Máte to všichni tak krásné. To je pokochání, ách...
Janinko, tobě speciální áááách. Ty (čínské?) astry si předpěstováváš?
Evoi, je to klasická podzimní astra. Turan už by měl být odkvetlý.
Kupovalas je loni v Baumaxu? Bral jsem tam ty astry (modrá a bílá) loni taky.
Měly tak deset centimetrů, prckové, lákaly ke koupi (foto nedávno dávala Danate do Prodejců, zahradnictví, zásilkovek...).
No, po roce jsou to metroví mackové, u mě ještě nekvetou, dej mi/jim tak měsíc, ano?
Kájo, ty japonské sasanky ti drží dlouhodobě? U mě většinou přes zimu odejdou. Když nějaká sazenice přežije, nenakvete. Škoda.
Jinak toho kvete dosti, podzim (zahradní) díky bohu nepociťuju.
Záhon hnedle u dveří nemá zatím? jméno. Je vidět jako první a jako napotvoru ze všech stran,
byl (a je) to oříšek ho osázet tak, aby byl pohledový kolem dokola (když není kruhový) a kvetl nejlíp pořád,
byl jsem z toho dřív opravdu zoufalson. Myslím, že nejhorší je po pěti-šesti letech za mnou...
Centrální cibulovinový záhon (synonymum Pastella only) už není až tak cibulovinový - moc se v něm zalíbilo drátovcům.
Přežil jen lán hyacintů. Takhle vypadá teď, v létě, bez cibulovin.
MariaTheresia (Tantau) neustále kvetoucí a superzdravá top růže a s ní levandule, sedum, buxus, letničky...
Název Pastella only je trochu zavádějící - růže Pastella je "jen" na druhé půlce záhonu tvaru do O.
Zadní záhon (synonum Svatební) je vidět jen z ložnice, je k němu složitější cesta okolo domu, ale pak... Ách. Moc semi líbí.
Vlevo opět MariaTheresia (Tantau). Vzadu, to žluté, je ta předražená bílá plnokvětá topolovka z Hornbachu, co není bílá.
Sucho, porézní zem, úpal a přitom putující slunce (kytky se za ním vytahují, padají) - to je charakteristika záhonu Jižní.
Je to vlastně můj nejstarší a přitom (semi zdá) nejmíň hotový/hezký záhon. Neustále ve vývoji...
Většina kytek se kácela a/nebo vadla a/nebo schla i po zalití a/nebo trpěla na padlí a/nebo byla záměna a/nebo semi (tam) nelíbila.
V tomhle záhonku vyloženě chci/cítím nějaké stálezelené dominanty.
Nejdřív jsem zkoušel tisy - nebylo to ono, tak jsem zkusil umravněnější Picea glauca ´Conica´ a buxus.
Doufám, že díky suchu porostou pomaleji, ale taky že zároveň to sucho pro ně nebude osudné a zničující.
Jižní při pohledu z druhé strany, od jabloně. Růže je austinova Darcey Bussell.
Pět kousků by mohlo, myslím, stačit. Srpen je můj nejmilejší měsíc.