Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2011-2012

Re: Zima 2011-2012 11. dub 2012 19:02 #277852

• helena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1969
V bláhové naději, že bude snad už konečně pršet, jsem se dnes "vrhla" i na podzim sázené růže u kaple.
Třicet kusů Medea - stav omrzlosti přes bohaté nakopčení je tento: tak dvě třetiny jsou v poměrně dobrém stavu (sem tam suchá větvička, raší, to, co bylo pod zemí, je poměrně živé), zbytek hodně omrzl i pod zemí. Živé jsou snad všechny, i když asi dvě mají jenom zelené větvičky, očka nevidět. Všechny jsou sázeny asi 7 cm hluboko, takže doufám, že ev. vyrazí ze země.
Emanuel (Crocus Rose) - tři kusy - bezvadné, raší krásně všechny, dokonce i nad hranicí nakopčení.
Astrid Lindgren - též raší, omrzla na hranici nakopčení.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Zima 2011-2012 11. dub 2012 19:22 #277853

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Heleno, takže jsi s růžemi "od kapličky" spíše zatím spokojená?

Vidíš, tvá zkušenost Medeo vs. Crocus Rose je zajímavá.
Medeo se po kordesovsku pyšní ADR, kdežto Crocus Rose, která o ten titul taky bojovala, ho nezískala (trápívá ji ve stínu ČS).

(u mne obě Crocus Rose bez namrznutí - ale na podzim jsem je přesazoval a zkracoval - ale i tak,
na Medeo jsem zatím nekoukal, byla to první zima u mne, bez nakrytí - leží v něm ten yzop :) a mám pocit, že na yzop čurá Koudík)
Poslední úprava: 11. dub 2012 19:38 od HonzaPM.

Re: Zima 2011-2012 12. dub 2012 07:03 #277860

• helena
  • Platinum Boarder
Honzo, spokojená? Zatím jsem spíše rozpačitá, čekala jsem, že Medeo s ADR si s mrazy poradí krapítek lépe. Teď bude záležet na tom, jak bude vitální a s důsledky nepříznivé zimy si poradí.

Re: Zima 2011-2012 12. dub 2012 10:51 #277866

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Tak už taky můžu nahlásit jak jsou na tom moje krasavice, celkem dobře ale to bude tím že mám růže vetšinou sázený na podzim 2010 jsou mlády byly nakopčený a některy zakrytí textilie nebo chvoji. Přesto že u nás nebyl sníh pod nakopčením všechno přežilo, tak že pro sebe dělám poznámku že je nutnost pořádně nakopčit .

Extra pochválím ti co zůstaly zelený nad nakopčením : Darcey Bussel, Munstead Wood, Young Lycidas, Princess Alexandra of Kent, Golden Celebration, Chartreuse de Parme, Haidy Klum, Leonardo da Vinci. Mlady 2010 pnoucí 2m vysoký Amadeus loni nekvetl vůbec ale nemá žádny poškození mrazem tak že těším se na květy.

Divně vypadají Big Purple a Chippendale , první je zeleny ale neraší, ten druhy raší od zemi horní část zmrzla. Emilen Guillot sázeny v prosinci 2011 černy k zemí ale raší, snad se z toho dostane, bohužel to mě ubralo na chutí nakoupit víc růži Massada.

Mrtvoly taky mám 3 ks jsou to stáry asi tak 10 lety růže , podobně to vypadá v okolí .

Nemáte někdo Kordesa Home and Garden a Solero , asi je chci na podzim koupit tak doufám že budou tak odolný jak Kordes slibuje.
Následující uživatel poděkoval: evai, mišpule, Evka

Re: Zima 2011-2012 12. dub 2012 12:46 #277869

• helena
  • Platinum Boarder
Ještě stále není jasné, jak vlastně dopadla neznámá velká růžová. Na první pohled se její až dvoumetrové šlahouny jevily neživotně, ale teď váhám. Občas se někde objeví pučící očko. Budu s ostříháním trpělivá.

Naopak neznámá červená popínavka je nezmar. Nezmrzla do výše 180 cm! a to je volně v prostoru na zahradě, nechráněna zdí ani bytelnou konstrukcí. Pro barvu dávám poupě, pro představu květu rozvitou. Kvete opakovaně.
NC_1.JPG

NC_2.JPG
Následující uživatel poděkoval: evai, vydrik, mišpule, Evka, Kika

Re: Zima 2011-2012 12. dub 2012 15:52 #277874

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
A jak vám dopadla Laguna?Teď už můžu říct,že raší po celé délce výhonů.:)

Re: Zima 2011-2012 12. dub 2012 17:48 #277878

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Heleno, aha, díky.

Jevgeni, Solero jsem měl jednu sezonu. Vadilo mi, že květy po rozkvětu opadaly do 3-4 dnů. Jinak je to pěkná nižší růže.
Mrazuvzdornost hodnotit nemohu.
Poslední úprava: 12. dub 2012 17:49 od HonzaPM.

Re: Zima 2011-2012 12. dub 2012 19:45 #277888

• Jevgenija
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 881
Honzo děkuji za informace to je slíny nedostatek Solera , to opadávaní bych mě naštvalo.

Evko Lagunu nemám ale moc se mi líbí , to je dobře že nezmrzla.
Následující uživatel poděkoval: Evka

Re: Zima 2011-2012 16. dub 2012 23:20 #278008

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
tak zbývá posledních 9 kousků růží, kt. se zatím netváří živě ( ani trochu ).
Někt. obrážejí hodně sporadicky ( třeba i jeden pupínek... kt. - ách.. ještě neznačí, že růže přežila ). Jiné, byť od země, jsou samý pupen. Tím že nepršelo ( a je zima ) růže "sedí". Myslím že ještě u mnohých není konečný stav. Jak rýže - teprve docházejí.
dám foto - ať je vidět jakž/takž vocogo

P1100651.JPG

takto vypadá Astronomia - schválně jsem cvakla ji když jsme o ní debatili vedle. Pokud se na ni podíváte pod drobnohledem, pár pupínků na bázi je.

P1100653.JPG

a takto vypadá Lady E.Hamilton - tu také dávám záměrně ( očekávala jsem tristní pohled na "oranžády", meruňky a broskve ). Sice k zemi, ale tomuhle u mne se dá říct bezva stav ( chá :down ).

... zatím tedy nechci dělat předčasné závěry:
nemohu říct, růže tohohle šlechtitele/ této barvy ( nejde mi dát jeden šuplík ) dopadly nejhůř.
Mráz mi to švihnul napříč barevným spektrem, šlechtiteli i barvami ( vč. růžové, kt. jsem považovala za rel. málo problémovou )
pokud už něco - tak špatně dopadly žluté růže. Není mezi nimi snad žádná kt. by vypadala aspoň jako Astronomia.

Z jiných rostlin : nemám všechny brunnery ( vč. obyčejné !, základní ) - tj. 6 kultivarů. Pomalu již odepisuji 4 gerania ( jj, Vlaďko, Rozeanne furt nic ). Ale třeba i plicník. Hodně špatně dopadly lecjaké cibuloviny - vyhrabávám zmrzlé cibule. Zbytek je olezlý.
Keře - ty jsou celkem OK, mráz je vyselektoval již v předešlých zimách.
Mnohé jiné trvalky si ještě neuvědomuji, že nemám ( buď je brzy nebo jsem je ještě nezačla postrádat ). Trávy mají ještě čas.
Hodně mnohým rostlinám ublížilo následné slunce. "Vypálilo" někt. stálezelené carexy ( mmch., C. morrovii mi ještě nikdy takhle špatně nepřezimoval ).

ad návrat ke kořenům - no, nejspíš jsem nepoučitelná. ( nastává pumping optimismu, jo ? ;) ). Snad hůř být už nemůže.. si pořád říkám jak moc mimořádná ( :woohoo: ) byla tato zima. Takže si nejspíš ( slibuju, už naposled :unsure: ) i ty brunnery znovu opatřím.
Pro mě poučení z této zimy ( i předchozích ) - ať udělám co udělám, nejspíš růže pojedou od země. Tzn. v prvním floru budou nízké. Měla bych se tedy více věnovat ne mým milovaným obříkům, ale pokukovat v zahradnictví po něčem nižším.

Fakt je, že na tu doposud holou planinu se špatně kouká.

Konečně napršelo, rozpustilo se hnojivo, tak huvidíme.
Poslední úprava: 17. dub 2012 00:38 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: helena, evai, vydrik, Evka

Re: Zima 2011-2012 17. dub 2012 05:02 #278015

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Moc nemile mě překvapily zakrslé narcisky.Podivovala jsem se,že tak slabě raší.několik s lístečky jsem jich vyryla a byly bez kořenů měkké zmrzlé.Ostatní prozatím nechám tak a zkontroluji je později jestli ještě k něčemu budou.:angry:
Moderátoři: Eva L., Květa