Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Stromy a stromky v zahradách

Stromy a stromky v zahradách 19. pro 2014 10:16 #293294

• Marijka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 222
Květo krása, v dobrém závidím...
není naroubovaný ve vyšší výšce? Vzhledem ke konečné velikosti bude u Bluebell údaj pro semenáč a přirozené tempo růstu (10-15cm/rok), u nás jsem viděla samé roubovance, podnož z klasické jeřabiny počítám bude podněcovat k silnějšímu růstu? Někdy taky roubují i ve vyšší, někdy až "pochozí" výšce? To bys časem měla místečko pro popínavku :wink:

V Dendrologické zahradě jsme dostali na jedné z komentovaných exkurzí přednášku přímo od pana ředitele k javorům, že se skoro vše roubuje na klen a časem kořeny přerostou subtilnější druh a třeba po 20 letech stromek uhyne, tudíž se snaží vše měnit za semenáče, hned jak je mají k dispozici. Roubovanci se prý relativně často v místě roubu za větru lámou. Mělo to platit pro všechny stromy, kde je podnož násobně silnější než roub. Nechci tím moc strašit, ale je dobré vzít to do úvahy jako možnost.

Ale určitě prosím čas od času napiš, jak vypadá, takové roční stromkové shrnutí?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Stromy a stromky v zahradách 19. pro 2014 12:36 #293296

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Marijko, v korunce roubovaný není stopro ( mám tu 4 keříky, kt. roub v korunce mají, nejsem spokojená ani s jedním z nich, snažím se teď takovýmto věcem vyhýbat ).
Zda je roubován dole jsem se nedívala, musím přiznat. Ale spíše pochybuji ( vzhledem k ceně, byl levňoučký ).

Ty mé pochybnosti o kultivarové správnosti jsou trochu zapříčiněny i tím, že kdysi jsem ze stejného místa brala klokoč ( kultivarově nedpovídá, doteď nevím, co vlastně pěstuju ) a nyní spolu s jeřábem jsem brala i parottii - a mám pochybnosti,kt. mi vlastně poslali. Na můj dotaz navíc neodpověděli :unsure: :angry:

Rostliny jsem brala pozdě na podzim ( bez listí ). Tak doufám, že následující rok mé pochybnosti rozptýlí.

Stromy a stromky v zahradách 19. pro 2014 20:48 #293297

• Marijka
  • Gold Boarder
Květo,
nezbývá než držet pěsti. Na jaře se uvidí.

Stromy a stromky v zahradách 08. led 2015 14:39 #293426

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Květa napsal:
Marijko, koupila jsem si Sorbus koehneana - toužila jsem po bílých bobulích a menším vzrůstu.
Jen doufám, že bude v pořádku ( kultivarově ) páč zde : www.bluebellnursery.com/catalogue/trees/Sorbus/S/1863431 zmiňují 3-4letou sazenici o výšce 40/60cm a já mám dodaný( proutek ) cca 140 cm vysoký.

Bíloplodý sorbus jsem taky chtěla. Pokukovala jsem po něm u Flose, odrazovala mne cena i cesta k nim. Pak jsem chtěla z pokusnických vlastních důvodů zkusit si ho naroubovat sama. Z histoire diskuzí zde vím, že by ho měla mít Dresla a chtěla se jí zeptat, jestli by mi vhodnou "větev" nevěnovala, až budu mít semenáč ujmutý na místě samém. Hodlala jsem si semnenáč přinést z lesa a ten pak přeroubovat.
Pak jsem na to zapomněla a letos jsem si vzpomněla. Rozšířila jsem totiž řadu jeřabin o sorbus Granatina. Vedou ho i v Starých odrůdách zde www.stareodrudy.org/ovocny-strom/granatina/159.html. Zatím jsem v létě jen udržovala korunu do vyšších pater (chci ho vyšší než zakoupený), takže ještě nezakvetl. Listi má ale hodně podobné jako aronie, kterou mám vedle.

Tak jsem zvědavá, jak se mu bude dařit u Květy. Nevím, jestli jsem to pochopila dobře ohledně tvaru stromku. Jestli byl pořízen jako keř nebo stromek?

No a nato, že u jeřabin doporučují obecně spíš sucho v kořenech, což má u mne přebohatě, tak ta moje nejstarší Velkoplodá moravská to moc dobře nesnáší. Místo hezkého podzimního zbarvení mám větve holé a opadané.

Stromy a stromky v zahradách 10. led 2015 18:10 #293452

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Miška napsal:

Tak jsem zvědavá, jak se mu bude dařit u Květy. Nevím, jestli jsem to pochopila dobře ohledně tvaru stromku. Jestli byl pořízen jako keř nebo stromek?

Miško, se uvidí, :lol: , jak bude růst. Zatím je to jednokmínkový klacek.
V podstatě by mi vyhovoval jakýkoliv tvar - pořizovala jsem si ho do rohu ( koutu ) zahrady - vpravo od hraničního miscanthusu.

P1190082.jpg

ehm, pro názornost bych asi měla dát f. hodně jarní, kde je vidět, že ty stromy a stromky v okolí jsou již za plotem/ploty ..
takže dtto, ale v dubnu

P1160423.jpg

je zasazený trochu vpravo před sousedovic jabloní.

Stromy a stromky v zahradách 12. led 2015 13:21 #293473

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Úplně ho tam vidím :) . Bude mu to tam slušet.
Já jsem nikdy neviděla žádný jeřáb v keříkové formě, tak jsem zvědavá na Tvůj, pokud ho tak povedeš.

Stromy a stromky v zahradách 20. led 2015 20:15 #293597

• Adriana
  • Expert Boarder
  • Obdržená poděkování 118
Holky, ten bílý zakrslý- nějaký, nevímpřesnějaký- sorbus je v průhonické botanické...na 2 místech, u vstupu, kousek za toaletami napravo, a pak někde před vřesovištěm, tam jsou snad 2, keříkové, porostlé lišajníkem..taky jsem po něm toužila, ale nikde neviděla, nakonec jsem koupila obyč bílý, bude sice vzrůstnější, ale lepší jak nic, když touha po bílých bobulích je silná, none ?
Poslední úprava: 20. led 2015 20:16 od Adriana.

Stromy a stromky v zahradách 20. led 2015 22:11 #293599

• Marijka
  • Gold Boarder
Adriana napsal:
Holky, ten bílý zakrslý- nějaký, nevímpřesnějaký- sorbus je v průhonické botanické...na 2 místech, u vstupu, kousek za toaletami napravo, a pak někde před vřesovištěm, tam jsou snad 2, keříkové, porostlé lišajníkem..taky jsem po něm toužila, ale nikde neviděla, nakonec jsem koupila obyč bílý, bude sice vzrůstnější, ale lepší jak nic, když touha po bílých bobulích je silná, none ?
U vchodu nevím, ale ty 3 u vřesoviště (na opačném konci než je vchod do DZ) jsou sorbus koehneana, oni je taxonomicky ještě přešupovali, ale v prodeji jsou pod tímhle názvem.
Když jsme u toho, v dubnu se dají nedaleko od jeřábů pod cedry nasbírat naklíčená semínka cedrus libani stenocoma, jestli někdo chce, mám tu 4 loňské semenáčky v květníku, rodičové jsou do modra a mají být o fous mrazuvzdornější než klasický.
www.missouribotanicalgarden.org/PlantFin...aspx?kempercode=d519

Stromy a stromky v zahradách 05. dub 2015 22:18 #295684

• Marijka
  • Gold Boarder
Acer pseudosibeboldianum - korejský javor - máte někdo?
Má být o fous mrazuvzdornější než klasický japonský (tedy acer palmatum) a o fous vzrůstnější.
Takže, zkušenosti, postřehy?

Stromy a stromky v zahradách 21. dub 2015 20:51 #296075

• Iveta
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 933
Loňský přírůstek hrušeň vrbolistá Pyrus salicifolia Pendula. Po výsadbě koncem jara jsem ji ostřihala, nevím moc přesně, jak ji zapěstovat korunku, jestli jako u salixu....ale nějak ji krotit musím kvůli omezenému prostoru. Máte někdo zkušenost? Mæm ji zastřihnout znovu po odkvětu?

image_2015-04-21-4.jpg

image_2015-04-21-5.jpg
Přílohy:
Poslední úprava: 21. dub 2015 20:53 od Iveta.
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Evka
Moderátoři: Eva L., Květa