Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Letničky, dvouletky a balkonovky

Letničky, dvouletky a balkonovky 31. čec 2016 11:11 #312011

• Pavla K.
  • Fresh Boarder
  • Obdržená poděkování 19
Gabčo, mi přijde, že tvůj hořcový by i kvetl, ale nějak nemá ne čem, chybí tam ta "hmota", prostě dostatek větviček, na to že je několikaletý (jde vidět i podle kmínku) nemá moc srdce. Asi bude vážně chyba i v substrátu - byl moc na stimulaci kvetení a ne růstu. Mně v květináči nechtěl kvést, tak jsem ho dala jakoby do země (do obr koryta), na podzim jsou kořeny fakt všude, jsem ho nemilosrdně vyryla do asi 20x20 cm květináče a prostě to přežil, takže kořeny se fakt nebát ošastat hodně, ono se to "rajče" rozroste.
Já bych ten tvůj šmikla, prolila startem a nejlíp šupla do záhonu, až by trošku zesílel, pohnojila bych teprv na kvetení (to máš zmáklé - předtím jsi ho měla výstavní!).
Přílohy:
Poslední úprava: 31. čec 2016 11:18 od Pavla K..
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Gabča

Letničky, dvouletky a balkonovky 31. čec 2016 11:43 #312017

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Já si taky myslím, že v zemi by mu bylo líp. Zkusím s ním něco províst. Jenže podobné mám ještě další dva.
Tento má snahu na koncích kvést. Mám ho nechat vykvést nebo taky šmiknout?
DSC0347414.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, Marta

Letničky, dvouletky a balkonovky 10. srp 2016 17:16 #312250

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Gabčo, jestli jich máš víc, můžeš experimentovat ;) .

Já o hořcových stromcích vím prd :blush: , ale vypadá to, že kvete na letošním dřevě, takže staré dřevo netřeba. Na druhou stranu, když to přirovnám k jiných keřům a stromům, tak jarní řez vyvolává mohutný růst do délky ( což evidentně nechceš), takže bych na jednom z "pokusných králíků" zkusila zastřihnout a vytvarovat ho teď koncem léta ( jako že letní řez) a najaře už jen to, co by bylo zaschlé a uvidí se, co se bude dít ;) .

EDIT: ještě mě napadlo, četla jsem teď o mandevilách, že při poklesu teplot pod 20°C přestává nasazovat na květ. Podobně , ale naopak na vysoké teploty, prý reaguje osteospermum. Nemohl by být zakopaný pes v tom ( v těch teplotách)?
Poslední úprava: 10. srp 2016 17:19 od Jana V..
Následující uživatel poděkoval: Luša

Letničky, dvouletky a balkonovky 10. srp 2016 18:41 #312255

• Gabča
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3236
Jano, kolegyně má hořcové stromky z oplégrů ode mě. Ona je dá na zimu, tak jak jsou, stříhá zjara a má je teď krásný. Já je ostříhám před zimou, ještě třeba kvetoucí ( takže ukládám téměř holé klacky ), na jaře obrazí a vyženou rovnou dlouhé pruty. Zkusím každý zastřihnout jinak a uvidím, co se mi osvědčí.
Dneska tady kolegyně byla a povídá " Tobě to všechno tak pěkně jde, lantány máš výstavní, ale ty hořcový stromky máš teda děsný." :laugh:

DSC03608.jpg

Letničky, dvouletky a balkonovky 10. srp 2016 19:13 #312257

• Jana V.
  • Platinum Boarder
No, co jsem stihla přečíst, tak doporučujou stříhat zjara. Myslela jsem, že to děláš takhle a přesto dělají dlouhé větve. Tak asi nezbude než experimentovat ;) . Jsem zvědavá na výsledky :)

Zkoušeli jste někdo zimovat Mandevillu? Vyčetla jsem, že by to mělo jít při 4-8°C ve tmě ( a skoro nasucho) nebo při max. 15°C na světle. Ale zajímá mě, jestli s tím někdo máte osobní zkušenost.

Letničky, dvouletky a balkonovky 10. pro 2016 07:54 #314450

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
Jano mandevillu nemám , ale četla jsem , že je to dost náročné - přezimovat

.
Poslední úprava: 10. pro 2016 08:35 od Kaja.

Letničky, dvouletky a balkonovky 12. pro 2016 09:19 #314469

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Kájo, zatím mi žije. Byla dlouho ve skleníku ( až do těch prvních hlášených mrazů). Pak jsem dostala super nápad a dala jsem do chodby policový regál k oknu na terasu a soupla jsem je tam rovnou v těch samozavlažovacích truhlíkách. Lupení trochu opadává, ale současně mladé větve pokračují v růstu. Velký problém byly cca po 3 týdnech mšice, ale to se vyřešilo hnojivými tyčinkami s přídavkem chemie, které zdá se zafungovaly.
Dala jsem si tam na pár dní teploměr, který ukazuje přes den 18°C, což je zřejmě vyhovující. Okno na jih zajišťuje ve skunečných dnech i dost světla ;) .

Letničky, dvouletky a balkonovky 12. pro 2016 10:59 #314471

• Kaja
  • Platinum Boarder
tak to jsi vyřešila s tím regálem dobře -- já mám jen tři okna , kde není zapnuté topení . a mám obavy , že až budou větší mrazy , tak budu muset pustit teplo .

Letničky, dvouletky a balkonovky 14. pro 2016 07:51 #314472

• Jana V.
  • Platinum Boarder
Jj., taky jsem měla strach, jak to udělám, jediné okno bez topení je ve špajzu, ale tam je tma.

Jinak, ostatní letničky jsou stále ve skleníku. Dokonce jsem je zapomněla při těch posledních mrazech zakrýt textilkou ( zatím bylo max -7, ve skleníku bylo -4,5), jediné, co shodilo listy jsou fuchsie, ale možná nejsou kaput. Nemůžu se tam dostat, našoupala jsem na poslední chvíli do uličky všechno možné :unsure: .

Loni jsem je ze skleníku taky stěhovala do sklepa až v lednu. Muškáty, osteosperma, lantany a surfinie vydrží. Dokonce stále drží verbena, asi jí nebudu přechovávat do jara celou, ale pokud vydrží do února, zkusím nařízkovat.

Letničky, dvouletky a balkonovky 06. led 2017 08:28 #314789

• Kaja
  • Platinum Boarder
DSCN0118.jpg

zvonek kopřivolistý
DSCN9028_2017-01-06.jpg

Černucha Dalmatská
DSCN8902_2017-01-06.jpg

dvouletý zvonek - campanula medium
Poslední úprava: 06. led 2017 17:56 od Kaja.
Následující uživatel poděkoval: alenak, Marta
Moderátoři: Eva L., Květa