Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne
  • Strana:
  • 1
  • 2

Téma: Re: Sloupovité jabloně

Re: Sloupovité jabloně 02. zář 2011 09:09 #267521

• ROMANA
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2726
tak já mám tři sloupové jabloně třetím rokem, druhým rokem sloup.třešeň. Obalený jablkama teda nejsou, jedna jablůňka má dvě jablíčka, ostatní nic. Ale je možný, že to zmrzlo, protože jsmě měli jen švestky, broskve a meruňky nám zmrzly, že nebylo na stromech nic. Tak nevím. Loni tam bylo na každé asi po 5 jablíčkách. Ty se ale nedaly moc konzumovat, byly dost kyselý a trpký. Možná jsou to zimní, co se musí uležet, to netuším. Takže když to shrnu, já je ani kvůli plodům moc nechtěla, potřebovala jsem nějak oddělit prostor u plotu mezi náma a sousedama, jsou nenáročný na údržbu, mají zdravé listí, beze škůdců....takže po téhle stránce jsem spokojená. Jak porostou a jestli budou plodit, to se uvidí časem.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Sloupovité jabloně 02. zář 2011 09:37 #267525

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
JJ, to chápu, udělat předěl.
Já viděla sl. jabloně u bráchy, má je někde z Lipníka n.B. od prý fakt odborníka (možná se jmenuje Chovanec, ale nevím to určitě), všechno s ním předem probral, ale co, to už si nepamatuju.
Já, která se každý rok potýkám s pečlivým střihem jabloní na stěnách a pořád ještě netuším zcela, jestli to dělám úplně dobře, proto sloupovité nechápu a moc mě zajímá, kolik metráků bude sklízet :) . Podle mě jabloň je jabloň (nad podnoží) a basta.Takže tohle se mi moc nezdá. Budu sledovat ;)
Poslední úprava: 02. zář 2011 09:38 od Dany.

Re: Sloupovité jabloně 02. zář 2011 09:41 #267526

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Rozhodně si nemysli , že se nestřihají. Každý stromek musíš prostřihávat, v loňkém Zahrádkáři, nebo Floře o tom byl článek, no docela věda, když chceš aby to mělo smysl.
Rozhodně si myslím, že toho vygůglíš mraky...

Re: Sloupovité jabloně 02. zář 2011 11:18 #267533

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Děkuju moc.
Zatím to nechám uležet, stejně bych nejprve musela porazit ty stávající, zrýt na ně záhon atd... Ještě se možná někdo podělí o pozitivnější výsledky. Je fakt, že mít rovné klacky s pár jablky nebo to co zatím mám, vyjde asi na stejno, co se týče úrody. :laugh:

Re: Sloupovité jabloně 02. zář 2011 13:08 #267540

• ZuzanaCh
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 670
Já mám sloupové jabloně dvě, ale zatím jen rok, takže vím houby. Když jsem se pídila po informacích, jak je to možné, bylo mi řečeno, že "je to strom, co si myslí, že je větev" :woohoo: , takže s tím mám prý zacházet jako s větví.....:blink: :laugh:

Re: Sloupovité jabloně 03. zář 2011 05:33 #267563

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
:laugh: Dobrá odpověď :up
Asi to tak bude. Úroda zřejmě bude umírněná. Buď si sníme jablko na stojáka nebo upečeme jeden koláč a bude po úrodě. :unsure:

Re: Sloupovité jabloně 03. zář 2011 21:45 #267592

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Hespí, nemám k nim kladný vztah.

Víš co, jablko do zahrady se má vybírat podle chuti. A v těch sloup. není moc možností.

Re: Sloupovité jabloně 04. zář 2011 07:21 #267598

• Dany
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1364
Květo, ano, nejen málo možností, ale četla jsem, že ani jedno z existujících neoplývá dobrou chutí. Takže jsme po spirále na začátku u Romany - jako zelená stěna fajn :) . No ale třeba nás zkušenosti některých překvapí ! Ráda bych.

Re: Sloupovité jabloně 04. zář 2011 07:34 #267599

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Sloupovité jabloně mají extra slabou podnož. To proto, aby (větve, letorosty) nenarůstaly, neobrůstaly a zůstaly "sloupovité".
Druhou věcí je, že takhle slabá podnož, pokud vůbec patří do volné půdy (lépe jí bude v hlodavcůprostém kontejneru se vzdušným
substrátem, hlídanou zálivkou a hnojením) potřebuje (pro pěstitelské výsledky) dobrou půdu, mulč, nulovou konkurenci trávníku
nebo okolních rostlin a zálivku, nejlíp kapkovou + přídatné hnojení.

Re: Sloupovité jabloně 04. zář 2011 07:56 #267602

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
HonzaPM napsal:
Sloupovité jabloně mají extra slabou podnož. To proto, aby (větve, letorosty) nenarůstaly, neobrůstaly a zůstaly "sloupovité".
Druhou věcí je, že takhle slabá podnož, pokud vůbec patří do volné půdy (lépe jí bude v hlodavcůprostém kontejneru se vzdušným
substrátem, hlídanou zálivkou a hnojením) potřebuje (pro pěstitelské výsledky) dobrou půdu, mulč, nulovou konkurenci trávníku
nebo okolních rostlin a zálivku, nejlíp kapkovou + přídatné hnojení.

V tomhle celkem nesouhlasím, protože jsou odrůdy sloupovitých jabloní, které se roubují dokonce na semenáč, tedy na velmi silnou podnož, a většina prodávaného sortimentu je roubovaná na střeních podnožích jako je třeba MM106
www.zahradaweb.cz/informace-z-oboru/ovoc...one__s513x43776.html
www.ovocne-stromky.cz/sloupovite-jablone-45
Poslední úprava: 04. zář 2011 08:00 od amazonka01.
  • Strana:
  • 1
  • 2
Moderátoři: Eva L., Květa