Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3

Téma: Mulčování

Re:Mulčování 04. dub 2011 13:34 #248935

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Maggi, trávu nesuším, mám ji skoro po celém obvodu plotu, tam kde je to naúpalu tráva vyschne i ve vyšší vrstvě, ve stínu je to horší, tam to chce občas provzdušnit. Já jsem přes ty kartony, místo folie - krabice :silly: . Jenom mi vyschnul letos zdroj. Dávala jsem to přímo na travní drn, pěkně ho to udusilo, co se neudusilo, jsem postupně vytrhávala. ted už budu dohazovat jenom posekanou trávu. Používám i trávu z vertikutace, bohužel je asi plná travních semen, ale to mi nevadí. Začala jsem mulčovat, protože se mi nechtělo rýt tolik metrů čtverečních, ted budu s mulčem pokračovat, protože nechci být otrokem okopávání. Doufám, že to okolo růží brzy zaplním trvalkami a plevel tak nebude mít vůbec šanci. :blush: Dalším výrazným důvodem bylo zabránění vysychání na úpalu. Nedosáhnu tam hadicí, takže zalévání bylo skoro nemožné.
Zem je prokypřená i bez kopání - žížaly se postaraly. A růžím to přišlo k duhu, alespon myslím. :laugh: Kartony položené na jaře byly na podzim už krásně rozložené. Ani jsem nepozorovala zvýšený výskyt slimáků kolem mulče - těm se daří uplně někde jinde :angry: . Přilezou, až to budu mít osázené trvalkami.
POZOR NA HRABOŠE - těm se tam líbí neuvěřitelně.

Myslím, že kombinace folie a travního mulče není dobrá volba. Pokud folii, tak bych volila drcenou kůru nebo kamínky.

PS: ze začátku moje mulčování nebylo zrovna vrcholem estetiky a hodně bych váhala si ho dát pod okna . Jak růže rostou a zaplnují prostor je to o hodně lepší. Dám potom fotku, až můj růžový plot pokvete. Už se těším.

Ještě jsem chtěla dodat, kraje musím dořešit, asi vytáhnu round up a postříkám pás asi 70 - 100cm a udělám cestičku vysypanou hrubým pískem nebo šterkem, kraj záhonu budou dělat nízké trvalky - stachys, kontryhel, apod.. ( Jako v Rosemooru ;) ;) )
Poslední úprava: 04. dub 2011 13:36 od Emilka.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: maggi

Re:Mulčování 04. dub 2011 21:09 #248996

• maggi
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1289
Emilko, jestli jsem to dobře pochopila, tak mulč ponecháš mezi růžemi a budeš osazovat jen lem? Já jsem nyní ve stadiu, že mám růže zasazené v trávníku a mám možnost buď zamulčovat, nebo osázet trvalkami a plít a plít, než to proroste. To je děsná představa, ale asi to tak udělám.Namulčovala bych na kartony jen pod růžemi. Trvalky chci použít hlavně kakosty, kontryhel a dozadu Paniculatu a Hydrangeu Arborescens.Je to těžké rozhodování.

Re:Mulčování 05. dub 2011 05:13 #248998

• Emilka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1363
Maggi, budu dosazovat trvalky i mezi růže. Mám zatím napikyrováno skoro 80ks ostrožek, 50 mavuní, nějaké šalvěje... :) A pokračuji..

Re:Mulčování 05. dub 2011 06:01 #249001

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Ježíšku, vy jste všichni tak pilní a výkonní, že je to o mindrák! :)

Re:Mulčování 05. dub 2011 06:40 #249006

• Lenka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 384
Maggi, jestli se můžu vmísit do mulčovací debaty - mám s kartonama bohaté zkušenosti - lepší je namulčovat souvislý pás, protože když máš jenom jednotlivé ostrůvky, proti oddénkatému plevelu to moc nepomáhá, spíš naopak. Karton se začne dost brzy rozkládat (čím je vlhčí, tím to jde rychleji), a pokud namulčuješ teď, v létě už do toho klidně můžeš dosazovat větší sazenice trvalek - prostě uděláš do kartonu díru a poodhrneš trochu tu navrstvenou trávu, tu pak podle potřeby a velikosti sazenice můžeš zase přihrnout zpátky a obkládáš mulčem, dokud se ti trvalky nespojí. Jediná nevýhoda kartonů je podle mě v tom, že se pod nima drží nejen hraboši, ale taky hryzci - já tohle právě kvůli nim kolem růží udělat nemůžu, přišla bych v zimě o kořeny (trpká zkušenost s ovocnými stromky mě poučila), ale používám to na kytky, co hryzci neradi, nebo na zeleninu a je to super.

Re:Mulčování 05. dub 2011 06:40 #249007

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Já budu letos pás růží mučovat bez trvalek. Je to hrozně zaplevelený (i když vyrondupovaný), sázet jsem musela, a vyplet to nebylo v mých silách. Takže teď na jaře budu rozprostírat jutové pytle (odpad ;)), a na to trávu a trávu a trávu. Jsou to právě histrorické, takže není potřeba kopčit, atak to nechám, dokud se juta nerozloží (tak 2-3 roky). Pak to stáhnu a vypleju (ten zbytek už by měl jít dobře). Tam, co hodlám dosazovat trvalky a tak, budu mulčovat jen kartony a pro rostliny udělám díru :), ale tam to vypadá "vyhubeněji", jen sem tam lístek bršlice a tu jsem stejně v růží akceptovala, však je hezká, ne ;) (a stejně jí budu proškubávat ručně, ona to časem vzdá)

Re:Mulčování 05. dub 2011 06:45 #249008

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Lenka napsal:
Jediná nevýhoda kartonů je podle mě v tom, že se pod nima drží nejen hraboši, ale taky hryzci - já tohle právě kvůli nim kolem růží udělat nemůžu, přišla bych v zimě o kořeny (trpká zkušenost s ovocnými stromky mě poučila), ale používám to na kytky, co hryzci neradi, nebo na zeleninu a je to super.

Hmm, ono je to fuk, o kořeny růží jsem přišla i bez mulče :( budu muset fakt zkusit ten plašič

Re:Mulčování 05. dub 2011 07:21 #249015

• jaja99
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 861
Já si zamulčovala záhon na denivky....tak to bych do podzima měla prd, asi to zkusím zrýt, zeminu vyházet a budu muset dát do země králičí pletivo, nebo nevím......

Re:Mulčování 05. dub 2011 07:47 #249016

• lenpel
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1875
K plašiči, stále váhám,..... sousedi ho měli a nic na ty zvuky si prý zvykli a vesele podkusují vše na co přijdou,..., v zimě i kouřili těma dýmovnicema taky nic,....tak teda nevím,.... já je mám evidentně v živém plotu z tují na hranici pozemku s loukou, psi tam hlídkují celý den,...a jen 5m odtud mám narvanej záhon s cibulovinama, se modlim několikrát denně, zatím nic je to divný ale zatím nic nezmizelo,...něco jim musí vadit nebo nevím,...

Re:Mulčování 05. dub 2011 08:06 #249017

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Emilka napsal:
Maggi, budu dosazovat trvalky i mezi růže. Mám zatím napikyrováno skoro 80ks ostrožek, 50 mavuní, nějaké šalvěje... :) A pokračuji..
:woohoo: :woohoo: :woohoo: Emilko, to bude nádhera, jak od Hamiltona! Závidím Ti trpělivost a čas. No a u mne by to bylo krmení pro slimáky. Jsem ráda, že se mi množí šalvěje a náprstníky...ty nežerou...
  • Strana:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderátoři: Eva L., Květa