Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Re: Sloupovité jabloně

Re: Sloupovité jabloně 04. zář 2011 09:50 #267605

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Amazonko, ach tak, já zapomněl, že ty jsi ředitelka zeměkoule.

Čím si tedy vysvětluješ minimální nárůst ušlechtilé sorty?
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Sloupovité jabloně 04. zář 2011 10:03 #267608

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Koukám, že můj nesouhlas s tebou tě dostává do varu celkem spolehlivě :laugh: , klííííd ;)

Já si to nevysvětluju, ani o tom nešpekuluju, nejsem ovocnář (stejně jako ty), předala jsem informace z jiných zdrojů, kde se už o odborném ovocnářství, případně praxi, dá mluvit. Pokud velká ovocná školka roubuje sloupovité jabloně na pláně, tak asi ví proč, stejně tak, když jsem sháněla sloupy pro máti, tak všechny byly buď na MM106, nebo na A2, čili je to evidentně běžná praxe. Proč nevím, po pravdě mě to nezajímá :blush:

Re: Sloupovité jabloně 04. zář 2011 10:07 #267609

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Je to zajímavé téma. Ale připomínám ještě jeden opravdu důležitý fakt. Co se vyšlechtilo a co se u nás prodává. Nechci malovat čerta..., ale slyšela jsem, omlouvám se, že to napíšu laicky, že jen několik těch přesně vyšlechtěných a vypiplaných je u nás k mání a zbytek je už něco jiného.

Re: Sloupovité jabloně 04. zář 2011 10:16 #267611

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Mě, Amazonko, tvůj nesouhlas nevadí (tvůj opravdu ne). Co mi vadí je fakt, že sama na nějaké probírané téma nereaguješ.
Nevyplodíš nějaký názor, příspěvek, reakci. Ale když někdo (já) věnuje trochu svého času, kterého není nikdy nazbyt,
a dá si tu práci a zplodí (mnohdy v posledním tažení) nějaký ten příspěvek a zveřejní ho, tak pak teprve přijdeš s nějakou
(většinou nesouhlasnou) reakcí. To není poprvé a není to moc tvůrčí, promiň. Za sebe - upřednostňuji praxi před i-odkazem.

Zdá semito jednoduché, selské - proč ve fotoprogramech ti, kteří sloupovité jabloně nabízejí, upravují množství plodů?
Proč nefotí skutečný stav plodících jednotlivců? Dvě jablka by těžko někoho zlákala.

Re: Sloupovité jabloně 04. zář 2011 10:24 #267612

• amazonka01
  • Administrator
Honzo, nereaguju na téma, které mě buď nijak nezajímá, nebo k němu nemám tu konkrétní informaci, kterou požaduje zakladatel. Ovšem, když se v tom tématu objeví něco (klidně OT), k čemu mám co říct, tak zareaguju. Reaguju tedy na příspěvek, ne na téma jako takové, možná v tvých očích chyba, já si to ale nemyslím.

Sloupovité jabloně se mi nelíbí a nezajímají mě, zato mě hodně zajímá vliv podnoží na rostlinu (jabloň, růži, víno...), a jak jsem psala, loni jsem byla požádána, abych sehnala sloupovité jabloně pro máti, a jelikož vím, že podnož je dost důležitá, tak jsem se pídila i po nich. Proto vím, JAKÁ JE PRAXE u nás, vím, že se většinou prostě sloupovité jabloně na zeslabující podnože neroubují. Takže nepopíšu, jak je to s úrodou na sloupovitých jabloních, ale mohu napsat, na jakých podnožích jsou tu k sehnání, pokud to někoho zajímá, nebo pokud někdo píše pravý opak toho, co jsem si dala práci zjistit.

Uvedla jsem odkaz právě z celkem velké školky, kde roubují na A2, nebo i pláně, takže jen praxe.

Re: Sloupovité jabloně 04. zář 2011 11:09 #267616

• amazonka01
  • Administrator
Tak ne, že bych se tím 100% řídila, ale v Receptáři právě teď sloupovité jabloně i ohledně podnoží, v podstatě se dají roubovat na všechny typy podnoží, ale s tím, že na zeslabující podnož se roubují pouze v případě intenzivního pěstování v ideální půdě, čili se to moc nedělá (není potřeba zeslabovat, slabě rostou odrůdy samy - proč, to nevysvětlili).

Uváděli výnos (tedy nikoliv průměrný) 8kg ze stromku, takže bych to odhadla na reálných 4-5kg, což je tak 10-15 jablek ;), mmch tam byli (školka) dvouleté stromky se 2-3 jablky :)

Jinak na podzimní Zahradě Čech by měla být kompletní expozice i s českými novošlechtěnci, nejen současná nabídka CATS a Balerin.

Re: Sloupovité jabloně 05. zář 2011 21:27 #267744

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Tak mi to bylo odborně vysvětleno a na milé sloupovité jabloně se prostě vykašlu. To o těch podnožích bylo zajímavý. Nakonec tu nechám dožít ty mý zákrsky, slouží už spíš jako živý plot, ale sem tam nějaký to jablko mají. Nakonec to vypadá, že pořád je na nich víc, než na těch sloupech.
Děkuju všem !!!!!

Re: Sloupovité jabloně 18. zář 2011 17:48 #268505

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
tak stav mojich, jsou to tři jabloně a jedna třešeň
kyt5019.jpg

kyt5038.jpg
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa