Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Trávy II.

Trávy II. 12. kvě 2017 13:55 #318185

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Mě dostává tato kombinace, je tam sice trávník, ale ten bazén tam úplně vidím B)
Miscanthus a Hydrangea
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Trávy II. 12. kvě 2017 17:28 #318187

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Ta taky není marná, ale chce to menší měřítko, když máš jen ty 2m. Třeba hort. pan. Candlelight a misc. sin. Graciella : www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=2696 ( vzhledově podobný Gracillimu, ale měl by být drobnější) ;)

Ještě užší trs dělá Morning Light : www.havlis.cz/karta.php?kytkaid=429, ale má bílý proužek.
Ovšem, nemám zkušenosti s pěstováním misc. v jílu, to musí poradit někdo jiný. U mě v suchu a hnědozemi ( cca do 80cm) fungujou dobře ( první roky ve vedrech se zálivkou, jinak bez péče).
Poslední úprava: 12. kvě 2017 17:31 od Jana V..

Trávy II. 04. čen 2017 00:52 #318754

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Trundo, máš krásný trávy :) , bylo by škoda , kdyby zůstaly zapadlé v geraniích, takže kopíruji sem. Mmch. strdivku brvitou jsem sázela loni a mám jí zhruba ve stejném stadiu kvetení ;) , kupovala jsem jí kvůli barvě těch klásků když dozrají, ale takhle se mi líbí snad ještě víc :silly: .
Pro srovnání jsem pořídila i strdivku vysokou, jsem na ní zvědavá, jaká u mě bude...
trunda napsal:
Ahoj Květo,
předem moc díky za vyčerpávající odpověď. Myslel jsem si to :blink: .
Nicméně dneska jsem zase Rozanne na slunci pozoroval (hlídal jsem špunty u bazénu a v mezičase sledoval kytky)a mé nadšení o nějaké to % zesláblo. Opravdu nemá úpal v oblibě. Asi nejlépe pro ní bude bloudivý stín.
Už jsem se zklidnil a po Jolly Bee tedy už tolik neprahnu. Jestli je nejpodstatnější rozdíl v délce šlahounů, tak se s tím duševně nějak srovnám :) .
U plotu by mělo být v tomhle místě proso - Rehbraun, promíchané s třapatkami Paradoxa a s Perowskiemi.
Fakt je, že v tuhle chvíli proso vypadá jako jakákoliv jiná zelená tráva. A navíc se v tom mixu ztrácí a splývá s listy třapatky.
Zkusil jsem to na fotce očíslovat:

1.Stipa tenuissima
2.Sesleria autumnalis
3.Panicum virgatum Rehbraun
4.Echinacea paradoxa var. paradoxa
5.Perowskia - jsou tam dva kultivary po více kusech, ale ještě maličké, ztrácí se tam
6.Salvia nem. Caradonna
7.Geranium.san.alba
8.Vinca minor (leze zpod keřů, které navazují)
9.Borovice osinatá (zatím maličká - budu dřív v truhle, než ta začne stínit)
alba_2017-06-03.jpg

Stipa mi přezimuje, ale ne spolehlivě. Ale protože se mi líbí opravdu děsně, tak si dávám tu práci, že během roku sbírám nalezené semenáčky, sadím do kontejnerů do dobře propustného substrátu a před zimou je dám k jižní stěně sousedovy stodoly s přesahem střechy. Kde na ně prší co nejméně. Letos mi jich takto v květináčích přežilo 35 z 36. Jimi pak na jaře doplním, co vyhnije.
Je to nádhera, obzvlášť, když pofukuje větřík. Připadám si jak u moře, krásně se to vlní. Ale musí jich být dost pohromadě.
022.jpg

Další můj travní oblíbenec je strdivka brvitá, na obrázku nakvétá. V květu je nádherná.
002.jpg

A pěchavu podzimní strkám snad všude, to je nezmar a je krásně šťavnatě zelená. Asi už jsem to i přehnal.
003.jpg

006.jpg

A pak plochoklásek (nevím jestli je to správný název), ten se vysemeňuje taky o stošest a spolehlivě přezimuje
008.jpg

... ještě jsem našel fotku, kde jsou ta prosa vzadu líp vidět. Měla by v létě zakrýt sousedovic binec
016.jpg

Omlouvám se za OT, nějak jsem se rozjel.
ještě jedna na závěr - vlevo vykukuje zmíněná třtina :) - loňská fotka.
Mám ji ale v polostínu a napadá mi ji rez. A to ji ještě kropím.
013.jpg
Následující uživatel poděkoval: JitkaU2, Kaja, varouch, skalnička, Kika, alenak, Marta, Gabča, alcearosa, luci a tento uživatel má 1 dalších poděkování

Trávy II. 05. čen 2017 09:26 #318788

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Ahoj, už delší dobu se chci zeptat. Co děláte se staršími trsy travin, převážně Miscanthusů? Po více než deseti letech jsou středy většinou "vyholené", rozrůstají se více do šířky nebo zůstane jen kus "živého" trsu jako by na okraji a zbytek trsu je kaput. Přemýšlím, co s tím. Celý trs vykutat (živé i mrtvé), což bude makačka, a doplnit/zlepšit novou zeminou a zasadit znova? Přesazovat jinam nechci. Jak řešíte stárnutí travin? ;) díky.

Trávy II. 05. čen 2017 09:43 #318790

• bradhal
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2219
Dělala jsem jednou, přesně jak píšeš. Pořádným rýčem rozsekat, vyrýt, oddělit staré, prorýt jámu, vybrat zbytky, přidat novou zem nebo trochu kompostu, znovu zasadit, přebytky rozdat. Dělala jsem to na jaře, jak začala tráva rašit, že bylo vidět, kde je stará a kde ok. Ujalo se to, ale než z toho byl zas trs, chvilku to trvalo.

Trávy II. 05. čen 2017 12:36 #318802

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Skalničko, různě ;) .
Dokud to jde, tak vyndat, přeseknout na 2 a více kusů ( za pomoci chlapa, jinak to bohužel nejde :unsure: , aneb veselá historka o tom, jak jsem měla na zádech modřinu od rýče, když jsem to dělala sama :whistle: ).
Když už to nejde, tak aspoň zkouším odrývat ty krajní části ( čistě z důvodu, aby neutiskoval okolní rostliny).
A pokud jde o vyholování - zjistila jsem, že 2 roky stará odstřižená stébla se dají celkem snadno zlomit u země a vyndat, takže letos jsem se s tím piplala. Staré jsem vylamovala a vyndavala, loňské jsem pak následně stříhala až u země. Většina z nich na to reagovala velmi pozitivně, obrazily hezky i uprostřed trsu ;) ( samozřejmě ne tak hezky jako na krajích, ale celek vypadá slušně) .

No, ale nedovedu si představit, co budu dělat, až mi to přeroste přes hlavu :unsure: . Můj nejstarší Misc. Gracillimus už má v průměru cca metr. Už několik let mu urývám kraje , aby neudusil sousední růži. Vyndat už nepůjde. Předloni jsme vyndavali poloviční trs M.S. Strictus a rozsekli na půl, byl tak těžký, že nám ve 2 lidech prostě nešel zvednout, jsme ho z tý jámy nakonec jen povytáhli o kousek vedle a tam ho manžel mordoval tak dlouho, dokud z něj neudělal dva menší :unsure: . Obávám se, že v případě toho Gracillima to půjde jen pomocí Roundupu ( už si tu pěstuju záložní kousky, abych pak nesázela niťky, protože na tom místě ho strategicky potřebuju i nadále ;) .

Trávy II. 29. říj 2017 09:50 #320824

• Genovesa
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1736
Ahoj, prosím o radu, jaké hezké nižší trávy se hodí k růžím, potřebuju spíš štíhlejší trsy. Tak, aby růže neutlačovaly. Zasadila jsem si mezi Pastellu a Midsummersnow dochan a letos chudák pastella skoro není vidět, dochanu se na tom místě velmi daří a za dva roky je asi 4x takovej. Potvora.
Děkuji!

Trávy II. 29. říj 2017 10:28 #320825

• rok.zaruka
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 442
já teda mám mezi růžemi kavyl, je lehký vzdušný půvabný s trvalkami ala caradona a nebo verbeny vypadá úžasně

Trávy II. 30. říj 2017 09:25 #320840

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Ja mela mezi ruzemi Calamagrostis acutiflora Karl Foerster. Zatim u mne dela stihlejsi trs. Ale vloni jsem ji presadila jinam, chtela jsem do uzkeho zahonu jen traviny a lilie.
Dochan mi take dela kerik dosiroka, do ruzi bych ho nedala.

Trávy II. 31. bře 2018 20:01 #322023

• Kamcule1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 310
Kdy je nejlepsi sazet travy? Konkretne Miscanthusy?
Moderátoři: Eva L., Květa