HonzaPM napsal:
Odložím sem
suchý stín ze Zahrádkáře 2/2011.
Duchesnea indica, Bergenia, Lithospermum purpurocaeruleum, Dryopteris filix-mas,
Epimedium alpinum, pinnatum, rubrum, Galeobdolon luteum ´Florentinum´, Geranium macrorrhizum,
Convallaria majalis, Helleborus foetidus, Symphytum grandiflorum, Vinca minor, Aruncus dioicus,
Galium odoratum, Actaea rubra, alba, Luzula nivea, sylvatica, Deschampsia caespitosa a další.
Hm, proč nenapíše Adam Baroš jaké další další?

Dodám Digitalis, Tulipa, Galanthus elwesii, Colchicum.
Dovolím si Honzův seznam doplnit o překlad (když už jsem si to všechno poctivě našla):
jahodka indická, bergénie, kamejka modronachová, kapraď samec, škornice alpská, zpeřená, červená, pitulník žlutý "Florentinum", kakost oddénkatý, konvalinka vonná, čemeřice smrdutá, kostival grandiflorum, barvínek menší, udatna dvoudomá, mařinka vonná, samorostlík červený, klasnatý, bika sněžná, lesní, metlice trsnatá... náprstník, tulipán, sněženka Elwésova, ocún
Jsem z toho seznamu malinko jelen - že by takový kostival nebo udatna byly suchomilné? Ale fakt je, že jsem to nezkoušela.
Napadly mě další pro sušší světlý stín: zvonek okrouhlolistý, broskvolistý, smolnička obecná, hvozdík kropenatý, zběhovec plazivý - netvrdím, že jsou vysloveně sucho- a stínomilné, ale snesou v rozumné míře obojí, vyzkoušeno.
A taky si musím postěžovat na škornice - v suchém stínu mi v letních vedrech uschly, a to jsem je čas od času zalila.