Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Thalictrum

Thalictrum 13. srp 2011 22:25 #266160

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Evoi, slíbila jsem pofotit postupně všechna thalictra, kt. vlastním.
Dnes se konečně rozvinul kvítek na posledním, tak hurá do nich :lol:

Nejdříve dám srovnávačku květů a listů - byla jsem už před časem tázána na rozdíly.

P1090526.JPG

od shora - Thalictrum delavayi
vprostřed vlevo střapečkové Thalictrum 'Anne'
vedle něj Thalictrum rochebruneanum
na spodním listu Thalictrum Hewitts double ( delavayi )

P1090527.JPG

listy - snažila jsem se o podzimní barvu, byla-li na rostlině.
zprava T.Anne, T.Hewits Double, T.delavayi, T. rochebruneanum, T. kiusianum
Poslední úprava: 13. srp 2011 22:26 od Květa.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., zdenka, hespa1, helena

Re: Thalictrum 13. srp 2011 22:31 #266161

• Květa
  • Moderator
Thalictra se hrozně špatně fotí, kvítky mají drobné, dělají závojíček.. přičemž rostlina sama bývá vysoká...

Thalictrum Hewits Double.

Jedno z nejkouzelnějších. Výška cca 1,5 m. Mám ho asi 4 roky, bohužel nepřirůstá. Pořád tlačí pouze jeden květní stvol.. ale kvítků záplava...

P1090475.JPG

pokr. zítra.
Poslední úprava: 13. srp 2011 22:32 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., danah, Lenka, lenpel, JaninkaH, chrast, helena, Lenas, Daniela

Re: Thalictrum 16. srp 2011 21:34 #266393

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Kveto-pohadka!!!Mam jen to jedno fial. plus zlute (T.flavum).Fousovy kvetinace.uz ani jeden kvitek ale list z fialoveho jsem smikla,tu je:
srpen2011001.jpg

srpen2011002.jpg

Re: Thalictrum 16. srp 2011 21:41 #266396

• Květa
  • Moderator
Evoi a květ tvého je podobný někt. z mých ?

Re: Thalictrum 16. srp 2011 21:50 #266398

• evai
  • Platinum Boarder
Ja nevim, vazne nevim, zitra tam vlezu a snad jeste nejaky najdu-postrani vetvicka, zachumlana v natovy petrzeli.
Následující uživatel poděkoval: Květa

Re: Thalictrum 17. srp 2011 21:13 #266504

• evai
  • Platinum Boarder
thalictrum001.jpg

thalictrum003.jpg

Kveto, tak to je vse, co jsem nasla, zbytek strapeckoveho kvitku, ze by Thal.Anne?Druhe f.nove listi u zeme.
A jeste listy Thal.flavum glaucum
thalictrum004.jpg

Re: Thalictrum 17. srp 2011 22:57 #266509

• Květa
  • Moderator
Evou, podle květů by to mohlo být buď thalictrum Elin nebo "vylepšená" Elin - Anne

Obě jsou sterilní , kříženci.
Elin mi kvetla dříve než Anne, v červnu. Má cca 2 m výšku květního stvolu, nafialovělé stopky.
Anne je její selekce, vyšší ( 2,5 m ), má tmavší stopky. Kvetla v červenci, nyní dokvétá.

Anne jsem fotila několikrát, tím, jak je vysoká a má drobné kvítky... moc nejde.. ale pohled na tu záplavu drobných kvítků je úžasný. Navíc, kvete poměrně dlouho ( měsíc ), má dekorativní i odkvetlé stopky. Už v době květu měla některé listy nahnědlé.

P1090282.JPG

P1090208.JPG

P1090210.JPG

líbí se mi, že drží sama bez podpory, monstříčko jedno :lol: . Na to, že je jí rok.. narostla slušně :lol: :lol:

Elin kdysi ofous míval, pak cca dva roky nebyla. Anne - netuším, jestli ji měl, ale je to možné. Moje je dovezená z Hol. spolu s dalšími cca 2 novějšími kultivary. Jeden z nich ( kt. nebyl z Hol. přivezen pro mne ) jsem na jaře u ofouse kupovala.
Poslední úprava: 17. srp 2011 22:58 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Lenas

Re: Thalictrum 18. srp 2011 21:27 #266679

• evai
  • Platinum Boarder
Kveto, ano ano bude to Anne, presne takhle kvetla(o), vysoko necele 2m, tak ajeto prozkoumany.Pristi tyden jedu k Fousovi, doufam, ze bude mit thalictra a rebricky.

Re: Thalictrum 08. led 2012 23:42 #275547

• Květa
  • Moderator
Miška napsal:
Taky jsem uvažovala o Thalictrum, objednala jsem si ho na podzim - delevay a rocherbrum (mám to dobře?) ale chce přistíněno a vlhko. Bude na plném slunci a vlhko, hm dalo by se říct,že jo. Ale tu albu, na tu jsem nenatrefila. Ale moc se na ní těším, líbí se mi ty něžný obláčky.
ad Thalictrum - Miško, dá se říct, že thalictra sbírám. Tvoje nové T.rochebruneanum + T. delavayi mám

Tvoje jsou si podobné, z dálky ( závojíček ), ale v detailu budou jiná. T.Roch. je vyšší ( asi o 20 cm ), kvete o chloupek dříve než. T.del. Tedy doufám, že moc neblábolím, páč T. del. mi kvetlo loni poprvé, třeba ještě nedosáhlo své konečné výšky. Obě jsou moc hezká.
Co se týče nároků - jo, tebou uváděné podmínky jsou pro ně asi nej. Někt. mám v polostínu, jiná na plném slunci. Nepozoruji, že by jim slunce nějak ubližovalo, škodilo, možná, kdyby byly v polostínu, mohly by být vyšší, mohutnější, rozrůstavější... ale to u nich zas až tolik potřeba není, jsou sama o sobě dostatečně majestátní. Nepozoruji ani nijak zvláštní nároky na Ph, potřebu zalévání. Nestarám se o ně.
Jediné, kt. trochu dozoruji ( a mám zasazeno v polostínu, koukám, aby ho nic neutlačovalo a pod. ) je plnokvěté T.d.Hewitś Double. To ( u mne ) ani tak moc rozrůstavé není, mám ho cca 5 let a pořád má jen málo květních stvolů ( i tak staší, zabere m2 :lol: ). Koukala jsem na něj i v botance v Troji, mají ho na plném úpalu ( ve společnosti štěrkoviště ), nízké, ale roste, kvete.
Nesterilní kultivary se mírně semení.

Mám na nich ráda i listy. Některá je mají namodralé, :up , vínové květní stvoly :up :up .
Krásné je i T. aquilegiifolium ( kvete x jiným velmi časně, zač. léta ) a má květy jak nadýchané bublinky
www.google.cz/search?q=thalictrum+aquile...sAQ&biw=1173&bih=771
míval ho Florianus, ale pouze ve směsi ( nelze vybrat barvu ).

Věřím, že se ti budou líbit :up
Poslední úprava: 08. led 2012 23:43 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., jana H, Miška

Re: Thalictrum 09. led 2012 12:29 #275559

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Mám thalictrum taky v polostínu vedle kokoříku a hosty,kvete hezky a dlouho,ale taky mi vadí,že nepřirůstá,jsou to pořád dva stvoly,až asi pět let.Asi to chce hned zasadit víc rostlin vedle sebe,protože na to ,jak je žluťucha vysoká,je dost úzká.Svůj kultivar nevím,musím v létě vypátrat.
Následující uživatel poděkoval: Miška
Moderátoři: Eva L., Květa