Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Stromy a stromky v zahradách

Re: Stromy a stromky v zahradách 11. kvě 2014 12:56 #288637

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Letos jsem se zabejčila a snažím se - konečně - doplnit ŽP.

proč ale přispívám sem.

Ob 4 parcely mají hloh. Strom vysokánský jak blázen, krásný. Mám pocit, že hrozně dlouho kvete ( nálety hlohové na trase procházkové rozkvetly později a již jsou odkvetlé ), tento kvete a kvete.
A hlavně - naprosto úšasně voní. Nejvíc k večeru - to ho cítím přes ty 4 parcely až k nám. A v noci... venčívávám tam před spaním Bendu, dost se diví, že nespěchám domů..

P1160578.jpg

I popadla mne touha - taky jeden hloh umístit k sobě, ne takhle veliký, samo. Obnovila jsem si touhu po Crataegus l. Paul Scarlet, předevčírem jsem našla z něj vysazenenou mini alejku. Šla jsem k němu očmuchat - a k mému překvapení vůbec nevoněl. Ani trochu. Pršelo, je možné, že se v dešti na vonění vybodl ? máte ho někdo ? voní ?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re: Stromy a stromky v zahradách 11. kvě 2014 13:55 #288641

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květo,a není ten vysoký nějaký méně obvyklý druh ? Houby se v tom vyznám,ale hlohy obecně většinou nevoní příjemně,nebo ano?
Poslední úprava: 11. kvě 2014 13:56 od jana H.

Re: Stromy a stromky v zahradách 12. kvě 2014 22:22 #288686

• Květa
  • Moderator
Jano, druh netuším. Fuška pro botanika.

hehe, no vidíš, mně hlohy voní.Ale mně libě voní i spiraea.

Stromy a stromky v zahradách 12. kvě 2014 22:24 #288688

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Fuškanejen pro botanika,ale i pro alergika :laugh: Hlohy míjím cestou do práce,každé ráno přijíždím uplakaná.
Následující uživatel poděkoval: Marijka

Re: Stromy a stromky v zahradách 12. kvě 2014 22:28 #288691

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
[quote="Květa"

hehe, no vidíš, mně hlohy voní.Ale mně libě voní i spiraea.[/quote]

aha!!!! :evil: to čumím,teda

Ten c.l.paul scarlet mají Žižkovi,tak ti řeknou,ne? Mají dost velké rostliny.
Poslední úprava: 12. kvě 2014 22:30 od jana H.

Stromy a stromky v zahradách 12. kvě 2014 22:58 #288695

• Kirsten
  • Platinum Boarder
  • En rose ville lukte like godt om den ble kalt noe
  • Obdržená poděkování 296
Crataegus l. Paul Scarlet je můj oblíbenec z dětství, měli jsme u domu několik stromů. A pokud mne mé vzpomínky neklamou, květy nevoněly. Pokud ano, nebyla to žádná výrazná vůně.

Bílých hlohů máme v okolí spousty a je to tedy pohroma pro alergiky.... zaplaťpámbu, že se alespoň Sv. Petr vzpamatoval a posílá poslední dny dost vody.
Kirsten

Re: Stromy a stromky v zahradách 12. kvě 2014 22:59 #288697

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, to je obr. Hlohy jsou obecně nevzrůstné.
Paul´s Scarlet je snad nejpomaleji rostoucí z nich. Nevoní a je sterilní.
Mám k němu ještě jednu důležitou poznámku z přednášky,
ale bohužel už si ji přesně nevybavuji a sešit teď nemohu najít.

Nelezou na toho obra smraďoši? U nás na hlohovité docela jdou.
Jenže smraďoši lítají až tak od toho června (to u nás hloh. kvetou).

Stromy a stromky v zahradách 16. pro 2014 14:13 #293267

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
varouch napsal:
Květo, ad Nyssa sylvatica - mám ji na zahradě druhým rokem. První sezonu podzimní barva žádná, letos na jaře ji přismahl mrazík, ale opupenila se nanovo celkem bez potíží, jen pomalu. Je na příšerným, kamenitým, nehostinným místě a o hladu. Na podzim měla krásnou oranžovou barvu, ale vydržela poměrně krátce, cca týden. Pak fouknul vítr a všechno odvál. Vybarvila se jako jedna z prvních, např. cornusy i zmarliky měly listí ještě skoro o měsíc později. Přírůstky nic moc, ale přisuzuju to tomu hladomístu, samej kámen, udusaný, bude tam mít co dělat.

Ona je dost potvora, ale taky odolná (Z4, takže ji nějaký mrazík nerozhodí), u Tebe holt poroste - ale hodně pomalu. V Průhonické Dendrologické zahradě ji mají v "Údolíčku" ve svahu u potoka asi 3m vysokou, prý kolem 15 let.

V našem mrazovém oudolí rašila až v květnu, takže mrazík ji nestihnul. Ty pupeny ale byly s nádherným temně červeným šmrncnutím, skoro na 2 týdny (tou dobou tuším přešel mrazík), na světle šedých větvičkách to bylo dost pokoukání, chodila jsem se kochat.

U nás má asi dokonalé podmínky, má ráda dost vlhko (ve studni je teď na podzim voda tak 2,5m pod povrchem země) a humozní kyselejší půdu (je zasazená do místa po skáceném smrku, jehličí tam padalo 70 let, spousta listí po mnoho let z lísek a náletových javorů, do země zapracovány veškeré smrkové piliny co tu lesáci nadělali a pár koleček písku, vše smícháno s už vycucanou hlínou co byla hned u smrku a pod vykopanými javory, hnojit netřeba). Sázená někdy před Vánoci 2012, v kontejneru, z Kostelce za 200,- (chce to si vybrat, mají tam mláďata jak s náběhem na jednokmínek, tak na keřovatý růst). Pozor při střihu, dopídila jsem se, že jak se ustřihne terminál, velmi neochotně dělá nový a některé už pak rostou jen keřovatě. Já jí vyšmikla před pučením jednu spodní konkurenční větev a bez problému to během léta zahojila a zavalila.

První rok se usazovala, přirostla +15cm, podzim 2013 přišel první mrazík -8C tuším už v říjnu, to se zbarvila krásně oranžovokarmínově a vydržela tak přes měsíc, opadávala mezi posledními.
Letos se moc o mrazíku mluvit nedá, opadávala až koncem listopadu, zbarvení měla asi 14 dní - vnitřní část listu zůstala zelená, vnější polovina ostře karmínová, ostrý (ani ne 0,5mm) světle oranžový přechod, vypadalo to jako kam až se zakousl ten jediný mrazík co tu byl, tak ji obarvil. Pro jasnější vybarvení není na škodu mít "na dosah" místo, kde je opravdu hodně kyselá půda, navíc díky habitu udělá super letní mikroklima pro rododendrony. A pro Varoucha: víc vody = větší výdrž listu na stromě (ale taky delší vegetační doba, takže mnohem pozdější nástup barviček, letos něco opadávalo i zelené) - na vrchu protějšího svahu jsou stromy už holé, tady u řeky teprve začínají padat první lístky. Totéž se zbarvením, příští podzim vám to časosběrně nafotím, jak barva postupuje pozvolna strání od horních (sušších) habrů dolů. Snad nějaké starší foto vyštrachám.

Zpět k nysse (tupele?) - mám ji mezi jedlovcem - tsuga canadensis - a (relativně menší) jedlí - abies veitchii, aby vyplnila horní trojúhelník. Není (ehm, neměla by být) až tak moc hustá a jestli bude, jedlovci to nevadí. Celá tahle řádka chrání pruh pro rhododendrony z jihovýchodní/jižní strany před sluncem a jedlovec (až tedy vyroste) schová sousedovic seník a jeho bordel (čti starý traktůrek, zrezivělé kolo a jiné harampádí), co má hned u plotu.
Teď má ta nádhera celý asi metr, tak to na foto moc není :silly:
Počítám barvit bude každý rok jinak - podle počasí.

Květo, jeřabina je výborná volba, rostle rychleji a snese lépe i sušší prostředí. Máš klasický sorbus aucuparia, nebo nějaký jiný?
Taky mi na řádku (vedle jedle dál na jih) navazuje Moravský sladkoplodý, co jsem teď poprvé ochutnala, byl děsně kyselý ale ani stopa po trpkosti jako plané jeřabiny, ale je to taky "prvoročák", třeba se s věkem pochlapí a zesládne.

Stromy a stromky v zahradách 16. pro 2014 17:00 #293270

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Tupelu jsem kupovala u Žižky, má odhadem 170cm, cena byla asi kolem 400,- Vodu a kyselo tu bude mít nativně, i když u potoka nejsem, naopak máme pozemek na kopci. Vzhledem k zákonům zahrady - jakmile bych ji dala na piplací místo s dobrou půdou, tak nepojede a bude věčně nemocná. Takže jsem to pojala tvrdě a ať se holka pěkně snaží. Letošní přírůstek byl tak 5cm, předpokládám, že sílu investuje do kořenů, což dělá dobře. Rašila taky pozdě, ale přesto ji na zmrzlíky mráz líznul, takže ten pupenovej efekt jsem nezaznamenala, ale možná že jsem ho jen minula. Podzimní barva byla jasně oranžová, ale už koncem října to odvál vítr. Takže zase za rok.. :)

Stromy a stromky v zahradách 18. pro 2014 23:39 #293286

• Květa
  • Moderator
krásně jste je popsaly..

jj., ten pomalý růst byl právě kdysi na L. zmiňován.

Marijko, koupila jsem si Sorbus koehneana - toužila jsem po bílých bobulích a menším vzrůstu.
Jen doufám, že bude v pořádku ( kultivarově ) páč zde : www.bluebellnursery.com/catalogue/trees/Sorbus/S/1863431 zmiňují 3-4letou sazenici o výšce 40/60cm a já mám dodaný( proutek ) cca 140 cm vysoký.
Poslední úprava: 18. pro 2014 23:45 od Květa.
Moderátoři: Eva L., Květa