Už několik let se zlobím na mou meruňku, je pokaždé obalená plody, ale většinou popadají a tak každý den sbírám zelené kuličky do popelnice, neb strom je uprostřed zahrady a čím jsou větší, tím víc a nebezpečněji přes ně škobrtám. Pořád jsme ji šetřili, protože se nám hodí její stín nad sezením. Ale je nemocná, myslím, že má moniliový úžeh (spálu). Pořád řežu suché větve, má klejotok, a to padání a hnití plodů s tím určitě souvisí. Udělali jsme na ni pokus o zmlazení, vyhnala třímetrové větve, dnes se tam kymácejí ve větru, na jaře ji stříkám ze žebříku a už mě to nebaví. Nechci na zahradě žádné ovoce, celé mládí jsem léta trávila v kuchyni, připadala jsem si jak ve Frutě. Loni jsem vykopala Rubín, pořád z něj padala červivá jablka a loni dokonce i skvrnité listy. Tak mi zbývá višeň, letos je šíleně obalená, už si představuju, jak začnou červenat plody a do toho zaprší a všechno to bude plesnivět, ach jo.
Takže jsem se rozhodla, nahradit meruňku sakurou Kanzan.
www.google.cz/search?q=sakura+Kanzan&hl=...oAQ&biw=1024&bih=575
Ale je to vlastně taky třešeň, tak bych potřebovala vědět, jestli trpí podobnými chorobami jako ruj, meruňka a višně. V tom případě bych šla do javoru negundo. I když tu sakuru amonogawu mám třicet let a ani jsem si ji nikdy nevšimla, žádný problém nikdy neměla.
Květo, chitalpa koupená v dubnu u Žižků pěkně obrazila.