Maggi, trávu nesuším, mám ji skoro po celém obvodu plotu, tam kde je to naúpalu tráva vyschne i ve vyšší vrstvě, ve stínu je to horší, tam to chce občas provzdušnit. Já jsem přes ty kartony, místo folie - krabice

. Jenom mi vyschnul letos zdroj. Dávala jsem to přímo na travní drn, pěkně ho to udusilo, co se neudusilo, jsem postupně vytrhávala. ted už budu dohazovat jenom posekanou trávu. Používám i trávu z vertikutace, bohužel je asi plná travních semen, ale to mi nevadí. Začala jsem mulčovat, protože se mi nechtělo rýt tolik metrů čtverečních, ted budu s mulčem pokračovat, protože nechci být otrokem okopávání. Doufám, že to okolo růží brzy zaplním trvalkami a plevel tak nebude mít vůbec šanci.

Dalším výrazným důvodem bylo zabránění vysychání na úpalu. Nedosáhnu tam hadicí, takže zalévání bylo skoro nemožné.
Zem je prokypřená i bez kopání - žížaly se postaraly. A růžím to přišlo k duhu, alespon myslím.

Kartony položené na jaře byly na podzim už krásně rozložené. Ani jsem nepozorovala zvýšený výskyt slimáků kolem mulče - těm se daří uplně někde jinde

. Přilezou, až to budu mít osázené trvalkami.
POZOR NA HRABOŠE - těm se tam líbí neuvěřitelně.
Myslím, že kombinace folie a travního mulče není dobrá volba. Pokud folii, tak bych volila drcenou kůru nebo kamínky.
PS: ze začátku moje mulčování nebylo zrovna vrcholem estetiky a hodně bych váhala si ho dát pod okna . Jak růže rostou a zaplnují prostor je to o hodně lepší. Dám potom fotku, až můj růžový plot pokvete. Už se těším.
Ještě jsem chtěla dodat, kraje musím dořešit, asi vytáhnu round up a postříkám pás asi 70 - 100cm a udělám cestičku vysypanou hrubým pískem nebo šterkem, kraj záhonu budou dělat nízké trvalky - stachys, kontryhel, apod.. ( Jako v Rosemooru

)