Skalni, njn, já zas přeskočila kus příběhu.
Tak takhle :
T.rochebruneanum - koukni zpětně, EvaL, dávala fotku své rostliny o kousek zpět.
tady ještě dávám f. svých "podzimních" thalicter - rochebrun. je to nejvíce vpravo,
u listů pak mu patří ten žlutý
vsuvka : Mišpul, mně H.Double žije. Ale to sucho, co u nás je, se mu růstově nelíbí.
--
no a teď k příběhu :
T.aguilegiifolium patří k botanickým thalictrům, nesterilním, ( zřejmě ) se pěstuje (i) ze semen. Selekcí z barevné škály od špinavě bílé přes několik odstínů lila byly vybrány dva ( extrémní ) odstíny. Nejtmavší Black Stocking ( to mám ) a čistě bílé Album ( to nemám ).
Ty se pak množí pouze vegetativně ( doufám, že neblábolím ).
---
Kdysi jsem váhala, jestli mám koupit Album, nechtělo se mi za něj dávat peníze, kt. stálo. Koupila jsem si tedy jakési T.aq., kvete špinavě bíle.
No a pak jsme s EvouL kupovaly další T.aq.
Dokážeš si jistě představit, co to udělá s Hamounkovou, když je postavena před cca 60 květníčků s thalictry a vybíra ten TOP. Bere jeden po druhém, který je největší, nejlepší a nejvíce odpovídá představám.
Chtěla jsem lila, vybírala a vybírala. Nakonec jsem šmátla po květníčku v kt. byly dva stvoly. No a teď s mírným překvapením koukám, že v něm byly dvě barevně odlišné rostliny. Jedna v barvě, kt. již mám a slabší, ta kt. jsem chtěla.