tak zbývá posledních 9 kousků růží, kt. se zatím netváří živě ( ani trochu ).
Někt. obrážejí hodně sporadicky ( třeba i jeden pupínek... kt. - ách.. ještě neznačí, že růže přežila ). Jiné, byť od země, jsou samý pupen. Tím že nepršelo ( a je zima ) růže "sedí". Myslím že ještě u mnohých není konečný stav. Jak rýže - teprve docházejí.
dám foto - ať je vidět jakž/takž vocogo
takto vypadá Astronomia - schválně jsem cvakla ji když jsme o ní debatili vedle. Pokud se na ni podíváte pod drobnohledem, pár pupínků na bázi je.
a takto vypadá Lady E.Hamilton - tu také dávám záměrně ( očekávala jsem tristní pohled na "oranžády", meruňky a broskve ). Sice k zemi, ale tomuhle u mne se dá říct bezva stav ( chá

).
... zatím tedy nechci dělat předčasné závěry:
nemohu říct, růže tohohle šlechtitele/ této barvy ( nejde mi dát jeden šuplík ) dopadly nejhůř.
Mráz mi to švihnul napříč barevným spektrem, šlechtiteli i barvami ( vč. růžové, kt. jsem považovala za rel. málo problémovou )
pokud už něco - tak špatně dopadly žluté růže. Není mezi nimi snad žádná kt. by vypadala aspoň jako Astronomia.
Z jiných rostlin : nemám všechny brunnery ( vč. obyčejné !, základní ) - tj. 6 kultivarů. Pomalu již odepisuji 4 gerania ( jj, Vlaďko, Rozeanne furt nic ). Ale třeba i plicník. Hodně špatně dopadly lecjaké cibuloviny - vyhrabávám zmrzlé cibule. Zbytek je olezlý.
Keře - ty jsou celkem OK, mráz je vyselektoval již v předešlých zimách.
Mnohé jiné trvalky si ještě neuvědomuji, že nemám ( buď je brzy nebo jsem je ještě nezačla postrádat ). Trávy mají ještě čas.
Hodně mnohým rostlinám ublížilo následné slunce. "Vypálilo" někt. stálezelené carexy ( mmch., C. morrovii mi ještě nikdy takhle špatně nepřezimoval ).
ad návrat ke kořenům - no, nejspíš jsem nepoučitelná. ( nastává pumping optimismu, jo ?

). Snad hůř být už nemůže.. si pořád říkám jak moc mimořádná (

) byla tato zima. Takže si nejspíš ( slibuju, už naposled

) i ty brunnery znovu opatřím.
Pro mě poučení z této zimy ( i předchozích ) - ať udělám co udělám, nejspíš růže pojedou od země. Tzn. v prvním floru budou nízké. Měla bych se tedy více věnovat ne mým milovaným obříkům, ale pokukovat v zahradnictví po něčem nižším.
Fakt je, že na tu doposud holou planinu se špatně kouká.
Konečně napršelo, rozpustilo se hnojivo, tak huvidíme.