Zdenko, letošní zima ( u mne ) byla ať už z důvodů myšáků nebo toho enormního sucha dost na trávy zhoubná. Dokonce mi dělal problémy jeden velký misc. trsák, kt. běžně teplotně ani jinak nedoznal nikdy úhony. Na jaře z něj obrazilo pár chlupů ( Arabesque ). Takže to s Variegatusem nevzdávej..
z variegátních Misc. mám
Variegatus - roky, nikdy nezlobil. Je nejbělejší, tvar vějíře, dobře tedy dělá pozadí k růž. keřům ( moc se nepřehýbá ).
Cosmopolitan - přehýbá se, široké listy. U mne zlobí ( nerost ). Znám ještě jeden, ten zlobí také - ve srovnání s následujícím -
Cabaret - reversní ke Cosmopolitanu, přirůstá dobře. Loni měl výšku 1,8 m.
---
z vyšších pak ještě -
Arundo donax variegata - u mne hodně vysoké, je zalévané, opečovávané. Tvar palmy, hodně mohutné.
---
Calamagrostis acutiflora Overdam - na jaře svítí, pak už tolik bílá není. Krásně kvete ( červen ), růžově, poté se květy změní na takovou špinavě oranžovou a s postupem času slámovou. Nevydrží květní laty dlouho do zimy, lehají si.
----
ostatní bíle panašované ( např. Phalaris arundinacea, Glyceria maxima Variegata ) moc nedoporučuju, jsou dost invazivní.
---
teď mám krásnou novou trávu Chasmanthium latifolium 'River Mist'
www.itsaulplants.com/index.cfm?fuseactio...ntDetail&plant_id=70
ještě nevím, jak se bude tvářit, mučím ji v květníku, nedostala jsem se k výsadbě. Krásně i kvete ( růžově ). Jen je to opět tráva pouze od jara do podzimu, zimní pokocháníčko se nekoná ( lehne ).
Měla by mít ( možná, že ) tak k metru max.