Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2011-2012

Zima 2011-2012 03. bře 2012 17:37 #276767

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Během včerejšího a dnešního úklidu zahrady jsem zjistila, že dostaly pořádně zabrat všechny levandule, což mě moc mrzí. Zatímco obyč. šanta začíná rašit, bílá N. Schneehäschen vypadá prachmizerně. Doufám, že vyleze.

Čemeřice jsou kompletně černé. Vím, že se seberou, ale pokvetou kdo ví kdy. Pokud vůbec.

Viburnum bodnan. opět nevykvetla. Poupata dostala pecku mrazem. Já tenhle křák snad nikdy neuvidím pořádně nakvetlý. :( :angry:

Vzhledem k tomu, že jsem hortenzie jen zakryla chvojím, pojedou všechny od země.

Růže vypadají jakž takž, nejhůř je na tom Pilgrim (sázený loni z jara), černý až k nakopčení. Kousek od něj na podzim sázený Moulinex vypadá bez větší újmy.

To jsou první postřehy.

Jinak mě překvapilo, že už raší delphinia.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Zima 2011-2012 03. bře 2012 17:59 #276768

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Skalničko, jsem na tom podobně. Zrovna včera jsem vyhrožovala kalině b., že půjde...( Nechcete jí někdo ze subtropů?Vzala bych ji na DOD.)
The Pilgrimy mám dva, jeden půjde k zemi a druhý na dvorku vůbec neví, že mrzlo. Má zelené větve až ke špičce a ani neopadal.

Loni sázené hortenzie ES byly jen pod chvojím a jsou napučené, zelené. Doufám, že jim nedají ťafku ledoví muži v květnu. Obyčejná macrophyla je uplně zmrzlá.

Re: Zima 2011-2012 03. bře 2012 18:36 #276769

• Kachnishte
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 621
Tak u nás na kopečku je Pilgrim pašák (sázený na podzim 2012). Nejhůř vypadá Welwyn GG, půjde od země (jsem ji fešandu přechválila :whistle: )
Nervózně jsem obcházela šantu Six Hills Giant, ale vypadá, že to dá, holka fialová.
Zmrzla samozřejmě červenolistá šalvěj, ale vytrvalá majoránka i tymián sázený na konci října žijí, čímž mi udělali neskonalou radost.
Opravdu zvědavá jsem na řízky h.paniculat, které jsem tele pokachněné zapomněla přikrýt zavařovačkami.

U nás celou dobu zlomrazů leželo asi 10cm sněhu, za což Pánubohu díky :kiss: :)
Poslední úprava: 03. bře 2012 18:58 od Kachnishte.

Re: Zima 2011-2012 03. bře 2012 18:56 #276771

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Hmm,tak můj Pilgrimek je černý jak bota.Jestli to přesazení neustojí,tak si namlátím.Ostatním růžím-co čouhá nad kopečky-zmrzlé.Bojím.Hort.mám jen macrophylly a ty u garáže jsou kaput.Moc tam protahuje.Tu u domu chrání obr trs Anemone hup. a jedna mezi sklípkem a nádrží je v chráněném koutku,tak snad...
Ale už mě to štve,květy tak 1x za 5 let :angry: Asi je sadím na chatu k potoku.Brslen(jap.) má spálené listy mrazem a asi i sluncem,větvičky vypadají v poho.Aucuba to samé.Šanta zatím nic,oregano vypadá (jako vždy)mrtvě,ale to mu už nevěřím:).Omrzlého panašovaného břečťanu jsem ostříhala kolečko,pokračování zítra.Taky bílou komulí si nejsem jistá,takhle mizerná ještě nebyla.Nojo,no,čas ukáže.

Re: Zima 2011-2012 04. bře 2012 08:06 #276782

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Včera jsem se dívala,že salvia officinalis i nepety vypadají úplně "hin",jsem zvědavá jestli obrazí.Špatně vypadají i levandule,clematisy a všechny nově vysázené růže uschly až k nakopčení,teprve později se uvidí co opravdu nepřežilo.:(
Poslední úprava: 04. bře 2012 08:10 od Evka.

Re: Zima 2011-2012 04. bře 2012 09:23 #276784

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Všechny moderní růže zmrzlé až k "zemi" (teda ke kopčení), všechny historické, až na pár bourbonek jsou zelené. Překvapila Niagara Falls, která je zelená až nahoru (2.5m), a hned vedle je "čtyřková" Mercedes, která je mizerná. Gyorovky jsou srandovní, půlka keříku černá, půlka zelená :D. PŘEŽILY všechny podzimní růže, uskladněné v pilinách ve sklepě (jen to chce pečlivěji zalévat :blush:

Z levandulí vypadá mizerne jen jedna, byla tak hnusná, že jsem si jí spletla se šantou a vzala jí k zemi :D, uvidíme, naštěstí jsem loňské řízky měla v chodbě, levandulí dosti (asi tak 50 ;)), šalvěje se zdají OK.

Zázračně přežily řízky i pod vodou (jen jim uplavaly čepičky ;))

Jinak všechno vypadá celkem živě (líp, než loni).

Re: Zima 2011-2012 04. bře 2012 10:55 #276786

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Levandule se uvidí, měla jsem je částečně pod sněhem, takže snad něco přežijou. Některé clematisy vypadají, že raší, pár jich ale vypadá mrtvě. Delší výhony růží mám černé, ale nad zemí raší celkem pěkně, a to i ty nenakopčené. Překvapivě nenakopčené i nakopčené raší oboje zhruba do stejné výšky. Chvojí jsem neměla nikde. Mrazy nejvíc odskákala velkokvětá magnolie, ta je i přes sněhovou pokrývku spálená prakticky celá. Docela dost mám popálené i rododendrony, které jinak mrazy snášejí bez problémů.

Hortenzie zatím nic nedělají, tak se uvidí. Ze země už vystrkují špičky tulipány a narcisy a mám tu pár kvítků žlutých šafránů. Celkově si říkám, že to nakonec nedopadlo snad tak zle, ale to optimisticky počítám, že to, co se teď ještě nijak nehýbá, je živé. :)

Re: Zima 2011-2012 04. bře 2012 13:55 #276789

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Mám pocit,že víc škody,než ty mrazy,napáchalo ostré slunce,které začalo hned po nich a už má docela sílu.

Re: Zima 2011-2012 04. bře 2012 19:52 #276796

• Kika
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1395
Tak jsem to dneska taky obhlidla, a ruzicky maji cerne spicky, ale neni to tak hrozne, jedna levandule je uplne OK, druhou asi vezmu az u zeme, ale ona mi ji stejne vloni likvidovala kocka, ktera si z ni udelala pelech, takze zbylo jen par vyhonu. Nektere klemiky uz maji pupeny, nektere jeste vypadaji mrtve, ale doufam, ze se jeste proberou. Hortenzie makrophyly jsou uplne omrzle, takze pojedou odznova a Limelight vypada zive.

Re: Zima 2011-2012 04. bře 2012 20:11 #276799

• evai
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2679
Vladko, skoro bych si mohla myslet, ze jsem v subtropech, vetsinou mi nic moc nezmrzne, ale letos poprve nepokvete kalina b. (mam ji urcite tak 10 let), ruzovy poupata mela zacatkem ledna nebo tak nejak, ted je hneda.Dej ji sanci pro pristi jaro.
Moderátoři: Eva L., Květa