Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Volné-přírodní živé ploty

Volné-přírodní živé ploty 06. lis 2009 18:24 #2523

• dresla
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 383
Fanynka napsala:

Když jste se tak pěkně rozdiskutovaly o těch plotech, posunula bych tu debatu ještě kousek dál k lesu ..... Mám na mysli něco jako "remízek".

Na Vysočině na chalupě je situace: pole ve svahu k mému pozemku a chalupě a do něj je zaříznutá neudržovaná a v podstatě neužívaná polní cesta - zarostlá svinstvem. Je tam takový břeh ca 1 - 1,5 m (obecní), kam bych riskla vysadit něco s několika funkcemi:
- zpevní to břeh - větší kořenový systém
- vyroste to samo, relativně rychle do výše ca 2 m a dost
- nebude to potřebovat zásadní údržbu
- nebude to plevel nebo něco hodně pylového (alergici)
- prosadí se to v těch kopřivách (pochopitelně nějaká pomoc na začátku je nutná)
- třeba to bude i hezké, kvetoucí, pro ptáky atd.
- nebude to drahé - možná, že mi to nějaký snaživka vyhodí

Napadají mě nějaké plané růže, možná ptačí zob, nějaké jeřabiny jako houští ....
A teď babky raďte!
Mimochodem, ptal se mě můj muž, jaký máme věkový průměr? (podle rukopisu se to nepozná...)
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re:Volné-přírodní živé ploty 06. lis 2009 19:44 #2527

• dresla
  • Moderator
To bude dlouhá soupiska:laugh:
Záleží taky na tom, jestli chceš dát jen původní (krajově obvyklé) druhy, nebo zvolíš větší pestrost.
Dobré je prostřídat keře podle období, kdy jsou zajímavé.
Pár jich tu mám, takže:
EUONYMUS (brslen): obyčejný - evropský se vyskytuje podél cest a je parádně zbarvený (plody a listy) v tuhle dobu. Existuje mimo jiné ještě křídlatý (alatus) se zajímavými větvemi a podz. zbarvením. (nemám ho, páč je všude drahý)
AMELANCHIER (muchovník)- těch je spousta odrůd, od nízkých keřů až po stromy. Zajímavý je květy, plody (jedlé a u kultivarů šlechtěných pro sklizeň výborné) i podzimním zbarvením. Jedlé kultivary jsem kupovala v Bormatu, výběr byl i u Žižky
CORNUS (dříny a svídy) - náš domácí cornus mas je ozdobný květy a jedlými plody a jsou vyšlechtěny velkoplodé odrůdy pro jídlo, existuje i ve zlatolisté variantě pro zpestření letní zelené stěny) Svídy - ta nejobyčejnější tj alba je mimo květu zajímavá různým vybarvením kůry podle odrůdy (sibirica, kesselringii)
SAMBUCCUS (racemosa,nigra)- červená bezinka existuje taky ve zlatolistém provedení, černý bez tu uvádím hlavně kvůli nádherným černolistým kultivarům (Thundercloud, Eva, Gerda)
VIBURNUM (kaliny) - do volné přírody asi nejvíc patří v.opulus, která má krom krásných květů i nádherné červené plody. Snad by se dala použít i kalinna vonná (v.farrerii), která nakvétá od pozdního podzimu do jara, a další brzy na jaře kvetoucí kultivary.
LONICERA (zimolez) - zase spousta odrůd. Musím uvést l.purpusii a fragrantissima (i když si nejsem jistá jejich mrazuvzdorností pro Vysočinu). Jsou zajímavé velmi časně jarním kvetením. Pěkné plody už v časném létě dělá l. ledebourii, ale nevydrží na keři delší dobu. Z.kamčatský je ta profláknutá kamčatská borůvka. Pokud byste chtěli ozobávat vy, tak si sežeň kultivar Amur nebo Altaj, Chuť nesrovnatelně lepší proti původnímu druhu.(letos jsem je chutnala poprve a byly vynikající - jsem mlsná)(další kultivary neznám, Radim Pešek jich má spoustu v nabídce.
PHILADELPHUS (pustoryl) pro květnovou opojnou vůni (jediný kultivar nevoní - nevzpomenete si někdo, který to je??)
ROSA - růží k použití je široký výběr. Výjimečná je r.hugonis časnou dobou květu i jemňounkým olistěním, růže dělající zvláštní šípky (sweginzowii macrocarpa, moyesii, pimpinellifolia, rugosy, roxburghii (hirtula)..), růže se zvláštní vůní (primula - listy při doteku voní silně po kadidle), růže s odlišně zabarvenými výhony (většinou rašící temně červeně - např. Rubin, T.Bugnet - červené větve a zelenožluté listy, r.glauca), okřídlené větve (r.sericea pteracantha), intenzivní vůně květů (alby, gallicy, centifolie...), podzimní zbarvení (rugosy) atd.
JEŘÁBxHLOH ( i k jídlu) www.stareodrudy.org/ovocny-strom/granatovy--granatnaja/45.html -stránky stojí za prohlédnutí
CALICARPA- nádherné podzimní zbarvení listů a bobulí (nejsem si jistá rychlostí růstu - konkurenceschopností)

připisujte, kdo co máte/znáte

Re:Volné-přírodní živé ploty 06. lis 2009 21:46 #2533

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Já jsem pro zakrytí hnusného sousedova plotu vysadila cesmíny. Panašované kultivary jsou pěkné a na podzim se z květů dělají červené bobulky. Jen musí být samčí i samičí rostlina.
Taky mě napadá vajgélie.

Re:Volné-přírodní živé ploty 06. lis 2009 22:24 #2538

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
chicht.
jj, dlouhá soupiska.

Nejméně údržby vyžaduje to, co sází silničáři na zpevnění břehů.

Euonymus -
( alatus u nás stojí do 200,-, měli dva kultivary ). Loni ho vyprodávali v Baumaxu v listopadu á 50,- Kč.
P1030154.JPG

Re:Volné-přírodní živé ploty 06. lis 2009 22:25 #2539

• Květa
  • Moderator
P1030155.JPG

oba foceny v začátku barvení

mám takový podivný stromkový, nemám na něm křídlaté větvičky :angry:

Re:Volné-přírodní živé ploty 06. lis 2009 22:29 #2540

• Květa
  • Moderator
cornusy - ( ty obyč., podzimní zabarvení )
P1050745.JPG

Re:Volné-přírodní živé ploty 06. lis 2009 22:37 #2541

• Květa
  • Moderator
kromě ( nejen mnou že ? ) oblíbených kalin a bezů

...
trojpuky, zlatý déšť, vajgelie ....
...
už tu nebudu omítat historii ŽP z komulí - ale Vendy : pokud bys chtěla hodně komulí, kup si pytlíček se semínky ( Koexflor, nasej - hodně, hodně řídce, vzcházelo mi skoro každé semínko, sazenička pak vypadá jako řeřicha, jemná, snadno přelomitelná. Nejspíš ti vylezou pouze ty obyčejné lila - ale pokud naseješ časně na jaře, dokáže ti ( někt.) sazenička i t.r. vykvést.
Jen chtějí každý rok stříhat. ( u mne podle omrznutí, někdy 20 cm nad zemí, jindy 50 ).

Re:Volné-přírodní živé ploty 07. lis 2009 01:05 #2545

• dresla
  • Moderator
Ještě jsem si vzpomněla na jednu raritku u viburnum opulus. Žlutě plodící v.o.Xanthocarpum www.shootgardening.co.uk/sitePlant.php?plantid=1323

Re:Volné-přírodní živé ploty 07. lis 2009 09:59 #2547

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Jelikož tam fanynka píše o stabilizačních účincích, tak jsem si zagůglila:
líska obecná (Corylus avellana) - keřové patro, stabilizační účinky

o javor babyka (Acer campestre) - keřové patro, stabilizační účinky

o růže šípková (Rosa sect. caninae) - keřové patro na okraj lesního porostu, stabilizační účinky;

o kalina obecná (Viburnum opulus) - keřové patro, bohatá organická hmota s listovým opadem;

o krušina olšová (Frangula alnus) - keřové patro, odolný keř, snáší zastínění;

o bez černý (Sambucus nigra) - keřové patro, odolná dřevina, podílející se na dekontaminaci půdního profilu, stabilizační účinky.

stanoviště s extrémním půdním krytem (hlušina, stavební suť, těžce prostupné podloží pro kořenový systém)

o topol osika (Populus tremula) - rychle rostoucí odolná dřevina;

o bříza bělokorá (Betula pendula) - široká ekologická amplituda, vynikající vliv na půdní podloží velmi brzy po výsadbě, rychle rostoucí, dobře využívá půdní prostor, pionýrský druh, postupně nahrazován dlouhověkými dřevinami

o lípa srdčitá (Tilia cordata) - hluboko kořenící, odolná dřevina, vytvářející kvalitní listový odpad;

skupiny keřů: hloh obecný (Crataegus laevigata), dřín obecný (Cornus mas), svída krvavá (Swida sanquinea), růže šípková (Rosa sect. caninae).

Re:Volné-přírodní živé ploty 07. lis 2009 10:35 #2548

• dresla
  • Moderator
STAPHYLEA (kolchica, pinnata) - klokoč - to je velký parádník, brala jsem ho loni u R.Peška.

a pár fotek:
viburnum opulus
DSCN8312.JPG
Moderátoři: Eva L., Květa