Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Stromy a stromky v zahradách

Stromy a stromky v zahradách 06. kvě 2016 22:28 #306734

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
mišpule: Mám pocit, že slovo vysokokmen je v zahradních centrech na seznamu zakázaných. :) Sháněla jsem jabloň - vysokokmen, na zahradě má být pořádná jabloň a ne jen ty pidi košťátka pro pohodlnou sklizeň. Nakonec mi slíbila paní, co má sad historických odrůd, že mi naroubuje na jaderničku Grahamovo jako vysokokmen. Chtěla jsem starou odrůdu dobrou na štrůdl a strom, který poroste, abych měla pod čím sedět až budu stará bába. V zahradnictvích tady kolem jsem ale neuspěla, asi bych musela přímo do ovocnářské školky.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Stromy a stromky v zahradách 06. kvě 2016 22:41 #306736

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Varouchu asi ani to ne, vysokokmen si musíš vychovat ze špičáku sama :whistle: ( aspoň u jabloní jsem ho nikde neviděla). Meruňku jsem kdysi na Zahradě čech vysokokmen sehnala.

Stromy a stromky v zahradách 07. kvě 2016 05:02 #306738

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Varouchu,my po velkém hledání koupili Rubinolu,korunka v cca 160-170 cm,večer poměřím.Taky sem chtěla stromy,aby se kol nich nemuselo se sekačkou plazit.U meruněk se nám nepovedlo,korunky v metru.Koukali na mně jak na exota,když jem nechtěla ty krpatce.Strom má být strom a ne křoví.

Stromy a stromky v zahradách 07. kvě 2016 07:29 #306740

• varouch
  • Platinum Boarder
Jani, narazila jsem jen na dvě VK jabloně - už ve velkých kontejnerech, ale obě okrasné. Podezírala jsem je, že to je prostě znouzectnoct, když jim zůstal kdysi volnej stromek, tak si řekli, že ho zapěstujou vejš. Klasickou jabloň měli všude maximálně půlkmen. A všechno ostatní vlastně taky. A na spoustě eshopů si při objednání ovocnáčů ani nemůžete zvolit, jestli je to zákrsek, čtvrtkmen, půlkmen, vysokokmen.. Jako by to byl zbytečnej a podružnej detail.

S meruňkami mám stejnou zkušenost, taky mám jen čtvrtkmeny, ale jsou na trvalkovém svahu, tak tam nemusím to sekání řešit.

Stromy a stromky v zahradách 07. kvě 2016 08:40 #306747

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Varouchu, okrasné jabloně jso pro ( okrasné) školkaře prakticky na jedné úrovni se sakurami, okrasnými hlohy apod., prostě okrasný strom, který se naroubuje ve výšce dle potřeby ( a nebývá až takový problém sehnat stromek roubovaný v 1,8m i výše - třeba pro uliční stromořadí, obvykle stačí poptat školku a oni obvykle seženou ;) ).

Ovocné stromy produkjí ovocné školky a ty se řídí samozřejmě poptávkou, a zřejmě po VK není poptávka ( asi trend vycházející ze stále se zmenšujících pozemků a celkově "zrychlené" doby :whistle: ). Pro školkaře je samozřejmě risk zapěstovat stromek na VK, protože mu pravděpodobně zbude a co pak s ním. ČK z něj zpátky neuděláš :unsure: .
Jsem to před cca 4-5 lety řešila právě s tou Rubinolou, koupila jsem si pěkný rovný dlouhý spičák (PK) a založila jsem si korunu přesně tak vysoko, jak potřebuju. Samozřejmě, zabralo to o rok déle, než kdybych to už koupila ze školky, ale to není tak moc ;) .

Jinak obecně, sázet ovocné ( a v podstatě jakékoliv větší) stromy z kontejneru není dobrý nápad. Snad ještě u zákrsků, které mají stejnak kořenový systém jemný a malý, by to mohlo být jedno. Ty se totiž stejně musejí celý svůj život z tohoto důvodu zalévat, hnojit, a musejí být uvázané.
Větší strom potřebuje pevné hluboké kořeny. V Bílých karpatech, kde je pěstování jakýchkoliv stromů složitější se zakládají některé sady na svazích kopců aktuálně tak, že se nasejou semenáče ( ať peckoviny, nebo jádroviny), nechá se z nich jeden nejlepší a na ten se pak namístě roubuje odrůda. Prostě se do kořenů nikdy nešahá. Taková jabloň má potenciál dožít se 200 let ;) ( ale o to dnes na zahrádnách málokdo stojí - a jsme zpět u zrychlené doby a zákrsků ;) ).
Prostě kořeny jsou základ. Četla jsem naopak, že u ořešáků se doporučuje ( pokud ho člověk nechce mít za 30 let 15 metrový, jako máme my na dvoře :whistle: , že se má druhý rok po zasazení strom vykopat, zkrátit hlavní kořen a zasadit, v dalším roce to zopakovat ( v dalších letech to už vzhledem k mohutnosti stromku není možné). Tímto drastickým způsobem lze dosáhnout toho, že strom nebude tak bujný.
Bude to zřejmě obecně platné, takže kdykoliv šáhneme stromku na kořeny při nějakém přesazování ( zvlášť při sázení do kontejnerů se s kořeny zachází nemilostrdně :( ), snížíme tím jeho budoucí velikost ( a pravděpodobně i životnost).
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka, varouch, Jikra

Stromy a stromky v zahradách 07. kvě 2016 09:24 #306749

• varouch
  • Platinum Boarder
Je mi to jasný, po VK není poptávka a navíc trvá o rok déle než je zapěstovaný. To jsou asi hlavní důvody, proč na to školky kašlou.

Zapěstovat si ho ze špičáku byla druhá možnost, blbý bylo, že všude měli jen málo vzrůstné podnože, když se naskytla raketová moravská jadernička, byla jasná volba. :)

Velkých stromů v obrovských kontejnerech vídám ve školkách několik, cena vysoká a pokaždé si říkám, jak to asi z toho kontejneru koření a jak dlouho už to asi v tomhle kontejneru je. Sama mám taky zkušenost, že mi keře z větších kontejnerů kořenily hůř a déle (a některé jsou dodneska nic moc) než keře z menších.

K tvému postřehu zrychlené doby mám taky jeden - paní sháněla radu, jaký strom na zahradu, aby zastínil terasu. Chtěla platan, ale plánovala to tak, že je vlastně jedno, jak bude strom vzrůstný v dospělosti, "protože ho děti určitě pokácejí, když už bude přerostlý." No já koukala jak puk, jak s tím byla rychle hotová.

Omezení růstu ořešáku zakracováním kořenu jsem ještě neslyšela, to je dobrej tip. :)

Stromy a stromky v zahradách 07. kvě 2016 14:15 #306757

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jj, rychlá a pohotová odpověď, ale asi ne úplně nesmyslná.
Taky jsem už vykácela řadu stromů, které máma prostě neodhadla a zasadila blízko baráku ( ony takové kořeny od stříbrného smrku zasazeného 2m od baráku, dokážou v základech domu nadělat docela paseku :huh: ). Ono to ve školce vypadá roztomilé a malé, málokdo si uvědomí, jak to bude velké v dospelosti. Takže ono pak nic jiného než kácení nakonec nezbývá...

Ad ořešák:
Jinak u ořešáku vzrůst stromu ovlivnit nejde. Jsou to semenáče, málo vzrůstné podnože pro ně neexistují.

Stromy a stromky v zahradách 07. kvě 2016 14:31 #306762

• Jikra
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2913
Chitalpa je jako Šípková Růženka, na první pohled spinká,
DSCN48311.jpg

ale už se po zimě protahuje a otvírá očička, J.
DSCN48301.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Kaja, Ajka, alenak, Marta

Stromy a stromky v zahradách 07. kvě 2016 15:31 #306764

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN7316.jpg

okrasná jabloń u souseda.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., varouch, evai, Láďa, Jikra, alenak, Marta

Stromy a stromky v zahradách 07. kvě 2016 22:55 #306780

• alenak
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 7632
Jirko, já ji mám napučenou jak špendlikový hlavičky, máš krásný stromek :)
Následující uživatel poděkoval: Jikra
Moderátoři: Eva L., Květa