Miška napsal:
Taky jsem uvažovala o Thalictrum, objednala jsem si ho na podzim - delevay a rocherbrum (mám to dobře?) ale chce přistíněno a vlhko. Bude na plném slunci a vlhko, hm dalo by se říct,že jo. Ale tu albu, na tu jsem nenatrefila. Ale moc se na ní těším, líbí se mi ty něžný obláčky.
ad Thalictrum - Miško, dá se říct, že thalictra sbírám. Tvoje nové T.rochebruneanum + T. delavayi mám
Tvoje jsou si podobné, z dálky ( závojíček ), ale v detailu budou jiná. T.Roch. je vyšší ( asi o 20 cm ), kvete o chloupek dříve než. T.del. Tedy doufám, že moc neblábolím, páč T. del. mi kvetlo loni poprvé, třeba ještě nedosáhlo své konečné výšky. Obě jsou moc hezká.
Co se týče nároků - jo, tebou uváděné podmínky jsou pro ně asi nej. Někt. mám v polostínu, jiná na plném slunci. Nepozoruji, že by jim slunce nějak ubližovalo, škodilo, možná, kdyby byly v polostínu, mohly by být vyšší, mohutnější, rozrůstavější... ale to u nich zas až tolik potřeba není, jsou sama o sobě dostatečně majestátní. Nepozoruji ani nijak zvláštní nároky na Ph, potřebu zalévání. Nestarám se o ně.
Jediné, kt. trochu dozoruji ( a mám zasazeno v polostínu, koukám, aby ho nic neutlačovalo a pod. ) je plnokvěté T.d.Hewitś Double. To ( u mne ) ani tak moc rozrůstavé není, mám ho cca 5 let a pořád má jen málo květních stvolů ( i tak staší, zabere m2

). Koukala jsem na něj i v botance v Troji, mají ho na plném úpalu ( ve společnosti štěrkoviště ), nízké, ale roste, kvete.
Nesterilní kultivary se mírně semení.
Mám na nich ráda i listy. Některá je mají namodralé,

, vínové květní stvoly

.
Krásné je i T. aquilegiifolium ( kvete x jiným velmi časně, zač. léta ) a má květy jak nadýchané bublinky
www.google.cz/search?q=thalictrum+aquile...sAQ&biw=1173&bih=771
míval ho Florianus, ale pouze ve směsi ( nelze vybrat barvu ).
Věřím, že se ti budou líbit