varouch napsal:
Květo, ad Nyssa sylvatica - mám ji na zahradě druhým rokem. První sezonu podzimní barva žádná, letos na jaře ji přismahl mrazík, ale opupenila se nanovo celkem bez potíží, jen pomalu. Je na příšerným, kamenitým, nehostinným místě a o hladu. Na podzim měla krásnou oranžovou barvu, ale vydržela poměrně krátce, cca týden. Pak fouknul vítr a všechno odvál. Vybarvila se jako jedna z prvních, např. cornusy i zmarliky měly listí ještě skoro o měsíc později. Přírůstky nic moc, ale přisuzuju to tomu hladomístu, samej kámen, udusaný, bude tam mít co dělat.
Ona je dost potvora, ale taky odolná (Z4, takže ji nějaký mrazík nerozhodí), u Tebe holt poroste - ale hodně pomalu. V Průhonické Dendrologické zahradě ji mají v "Údolíčku" ve svahu u potoka asi 3m vysokou, prý kolem 15 let.
V našem mrazovém oudolí rašila až v květnu, takže mrazík ji nestihnul. Ty pupeny ale byly s nádherným temně červeným šmrncnutím, skoro na 2 týdny (tou dobou tuším přešel mrazík), na světle šedých větvičkách to bylo dost pokoukání, chodila jsem se kochat.
U nás má asi dokonalé podmínky, má ráda dost vlhko (ve studni je teď na podzim voda tak 2,5m pod povrchem země) a humozní kyselejší půdu (je zasazená do místa po skáceném smrku, jehličí tam padalo 70 let, spousta listí po mnoho let z lísek a náletových javorů, do země zapracovány veškeré smrkové piliny co tu lesáci nadělali a pár koleček písku, vše smícháno s už vycucanou hlínou co byla hned u smrku a pod vykopanými javory, hnojit netřeba). Sázená někdy před Vánoci 2012, v kontejneru, z Kostelce za 200,- (chce to si vybrat, mají tam mláďata jak s náběhem na jednokmínek, tak na keřovatý růst). Pozor při střihu, dopídila jsem se, že jak se ustřihne terminál, velmi neochotně dělá nový a některé už pak rostou jen keřovatě. Já jí vyšmikla před pučením jednu spodní konkurenční větev a bez problému to během léta zahojila a zavalila.
První rok se usazovala, přirostla +15cm, podzim 2013 přišel první mrazík -8C tuším už v říjnu, to se zbarvila krásně oranžovokarmínově a vydržela tak přes měsíc, opadávala mezi posledními.
Letos se moc o mrazíku mluvit nedá, opadávala až koncem listopadu, zbarvení měla asi 14 dní - vnitřní část listu zůstala zelená, vnější polovina ostře karmínová, ostrý (ani ne 0,5mm) světle oranžový přechod, vypadalo to jako kam až se zakousl ten jediný mrazík co tu byl, tak ji obarvil. Pro jasnější vybarvení není na škodu mít "na dosah" místo, kde je opravdu hodně kyselá půda, navíc díky habitu udělá super letní mikroklima pro rododendrony. A pro Varoucha: víc vody = větší výdrž listu na stromě (ale taky delší vegetační doba, takže mnohem pozdější nástup barviček, letos něco opadávalo i zelené) - na vrchu protějšího svahu jsou stromy už holé, tady u řeky teprve začínají padat první lístky. Totéž se zbarvením, příští podzim vám to časosběrně nafotím, jak barva postupuje pozvolna strání od horních (sušších) habrů dolů. Snad nějaké starší foto vyštrachám.
Zpět k nysse (tupele?) - mám ji mezi jedlovcem - tsuga canadensis - a (relativně menší) jedlí - abies veitchii, aby vyplnila horní trojúhelník. Není (ehm, neměla by být) až tak moc hustá a jestli bude, jedlovci to nevadí. Celá tahle řádka chrání pruh pro rhododendrony z jihovýchodní/jižní strany před sluncem a jedlovec (až tedy vyroste) schová sousedovic seník a jeho bordel (čti starý traktůrek, zrezivělé kolo a jiné harampádí), co má hned u plotu.
Teď má ta nádhera celý asi metr, tak to na foto moc není

Počítám barvit bude každý rok jinak - podle počasí.
Květo, jeřabina je výborná volba, rostle rychleji a snese lépe i sušší prostředí. Máš klasický sorbus aucuparia, nebo nějaký jiný?
Taky mi na řádku (vedle jedle dál na jih) navazuje Moravský sladkoplodý, co jsem teď poprvé ochutnala, byl děsně kyselý ale ani stopa po trpkosti jako plané jeřabiny, ale je to taky "prvoročák", třeba se s věkem pochlapí a zesládne.