Květa wrote:Dreslo, můžeš se, prosím, rozepsat proč ( čím - voní hodně ? kt. bobule se ti líbí víc /udělal-li ti je/, kdy se olisťuje, jak časně opadává ? )
Furt nad ním váhám.
Květo, mám teprve od loňska z Bojkovic mrňouse. V Jeremiášovce prodávali vzrostlé, kvetoucí, plodící, ale chtěli za ně moc peněz. Druhy měli oba, lišily se tvarem tobolek. Snažila jsem se ho vyset, ale nezdařilo se.
Kvést jsem ho neviděla, na fotkách vypadají květy výrazně. Mně se líbí moc ty měchýřky, připadají mi hodně ozdobné (i když barvou splývají). Nevím jestli vydrží na keři až do zimy. Ve Volu snad mají zasazený velký keř, omrknu, jak teď vypadá.
Habr mám na mušce pro svůj stříhaný živý plot oddělující sousedy. (než jsme koupili dům, stihli původní majitelé prodat kus zahrady a my teď máme 3 metry od stavení alpskou vilu:blink: ) teď tam jsou vysazené z naší strany smrky, což je dlouhodobě neudržitelné, už jen proto, že sousedi vše, co proleze drátěnkou ošmikají. Stromky byly vysazené (pův. majiteli) asi 30 cm od plotu, tak si dokážete představit, jak vypadají. Kamarádky mi navrhovaly habr. Přišel mi výhodný, protože by do něj šel včlenit habr-strom úzký, rostoucí do výšky, který by zastínil výhledy ze sousedovic balkonu v prvním patře přes celou naši zahradu (majitel na něm tráví veškerý svůj čas mimo dům).
ALE!!! U dospělého habrového ŽP je prý třeba počítat i s metrovými přírůstky za sezónu a nutností 2x ročně tvarovat. Máte s tím někdo zkušenosti?