Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Suchomilné trvalky a keře

Re:Suchomilné trvalky a keře 25. led 2011 07:18 #243216

• danate1
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1029
Jaja: klidně Ti vyrýpnu, rozmnožuje se sám
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Suchomilné trvalky a keře 11. bře 2011 23:19 #247526

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
HonzaPM napsal:
Odložím sem suchý stín ze Zahrádkáře 2/2011.

Duchesnea indica, Bergenia, Lithospermum purpurocaeruleum, Dryopteris filix-mas,
Epimedium alpinum, pinnatum, rubrum, Galeobdolon luteum ´Florentinum´, Geranium macrorrhizum,
Convallaria majalis, Helleborus foetidus, Symphytum grandiflorum, Vinca minor, Aruncus dioicus,
Galium odoratum, Actaea rubra, alba, Luzula nivea, sylvatica, Deschampsia caespitosa a další.

Hm, proč nenapíše Adam Baroš jaké další další? :) Dodám Digitalis, Tulipa, Galanthus elwesii, Colchicum.

Dovolím si Honzův seznam doplnit o překlad (když už jsem si to všechno poctivě našla):
jahodka indická, bergénie, kamejka modronachová, kapraď samec, škornice alpská, zpeřená, červená, pitulník žlutý "Florentinum", kakost oddénkatý, konvalinka vonná, čemeřice smrdutá, kostival grandiflorum, barvínek menší, udatna dvoudomá, mařinka vonná, samorostlík červený, klasnatý, bika sněžná, lesní, metlice trsnatá... náprstník, tulipán, sněženka Elwésova, ocún
Jsem z toho seznamu malinko jelen - že by takový kostival nebo udatna byly suchomilné? Ale fakt je, že jsem to nezkoušela.

Napadly mě další pro sušší světlý stín: zvonek okrouhlolistý, broskvolistý, smolnička obecná, hvozdík kropenatý, zběhovec plazivý - netvrdím, že jsou vysloveně sucho- a stínomilné, ale snesou v rozumné míře obojí, vyzkoušeno.
A taky si musím postěžovat na škornice - v suchém stínu mi v letních vedrech uschly, a to jsem je čas od času zalila.
Následující uživatel poděkoval: HonzaPM

Re:Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 04:58 #247527

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Mně mate ta kapraď. Od kdy má kapradí rádo sucho?
Někdy tak přes třiceti lety jsem ho vyrejpla ve vlhkém! lese, celou dobru u mne roste ve velmi vlhkém stínu a náremně si lebedí. Tak náramně, že jsem ho před dvěma lety rozdělila na dva. V létě dodám fotky.

Re:Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 05:40 #247529

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
Lenka:
Jsem z toho seznamu malinko jelen - že by takový kostival nebo udatna byly suchomilné? Ale fakt je, že jsem to nezkoušela.
Leni, udatnu mám na nejsušším a nejslunečnějším místě, za jukama v koutě zahrady, kam nedostříkne hadice. Ale je tam hnojník, možná žije tím, co prosákává z něj. Nevím. Ale rozhodně netrpí :-)
je vidět vzadu, už odkvetlá
17062.jpg
Následující uživatel poděkoval: Emilka

Re: Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 06:12 #247533

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Celý je to drobet vedle, až na pár rostlin to jsou vlhkomilné hajničky :)

Re: Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 09:12 #247545

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Amazonko, taky mi to přišlo. On ten seznam možná původně někdo sestavil jako trvalky vhodné pod stromy a pak to přejmenoval, jako že pod stromy přece bývá sucho, což ale není tak docela pravidlo, že? Ale možná autor má vyzkoušeno, že jmenované, ač jinak žijí obvykle na vlhkých místech, sucho dobře snášejí - jinak si to nedovedu vysvětlit. Ostatně viz Romanina zkušenost s udatnou.
Ad kapraď samec - mám zkušenost, že pokud je dostatečně zastíněný, sucho snáší celkem dobře. U nás roste i v suchých zídkách obrácených k severu a východu. V letních vedrech tam vláhy mnoho nebývá (jsme ve srážkovém stínu), přesto prosperuje dobře, i když jinak mi taky sám od sebe bujně roste v naší zahradní bažině.
Poslední úprava: 12. bře 2011 09:15 od Lenka.

Re: Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 09:23 #247547

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Taky potvrzuju, že kapraď samec snese sucho bez problémů.
Konvalinky zrovna tak. Než si v zoo-bot. v Plzni začali nahoře hrát na japonskou zahradu, měli tam hájek
konvalinek pod statným dubem, oj oj, tam byl úhor, jižní svah, poddrenážovaná kamenná zídka...
Rajská hudba to pro ně není, ale vydrží to. Tudíž se nepřikláním k předchozím reakcím.
Dobře se u mě pod jabloní vede i tomu purpurovému pryšci, padlí zatím neměl.

Lenko, díky za překlady. :)
Poslední úprava: 12. bře 2011 09:25 od HonzaPM.

Re: Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 10:43 #247549

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Nj, jenže pokud o něčem prohlásím, "že je vhodné někam", tak by to tam mělo růst vždy a s radostí, nikoliv jen ojediněle, a výjmečně. To není o tom, že by kapraď samec NEROSTL nikdy v suchu, ale o tom, že LÉPE poroste ve vlhku, a podobně.

Takže proto je ten seznam zavádějící.

Re: Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 12:29 #247553

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Mám tuhle knížku a tam praví že:

Trvalky pro suchou půdu na slunci: Bělozářka, Asterixus, Pelyněk, Poblekia, Škarda, Máčka, Sápa, Juka, Mák, Lichořeřišnice, Zauchenria californica

Cibuloviny pro suchou půdu na slunci: Amarylis, Anomatheca, Áron krétský, Sasanka, Srabkulus, Liliochvostec, Kosatec, Tulipán, Ladoňka, Mečík, Triteleia

Trvalky pro suchou půdu ve stínu: Kamejka, škornice, batolka, Pryšec mandloňovitý, Kakost, Kosatec, Hluchavka žlutá, Lomikámen výběžkatý, Kostival, Tolmiea, Trachystemon

Re: Suchomilné trvalky a keře 12. bře 2011 12:29 #247555

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
Pardon, vypadl mi odkaz na tu knížku"
www.kosmas.cz/knihy/126556/oblibene-zahradni-trvalky/
Moderátoři: Eva L., Květa