Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Stromy a stromky v zahradách

Re: Stromy a stromky v zahradách 12. bře 2013 13:33 #286611

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Já, kdybych měla místo, tak bych si zasadila katalpu a vzhledem k tomu, že vám v zooparku rostou a plodí i jedlé kaštany ( tedy před 4 roky tam ještě byly), možná bych riskla i chitalpu.

Asi bych si nedala nic s červeným lupením. Ačkoliv jsou to všechno krásné stromy, to nepopírám :P .Zjistila jsem, že mi to u stromu nějak vadí. Nevím, čím to je, jestli tím, že se barva tak moc nemění s ročními obdobími, nebo jestli prostě od stromu očekávám, že bude zelenej :laugh: , nevím.... Dokonce jsem zjistila, že mi na javorech vadí to bílé panašování ( v Nuslích z nich udělali alej u silnice) - jakmile vidím na listech javoru něco bílého, připomíná mi to padlí, které vždycky mívaly javory v sousední ulici.
Ale nikomu nechci jeho volbu kazit. Jen tak plácám, co bych si zasadila já, kdybych ještě měla místo :silly: , jako že bohužel nemám :down
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Stromy a stromky v zahradách 12. bře 2013 14:21 #286617

• mrk
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 348
a ja so zas z katalpy sklamana :-) - olistuje sa mi neskoro, v neskorsom lete chyti padli, ziadne jesenne sfarbenie, listy len zoschnu...najradsej by som ju vypilila :-)

Re: Stromy a stromky v zahradách 12. bře 2013 14:34 #286620

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Pravda Mrku, ten pozdní nástup mi na ní taky vadí, ale c. big. Aurea (obyčejná ne naroubovaná) mi rašila vždycky dřív než Nana a padlí také nijak výrazně nemívala. Pěstuju si tu jednu z 0,5m klacíku, ale jestli ji nepůjde držet řezem na velikosti nax. 3m, bude muset " z domu" :unsure: .

Re: Stromy a stromky v zahradách 12. bře 2013 15:24 #286626

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
no, on ten buk je i v menších rozměrech :laugh:
www.bluebellnursery.com/catalogue/trees/Fagus/F/2373423

( převislý, sloupivitý, zelenolistý )

.. asi se u mne projevuje patriotismus nebo co. On byl vyšlechtěný tady, na Sychrově.. strom roku 2004...

Jano, chitalpa mi zmrzla.
Katalpa - nechtěla bych ji, pokud ano, pak obyčejnou. Ale to pozdní rašení ...

Krásný je i hloh ( Crataegus laevigata Pauls Scarlet ).

Letos ( když se zadaří a ukecám muže - chá, či syna ), chci si taky koupit dva stromky.

Re: Stromy a stromky v zahradách 13. bře 2013 12:14 #286655

• mimca
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 98
ja riešim podobný problém so zatienením spálne pomocou stromu, akurát od juho-západu.
Vo výhľade mám tri stromy nižšieho vzrastu Hloh-Crataegus laevigata Pauls Scarlet, Koelreuteriu paniculatu a Fraxinus ornus.
O hlohu som čítala, že ho napáda nejaká choroba-neviem si spomenúť aká a tiež má tŕne a to ma odradilo.

Mojim najväčším favoritom bol jaseň-fraxinus ornus, lebo kvitne v lete, keď kvitne len málo stromov a kvety sú krásne biele laty,
nakoniec ale vyhrala koelreuteria paniculata, lebo som ju dostala darom. fraxinus ornus

Koelreuteria tiež kvitne v lete žltými latami, netrpí chorobami a má krásny prirodzene rastústi tvar koruny, netreba strihať, nieje štepená na kmieniku, výška v dospelosti zhruba 6m do výšky aj šírky koelreuteria paniculata

ohľadne katalpy: mám dve (katalpa bignonioides nana) posadené na repre mieste pred domom a na jeseň som na ne hrozne naštvaná, tie veľké listy vyzerajú po opade hrozne, stačí 5 listov a vyzerá to ako strašný neporiadok, malé listy by tam ani nebolo vydieť, ale päť veľkých sa nestratí :evil:
keby boli niekde vzadu za domom, tak mi je to fuk, ale takto furt behám s hrabličkami aby som nebola za bordelára
Poslední úprava: 13. bře 2013 12:14 od mimca.

Re: Stromy a stromky v zahradách 14. bře 2013 16:28 #286669

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mimco, jeden hezčí než druhý. :up

Re: Stromy a stromky v zahradách 16. bře 2013 19:54 #286706

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Moje zkusenost s katalpou je podobna te Mimci a Mrk, pozde rasi, chyta houbu, osklive opadava a roste jako blazen, kazdy rok rezu (el. pilou, nakratko)
Fagus syl.Rohanii tu roste uz 16 let a neni to zadny obr, je moc krasny, vyfotim, az zacne rasit.

A co takhle Cercidiphyllum japonicum?Zmarlicnik....vonavy buchty na podzim

Re: Stromy a stromky v zahradách 17. bře 2013 06:36 #286713

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Kopíruju
....A co takhle Cercidiphyllum japonicum?Zmarlicnik....vonavy buchty na podzim...

Pendula, aaach, to byl můj sen. Jenže do nudle zahrádky u řadového domku, by nám za čas nestačila šířka pozemku.

www.google.com/search?q=Cercidiphyllum+j...sAQ&biw=1241&bih=584
Poslední úprava: 17. bře 2013 06:38 od hespa1.

Re: Stromy a stromky v zahradách 17. bře 2013 21:09 #286722

• mismar
  • Junior Boarder
  • Obdržená poděkování 7
mimco, moc díky .. tys to asi nakonec rozsekla .... ten svitel je super :-)

evai, zmarličník mám naplánovaný na jinou stranu zahrady :-), dohromady s betulou pendulou youngii a cornusem floridou, za nimi bude vysoký bambus

Re: Stromy a stromky v zahradách 18. bře 2013 11:19 #286827

• hana.johana
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 722
Řešila jsem vloni něco podobného jako Mismar, jen jsem nepotřebovala stínit před sluncem, ale ´rozbít´ velkou plochu domu (délka asi 20m). Jedná se o předzahrádku na vesnici u dost rušné cesty, S a JZ strana. Moc jsem chtěla nějaký ovocný strom, ale vzhledem k silnici jsem od tohoto přání upustila. Nakonec vyhrál ´obyčejný´ šeřík "Moskovskaja krasavica". A aby mu nebylo smutno, ve výprodeji jsem ještě na konci podzimu koupila za 50,- "Katherine Havemeyer". Hanka
Moderátoři: Eva L., Květa