Varouchu, okrasné jabloně jso pro ( okrasné) školkaře prakticky na jedné úrovni se sakurami, okrasnými hlohy apod., prostě okrasný strom, který se naroubuje ve výšce dle potřeby ( a nebývá až takový problém sehnat stromek roubovaný v 1,8m i výše - třeba pro uliční stromořadí, obvykle stačí poptat školku a oni obvykle seženou

).
Ovocné stromy produkjí ovocné školky a ty se řídí samozřejmě poptávkou, a zřejmě po VK není poptávka ( asi trend vycházející ze stále se zmenšujících pozemků a celkově "zrychlené" doby

). Pro školkaře je samozřejmě risk zapěstovat stromek na VK, protože mu pravděpodobně zbude a co pak s ním. ČK z něj zpátky neuděláš

.
Jsem to před cca 4-5 lety řešila právě s tou Rubinolou, koupila jsem si pěkný rovný dlouhý spičák (PK) a založila jsem si korunu přesně tak vysoko, jak potřebuju. Samozřejmě, zabralo to o rok déle, než kdybych to už koupila ze školky, ale to není tak moc

.
Jinak obecně, sázet ovocné ( a v podstatě jakékoliv větší) stromy z kontejneru není dobrý nápad. Snad ještě u zákrsků, které mají stejnak kořenový systém jemný a malý, by to mohlo být jedno. Ty se totiž stejně musejí celý svůj život z tohoto důvodu zalévat, hnojit, a musejí být uvázané.
Větší strom potřebuje pevné hluboké kořeny. V Bílých karpatech, kde je pěstování jakýchkoliv stromů složitější se zakládají některé sady na svazích kopců aktuálně tak, že se nasejou semenáče ( ať peckoviny, nebo jádroviny), nechá se z nich jeden nejlepší a na ten se pak namístě roubuje odrůda. Prostě se do kořenů nikdy nešahá. Taková jabloň má potenciál dožít se 200 let

( ale o to dnes na zahrádnách málokdo stojí - a jsme zpět u zrychlené doby a zákrsků

).
Prostě kořeny jsou základ. Četla jsem naopak, že u ořešáků se doporučuje ( pokud ho člověk nechce mít za 30 let 15 metrový, jako máme my na dvoře

, že se má druhý rok po zasazení strom vykopat, zkrátit hlavní kořen a zasadit, v dalším roce to zopakovat ( v dalších letech to už vzhledem k mohutnosti stromku není možné). Tímto drastickým způsobem lze dosáhnout toho, že strom nebude tak bujný.
Bude to zřejmě obecně platné, takže kdykoliv šáhneme stromku na kořeny při nějakém přesazování ( zvlášť při sázení do kontejnerů se s kořeny zachází nemilostrdně

), snížíme tím jeho budoucí velikost ( a pravděpodobně i životnost).