Květa napsal:
Marijko, koupila jsem si Sorbus koehneana - toužila jsem po bílých bobulích a menším vzrůstu.
Jen doufám, že bude v pořádku ( kultivarově ) páč zde :
www.bluebellnursery.com/catalogue/trees/Sorbus/S/1863431 zmiňují 3-4letou sazenici o výšce 40/60cm a já mám dodaný( proutek ) cca 140 cm vysoký.
Bíloplodý sorbus jsem taky chtěla. Pokukovala jsem po něm u Flose, odrazovala mne cena i cesta k nim. Pak jsem chtěla z pokusnických vlastních důvodů zkusit si ho naroubovat sama. Z histoire diskuzí zde vím, že by ho měla mít Dresla a chtěla se jí zeptat, jestli by mi vhodnou "větev" nevěnovala, až budu mít semenáč ujmutý na místě samém. Hodlala jsem si semnenáč přinést z lesa a ten pak přeroubovat.
Pak jsem na to zapomněla a letos jsem si vzpomněla. Rozšířila jsem totiž řadu jeřabin o sorbus Granatina. Vedou ho i v Starých odrůdách zde
www.stareodrudy.org/ovocny-strom/granatina/159.html. Zatím jsem v létě jen udržovala korunu do vyšších pater (chci ho vyšší než zakoupený), takže ještě nezakvetl. Listi má ale hodně podobné jako aronie, kterou mám vedle.
Tak jsem zvědavá, jak se mu bude dařit u Květy. Nevím, jestli jsem to pochopila dobře ohledně tvaru stromku. Jestli byl pořízen jako keř nebo stromek?
No a nato, že u jeřabin doporučují obecně spíš sucho v kořenech, což má u mne přebohatě, tak ta moje nejstarší Velkoplodá moravská to moc dobře nesnáší. Místo hezkého podzimního zbarvení mám větve holé a opadané.