem se jistě neschoduje,....

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 07:56 #20427

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Květi, mně se to líbí, snažím se o podobné ladění. Ovšem napřesrok to bude vypadat přinejmenším - jinak. Jelikož jsem si sice myslela, že kyblíkuju ty "vymyšlené" dvojice růží, ale nějak se to asi nezadařilo úplně. Další malér je ten, že se mi smyla asi tak polovina cedulek. Takže mám prostě plot z růží, teoreticky jsou jakoby sladěné, teoreticky jsou v pozadí ty vysoké, praxe bude - no zahradní :D

Další překvapení bude u stávajících růží, myslela jsem, že bude hezké k nim dosadit Ernsta Weigela, měla jsem ho u mamky, to, co mi dovezla zcela určitě není EW ;), ale už byla díra a potřeba keř zasadit. Je tam a příští rok ukáže, co jsem to vlastně sázela.

A o tlaku času a počasí ani nemluvím, jsem ráda, že se mi podařilo rozsázet rostliny tak, abych nedávala růžové ke žlutým, a nízké skalničky necpala do pozadí. Ostatní rozhodne až sezona, vůbec nemám ty kombinace nakoukané, navíc nebylo místo (a ten čas)

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 10:11 #20434

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Květo LV taky mam solo , libilo se mi jak Honza porovnal podobne ruže www.krasneruze.cz/index.php?option=com_k...mit=10&limitstart=90 myslím si že spolu vypadaji vyborně. Pomponela taky těžko kombinovatelna tak že spolu s LV muže vypadat dobře.
Amazonko taky jsem si uvědomila že ružovy a žluty kitky spolu vypadaji špatně , přesadila jsem ted žlute lilie na jine misto.

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 10:14 #20435

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Květa wrote:
Poslední dobou mám hlavu plnou toho kam co nasázím, moc myšlének vedle nevyplodím.

Budu reagovat, slibuju.

.. teď něco souvisejícícho.
ad Leonardo Da Vinci.
když jsem si ji kupovala, bylo mi k ní řečeno : je to krásná růže, bohatě kvete, plastová, dlouho květy vydrží, nevoní.

Jen je obtížně kombinovatelná ( ta barva je - teď nevím příhodné přídavné jméno - křiklavá ? )
k jaké růži by se vám LdV líbil ?
zkoušela jsem ho s neutrální bílou ( verbena hastata ) nelíbilo se mi to.
S Evou jsme přišly na kombinaci LdV a Pomponella.
Líbí se vám ?
máte jiný nápad ?

PS.: omluvte učuněnou ruku, jsem si na f. vzpomněla při sázení.
Přemýšlela jsem sesadit k ní Road66.. Tak teď můžeme porovnat.
DSCN7208.JPG

Re:Výsadba ve smíšených záhonech 21. říj 2010 10:17 #20437

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Tak ne, ta fialová je při odkvětu. Kdyby byla ale ta jasně temná ( sedí tam včelka), tak by se mi to docela líbilo.
Moderátoři: Eva L., Květa