Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Stromy a stromky v zahradách

Re: Stromy a stromky v zahradách 29. bře 2012 12:47 #277417

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1399
Ahojda, mám dva dotazy, loni jsem zlikvidovala meruňku, myslím, že jsem o tom tady psala a vedle ní jsem zasadila sakuru, má zapěstovanou korunku ve výši 2 metry, mám ji tam , aby nám v létě stínila na odpočívadlo. Mám ji teď nějak ostříhat, nebo nechat být? Potřebuju aby měla co nejdřív velkou korunu.
sakura.jpg

To co je vidět za sakurou je na sousedově zahradě, ale bylo to jediné místo proti nebi.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Stromy a stromky v zahradách 29. bře 2012 12:50 #277418

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
A další, loni jsem neostříhala kroucenou vrbu, je také vysoká přes dva metry, někdo mi tu radil, ostříhat na jaře nakrátko. Ještě štěstí, že si tu hromadu větviček ( v létě dosahovaly až na zem) rozebraly neteře na věnce. Teď mám trochu obavy, jestli jsem ji nevzala moc :huh:
vrba.jpg
Poslední úprava: 29. bře 2012 12:51 od MartaZ..

Re: Stromy a stromky v zahradách 29. bře 2012 14:41 #277423

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Marto, neboj, každoročně tu moji stříhám též na takovéto pahýly, obroste bez problémů. Nějaké pahýly mi někdy zaschnou, ale obrazí i ze spících oček ze silného dřeva. Já ji zase letos snad prvním rokem nechci stříhat, chci zkusit, jestli se jí budou větvičky více "kudrnatit" a přepadat k zemi :cheer:
vzadu u zdi, vidíš ji po střihu v dubnu?

a tady je v říjnu - bohužel, nemůžu najít nikde celou

se sakurou neporadím, nemám :blush:
Poslední úprava: 29. bře 2012 14:50 od danah.

Re: Stromy a stromky v zahradách 29. bře 2012 20:15 #277431

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Marto,christopher Brickell ve své dokonalé knize Řez a tvarování rostlin praví o sakurách:většina z nich nevyžaduje téměř žádný řez...jen minimální zásahy....dobře tvarovaný strom nepotřebuje zásahy.
Potřebný řez provádějte v polovině léta a snažte se o malé rány,aby se snížilo nebezpečí chorob.
Tož tak.

Re: Stromy a stromky v zahradách 29. bře 2012 21:28 #277433

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
potvrzuji předešlé.

sakura - ( pro doplnění ) řez po odkvětu ( nejdříve v červnu ). Řežou se pouze větvičky křížící se ( aby nedošlo větrem k následným oděrům kůry ) a směřující dovnitř koruny. Po dosažení dospělosti ( za cca 5 let ) se pak řez nemusí provádět vůbec.

Re: Stromy a stromky v zahradách 30. bře 2012 11:58 #277452

• MartaZ.
  • Platinum Boarder
Díky :kiss:

Re: Stromy a stromky v zahradách 07. bře 2013 19:26 #286524

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
Byl by tu, prosim, nekdo, kdo by mi poradil jaky strom do zahrady? Jeho fci by bylo delat stin pred oknem do loznice v rannich a dopolednich hodinach. Predstava o velikosti - kmen max 2m, koruna prumer max 4-5m, vyska me ani moc netrapi, ale zase nejaky mega obr radeji ne, tak rekneme tech 5-8m. Okrasna jablon je treba uzasna, ale padajici plody delaji neskutecny bordel a strom bude korunou zasahovat z 1/4 nad kacirek a pak z vetsi casti nad travnik. Libi se mi treba ambron, sakura, i previsla, pak jakysi javor s mensimi listy (nazev netusim, videla jsem ve meste v centru).

kdyby se nekdo nasel, kdo by mi poradil, byla bych moc rada. Se zahradou jsem loni zacala, prace hodne, informaci na me moc, nestacim vyhledavat a zpracovavat, v hlave maglajs.

Re: Stromy a stromky v zahradách 07. bře 2013 19:54 #286528

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
a ja sa chcem spytat - ako strihate previsle stromky, ked sa zacinaju plazit po zemi?
mam sakuru kiku shidare, okrasnu jablon royal beauty, a nejaky smrekovec(larix). jablon a ceresna to zatial nejak zvladaju, ale smrekovec rastie strasne rychlo, rychlo mu hrubnu konare. ked to cvaknem tesne nad zemou, on sa tam "rozkonari" a zahustuje. keby som to chcela cvaknut vyssie, mam pocit, ze by to bolo divne, hlavne, je uz dost husty. ako ich strihate vy?

mismar, my mame pri dome cervenolisty buk, mne sa velmi paci stavba buku, ma krasne listy, ktore ostavaju na strome aj v zime, takze ak potrebujete tienit aj v zime, mozno to tiez nie je zla moznost. buk vraj nema problem s orezavanim, keby zacal rast nad rozmery (bude tvrde drevo do krbu:-))

Re: Stromy a stromky v zahradách 07. bře 2013 20:17 #286531

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Mismar - a jak by měl být strom barevně? Klasicky zelené listí, nebo do červena, do žluta? Nebo je to jedno?

Re: Stromy a stromky v zahradách 07. bře 2013 20:28 #286532

• loro
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 275
mismar, nie som skúsená záhradníčka, takže lepšie poradia ostatní,ale drobnolistý javor- mám shishigashira, ak máš na mysli ten,

acerpalmatumshishigashira.JPG

je krásny, sadila som ho na slnko, aby ho pred vetrom chránili ostatné stromy, zatiaľ vyzeral, že sa mu darí, uvidím na jar,ale ten asi veľa tieňu nedá, rastie veľmi pomaly.

takisto mám liquidambar/ambroň/, 30 cm vrchnej vrsty zeminy mám silne zásaditú, pod tým íl neutrálny, dostal veľkú jamu, kyslú zem, aj tak celé leto trpel chlorózou,živoril,dúfam, že s kyslým hnojivom prežije, tak ak máš pôdu zásaditú, nesadila by som ho. Pozor na pichlavé plody. Ale listy sú krásne.
liquidambar.JPG
Moderátoři: Eva L., Květa