Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Stromy a stromky v zahradách

Stromy a stromky v zahradách 23. lis 2015 20:18 #301809

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Marijko, jestli myslíš, že je to půdou, tak zkus pod šeříkem vápnit ;) . Je pravda, že u nás jdou šeříky všude v okolí parádně.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Stromy a stromky v zahradách 23. lis 2015 21:19 #301810

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Jani děkuji,
ale nebudu to tlačit.
Buď si příští rok zvykne (bude to třetí vegetační sezona, zatím max 10cm/rok), nebo půjde.
Naštěstí tu roste spousta a spousta jiných věcí, nemám si na co stěžovat.

Mimochodem, dostala jsem na podzim předem (prý v zimě by to nešlo zasadit, kdyby náhodou mrzlo) dárek k narozeninám, metasekvoji čínskou.
Pro ČR jsem našla že by měla dorůst cca 15m, ale tady u vody počítám raději opravdu s těmi 30m+ i s mohutnými kořeny a kmenem.
Zatím je to jen proutek po pás, ale těším se na jarní rašení a na příští rok tipuju +80cm minimum.
Sázená je tak, abychom byli v létě blažení, že je víc stínu a v zimě aby šlo sluníčko skrz na dům, navíc udělá lepší "vzdušné vlaho" dřínu.
Měl by to být světlý stín, takže už hledám jemné syté růžindy, co by se jinde pálily (Květo: Night Owl, úplně ji tam vidím a žádná jiná není dost dobrá...)
Nejvíc fotek asi tady:
davesgarden.com/guides/pf/go/31760/
Na suchých místech prý po dosažení cca 10m dost zpomalí růst, ale jestli je to jisté...

Jako dárku si toho moc považuju, neb to znamená, že jsem dostala asi tak čtvrt zahrady, kde už na dalších hodně desítek let nemůže být nic jiného :evil:

Stromy a stromky v zahradách 24. lis 2015 09:02 #301812

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Marijka napsal:
Buď si příští rok zvykne (bude to třetí vegetační sezona, zatím max 10cm/rok), nebo půjde.
Kdybys nevěděla kam s ním, tak se hlásím do fronty, že bych to s ním zkusila. Mám sice taky kyselo, ale šeřík roste bez problémů. :)
Poslední úprava: 24. lis 2015 09:02 od varouch.

Stromy a stromky v zahradách 24. lis 2015 19:04 #301817

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marijko, tak to gratuluji :) .
Máma cca před 15 lety sázela libanonský cedr, zezačátku to byl takový prcek, kterému se musela dělat na zimu ohrádka ( nemá rád slunce v zimě, když je mladý) a dneska už je to několikametrový macek. V dílně už se chystá lavička, která by pod ním měla stát ;) .
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Stromy a stromky v zahradách 24. lis 2015 20:32 #301819

• Marijka
  • Gold Boarder
Joj, libanonský cedr...
Až budeš mít možnost, klidně v létě, hodíš sem prosím fotku?
Klidně bez lavičky, ale i s tou to bude fajn.
Libanonský cedr je nádherný strom, škoda, že o něm skoro nikdo nezauvažuje, když přemýšlí o zahradě, umí být vzdušný, elegantní, má krásnou barvu a dává hodně světlý stín, kterého lze při zahradničení dobře využít, aby se záhony nepálily.
Při namrznutí shodí jehličí, ale zase mu naroste a dobře obráží, takže to na něm není poznat.
A hlavně - je dlouhověký a neláme se, tudíž netřeba se obávat o dům (teda nesázet moc blízko k domu nebo sítím, bytelné kořeny a plný okap).

agitka splněna :evil: - ale on si ji zaslouží, moc.

U mně je to s ním jako s tím fialovým šeříkem - moc bych ho chtěla, ale u vyšší spodní vody a vododržné půdy ho nechci trápit, tak tu je jedlovec kanadský a teď ta metasekvoje, tedy z větších jehličnanů.

Varouchu,
když se Katrinka nevzpamatuje, budeš první.
Následující uživatel poděkoval: varouch

Stromy a stromky v zahradách 25. lis 2015 20:32 #301824

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Marijko neslibuju, obvykle s sebou foťák k mámě nenosím :whistle: a telefon v mém mobilu nestojí za nic ( krom toho to z něj nějak nejde pořádně stahovat, takže ho nepoužívám).

Stromy a stromky v zahradách 26. lis 2015 11:47 #301827

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijko, ať se metasekvoji u tebe vede.

ad syringa - dodatek
považuju ho za jeden z nejvíce adaptabilních keřů ( stromků ), to že by nerostl díky nízkému pH... nevím.. možné sice je, ale...
Měla jsem před několika lety syringový záchvat - snad už je po něm ( :lol: ). Jestli tě to "utěší" - kupovala jsem si také novošlechtění S.v Carpe Diem a i přesto, že zde by měl mít tipťop pH podmínky, také spíše neroste než roste.

Nejnižší pH by mělo vyhovovat S. reticulata.
( hahaha, ten mi tu roste jak drak, tak pak se na něco psaného spolehni, že ).
Je moc krásný. Jen tedy kvete později ( u mne kolem poloviny června, až s růžemi, což je v té době nadbytečné ). Nádherně voní. Kdysi měli nějaký v nabídce Školky Litomyšl, nyní nevím, možná není k mání.

Nejintenzivněji mi ale voní S. Josee, navíc remontuje.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Marijka

Stromy a stromky v zahradách 26. lis 2015 13:45 #301830

• Marijka
  • Gold Boarder
Květo díky,
taky jsem považovala šeřík za nezmara, co je mu dobře krom hor všude.

A když už šeřík, tak kvetení před růžemi.

Ta "Katrinka" tedy už jedou kvetla, úžasná vůně i tvar (a nakonec i ta barva ujde, i když není tmavě fialová) :P
Navíc má patřit k těm vzrůstnějším, do 4m, má být "nohatá" (tendence vyholovat spodní cca metr) - prostě "stromek".

Když jsem hledala Tvého "Carpe diem" - o němž nejen tady píší, že je keřovatý do 2m, to by "nerostu" kolem 10cm/rok odpovídalo.

Jinak co se šeříků týče, je moc velká škoda, že se u nás víc nenabízí šeřík hyacintokvětý, nabízí i podzimní vybarvení listů. Někde jsem před lety zahlédla kultivar Maiden´s Blush" a pak asi 2 roky sháněla, než jsem to vzdala. Teď už se objevují, ale hamounit nebudu.

No, obě uvidíme.

Stromy a stromky v zahradách 27. lis 2015 10:46 #301834

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijko, moje Carpe Diem od Kastnera pochází. :lol:

Oni Angličani u něj uvádí 7m, Holanďani 3,5m, Kastner metry dva.
:silly: jsem se rozhodla, že pravdu mají Holanďani. B)

se uvidí..

ad šeřík hyacintokvětý - no, to je ten, u kterého jsem se právě zapřela. Že další do zahrady už ne.. :laugh:

Stromy a stromky v zahradách 06. kvě 2016 22:15 #306732

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Rozkvetl Rudolph,naše loni koupená okrasná jabloňka.Chudák s korunou spláclou,z jedné strany chudší,jak byly v ZC dlouho(protože byly drahé )namačkány na sobě.Jenže my chtěli na vysokém kmínku,jinde nesehnatelné.Tak čekáme,jak a kde letos obrazí a případný zástřih dostane příští jaro.
IMG_7903.jpg

IMG_7905.jpg
Následující uživatel poděkoval: varouch, Jikra
Moderátoři: Eva L., Květa