ja riešim podobný problém so zatienením spálne pomocou stromu, akurát od juho-západu.
Vo výhľade mám tri stromy nižšieho vzrastu Hloh-Crataegus laevigata Pauls Scarlet, Koelreuteriu paniculatu a Fraxinus ornus.
O hlohu som čítala, že ho napáda nejaká choroba-neviem si spomenúť aká a tiež má tŕne a to ma odradilo.
Mojim najväčším favoritom bol jaseň-fraxinus ornus, lebo kvitne v lete, keď kvitne len málo stromov a kvety sú krásne biele laty,
nakoniec ale vyhrala koelreuteria paniculata, lebo som ju dostala darom.
fraxinus ornus
Koelreuteria tiež kvitne v lete žltými latami, netrpí chorobami a má krásny prirodzene rastústi tvar koruny, netreba strihať, nieje štepená na kmieniku, výška v dospelosti zhruba 6m do výšky aj šírky
koelreuteria paniculata
ohľadne katalpy: mám dve (katalpa bignonioides nana) posadené na repre mieste pred domom a na jeseň som na ne hrozne naštvaná, tie veľké listy vyzerajú po opade hrozne, stačí 5 listov a vyzerá to ako strašný neporiadok, malé listy by tam ani nebolo vydieť, ale päť veľkých sa nestratí

keby boli niekde vzadu za domom, tak mi je to fuk, ale takto furt behám s hrabličkami aby som nebola za bordelára