Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Thalictrum

Thalictrum 20. dub 2014 21:34 #288392

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Jani, pomaloučku se snažím botanku omezit ( samoodúmrtě ), ale ztuha, páč občas neodolám novému.

Bílou, jojo, si ponotujeme.

Chm, já nad Tur. prnc. taky dlouho hloubala, i místečko bych měla... nakonec jsem neobjednala. Třeba se někdo poprsí fotkou nebo ji uvidím na vl. oko ( jestli ji má cenu kupovat ).

S rochebruneanem budeš moc spokojená ( jemně se semení ), ag. Album je prý nejkrásnější. Přímo ho nemám ( mám světlé - zapraně bílé - ze směsky ), zajímalo by mne, jestli tvoje bude sněhově bílé... pls, pak info..
Možná budeš zklamaná z del. Album, očekávala jsem oblak bílých kvítků vysoko nad trsem, nenene. Kvítků dost, ale jsou utopenější než je u th. obvyklé ( těch co mám ).

Tak ať prospívají.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: jana H

Thalictrum 16. kvě 2014 14:12 #288821

• Květa
  • Moderator
Skalni, doufám, že nepletu, nezareagovala jsem včas a teď nevím, v kt. diskusi ses ptala na výšku
T. rochebruneanum ( bylo to ono ? ) - u mne stabilně min. 1,5 m v květu, když naprší i více. Pozdně letní, jemně se semení.

druhé bylo T. aguilegiifolium ? to je kvetoucí nyní, výška cca 120. Pak zůstávají na stvolech takové menší penízky.
Mám 4 různá, kvete zatím jedno. Teda dvě. :laugh:
Jen si neuvědomuji přesně, proč jsem kupovala zrovna tuhle rostlinu. Asi Hamounková uviděla dva stvoly v květníku, tak pobrala. Chtěla jsem to tmavší, světlé již mám několikaleté zasazené jinde. Tak holt mám zase znovu ( i ) světlé.
:laugh:

P1160583.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., skalnička, jana H, mišpule

Thalictrum 16. kvě 2014 17:58 #288828

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Hewit´s Double je definitivně kaput :( ,flavum jede jako ďas.Budu muset nějaké pořídit.HD byl cancourek z LG,první i druhý rok kvetl,letošní nezima mu byla osudná.

Thalictrum 16. kvě 2014 19:20 #288830

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Květo, ptala jsem se v Gerániích.. . logicky :laugh:
Paměť máš dokonalou - šlo o T. roch. a T. aquil. album.
Trochu se ztrácím ve tvé poslední větě. T. roch. je tedy světle lila a ty jsi chtěla tmavší lila?! :unsure: Nebo jak to mám chápat? Uznávám, že po týdnu v práci jsou mé mozkové buňky na pokraji vyčerpání.

Thalictrum 17. kvě 2014 12:58 #288858

• Květa
  • Moderator
Skalni, njn, já zas přeskočila kus příběhu.

Tak takhle :
T.rochebruneanum - koukni zpětně, EvaL, dávala fotku své rostliny o kousek zpět.
tady ještě dávám f. svých "podzimních" thalicter - rochebrun. je to nejvíce vpravo,

P1090525.jpg

u listů pak mu patří ten žlutý

P1090527.jpg

vsuvka : Mišpul, mně H.Double žije. Ale to sucho, co u nás je, se mu růstově nelíbí.
--
no a teď k příběhu :
T.aguilegiifolium patří k botanickým thalictrům, nesterilním, ( zřejmě ) se pěstuje (i) ze semen. Selekcí z barevné škály od špinavě bílé přes několik odstínů lila byly vybrány dva ( extrémní ) odstíny. Nejtmavší Black Stocking ( to mám ) a čistě bílé Album ( to nemám ).
Ty se pak množí pouze vegetativně ( doufám, že neblábolím ).
---
Kdysi jsem váhala, jestli mám koupit Album, nechtělo se mi za něj dávat peníze, kt. stálo. Koupila jsem si tedy jakési T.aq., kvete špinavě bíle.
No a pak jsme s EvouL kupovaly další T.aq.
Dokážeš si jistě představit, co to udělá s Hamounkovou, když je postavena před cca 60 květníčků s thalictry a vybíra ten TOP. Bere jeden po druhém, který je největší, nejlepší a nejvíce odpovídá představám.
Chtěla jsem lila, vybírala a vybírala. Nakonec jsem šmátla po květníčku v kt. byly dva stvoly. No a teď s mírným překvapením koukám, že v něm byly dvě barevně odlišné rostliny. Jedna v barvě, kt. již mám a slabší, ta kt. jsem chtěla.
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, skalnička, Martin, jana H

Thalictrum 17. kvě 2014 13:28 #288859

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Květo,chechty,jako bych viděla sebe....Mně ještě nekvete th.žádné,docela pěkně rostou všechny,i ty letošní sázené.Podnikám trochu pokus,jak velký stín snesou,protože si jinak rostliny do stínu moc nevyberu-hosty nemusím,oměj mi nejde,plánovaný kobereček z tiarelly taky nevyšel.

Thalictrum 17. kvě 2014 15:32 #288870

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Jano, v suchém stínu mi naprosto nejlíp ze všeho prosperujou plicníky a škornice. Úplně u kmenů obrovských cypřišů už nic jiného neroste. Ještě úplně obyčejná dlužicha ( ta babičkovská) jde ve stínu dobře ( ale není až v tom úplném suchu). Brunnera J.F. v tom úplném suchu sice rostla, ale moc neprosperovala. Na jichý mástech je jí o poznání lépe ;) .
Thalictrum aq. mám několik let, na různých místech, ale ne v úplném stínu. Loni prvně jsem nechala semeníky a letos nacházím plno semenáčků. Myslím, že by se jím dala "zaplevelit" i větší plocha ;) . Ostatní thalictra se mi zatím stále drží jednopuková :unsure: .

Thalictrum 17. kvě 2014 15:58 #288871

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Moc děkuju za připomenutí škornic,jsou skvostné :) .Plicníky mám,potvrzuju tvou zkušenost.Jen jsem zjistila,že jsou opravdu lepší,když se po odkvětu seříznou,a to se mi někdy nechce do toho porostu.
Podnikám taky pokus s aster schreberi,ale po dvou letech se moc nerozrůstá a hodně ji žerou slimáci.

Thalictrum 23. kvě 2014 21:46 #289053

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Mám obyčejné thalictrum aquilegifolium, po cca 5 letech jsem se dopracovala k tomu, že je z něj pěkný chumel a má několik "dětí" různě po zahradě. Mám ho čím dál radši. Dokud to byl jeden stvol s malým chmířím, nestálo to zařeč, ale teď už je v záhonu pěkně vidět :) .
P1000956.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L., Vlaďka, helena, mišpule

Thalictrum 24. kvě 2014 21:16 #289118

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Obrala jsem listy česneků a hele,co na mně vyjuklo.Hewit´s D. žije :woohoo:
016.jpg
Následující uživatel poděkoval: Eva L.
Moderátoři: Eva L., Květa