Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2011-2012

Re: Zima 2011-2012 04. bře 2012 20:34 #276802

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Evi, no dám jí šanci. Kupovala jsem ji předloni, po té co mne okouzlila u nás v zahradnictví kvetoucí, prý jim tam přezimovala v kontejneru a kvetla. ovšem minulé dvě zimy jí nakloněny nebyly.
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Zima 2011-2012 05. bře 2012 20:48 #276814

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
I mě druhou zimu kalina bodnantense - Dawn pomrzla. :down A letos v lednu vypadala náramně slibně, že by byla celá obalená kvítky. Tak zase bohužel :( No, snad napřezrok.

Re: Zima 2011-2012 08. bře 2012 14:12 #276849

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Mám Viburnum farerri ( podobná bodn. ), pořádně mi nekvetla poslední 4 tužší ( tuhé ) zimy.
Zatím si ji nechávám ( mám ráda listy ) .. ale až narazím na nějaký keřík, kt. by měl více +, nejspíš půjde.

Re: Zima 2011-2012 08. bře 2012 14:51 #276854

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
no, tahle zima u mne bude znamenat nějaké odpisy, bohužel.

Každoročně si v posledních letech říkám, že už hůř být nemůže... a ono jo....
sice teplotně jsem naměřila již i více st. pod nulou, ale letos holomrazy napáchaly škody opravdu značné. Ještě seznámek nepíšu, není vidět co se vzpamatuje ( obrazí ).

Špatně zatím vypadají nandiny, někt. stálezelené pryšce.. libertia. Moc jsem zvědavá, jestli přezimovala ona mrazuodolná begonie - zem byla promrzlá do hloubky.

Růže - bohužel, vypadá to, že většinu budu stříhat až u země ( pokud vůbec přežily, bojím, bojím ). Ze starších nevypadají vůbec dobře Aust. Geoff Hamilton + Gentle Hermione - klacky hnědé až k zemi. Harkn. Well- Being, Meill. Botticelli. Z Massadových namrzl hodně ( našť. nakopčený ) Dr. Massad, další jsou překvapivě v pořádku.
Lensova Petite de Terre Franche teda opravdu popínavkou ( u mne ) nehrozí být ( Honzo ) - hnědá až k zemi.
U růží, kt. mají tmavé stonky se mrazová poškození ještě nedají odhadnout, ono i u růží se zelenými stonky jde o pouhý nástřel, mapy omrzlin teprve vyvstanou.
Z podzimních nováčků - všechny byly nakopčené, snad jsou OK. Blbě vypadá Bridge of Sighs a ( překvapivě ) Bremer Stadtmusikanten.

U mne - již téměř klasicky - velmi špatně vypadají růže na vlastních kořenech. Moc jich nemám, většinou se jedná o ty, kt. hryzec ukousl podnož a ony následně zakořenily. Snad to rozdýchají - alespoň z pod země.
Poslední úprava: 08. bře 2012 14:54 od Květa.

Re: Zima 2011-2012 08. bře 2012 16:05 #276863

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Mám kalinu bodnanskou několik let vysazenou v živém plotě - celkem příkrý a nechránění svah a musím se přiznat, že mi kvetla hned první zimu. Docela jsem z toho byla vykulená a kvete každoročně. Letos taky, s nástupem velkých mrazů asi skončila (asi proto, že jsem se tam s ortézou přes celou nohu nevyšplhala). A celkem voní, ale se zabořeným nosem, což je mi docela nanic, protože až to všechno zaroste, tak se k ní už nedostanu.
Ráda bych sem dala foto, ale nenapadlo mě, že bych měla takovou raritu a taky proto, že do těch míst s foťákem moc nechodím :) .

Re: Zima 2011-2012 08. bře 2012 17:17 #276867

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Miško, já zase do těch míst kde mám Vib. bodn. zase s foťákem chodím často :laugh: , schválně jsem si ji dala tzv. na ránu, aby mi tam něco v zimě dělalo radost. Marně.

Květo Bridge of S. také až k zemi černá. A loňskou zimu jim v zahradnictví přežila v pohodě. Doufám, že to rozdýchá. Stejně tak nové Lensovky.
Nakopčené byly.

Uvažovala jsem nad tím, že mi přijde, že menší škody nadělala lošká dlouhá zima. Dvoudenní -22 dalo letos rostlinám větší ťafku.
No uvidíme,letos růže ještě neraší.
Poslední úprava: 08. bře 2012 17:17 od Vlaďka.

Re: Zima 2011-2012 08. bře 2012 17:25 #276868

• skalnička
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1086
Kalinu bodn. mám také na docela frekventovaném místě. Mám ji asi 4 roky. Z proutku udělala úhledný keřík, to se mi na ní líbí, ale za ty 4 roky pořádně nekvetla. Jednou možná dva tři kvítky, ale bylo to mládě, tak jsem jí to odpustila. Letos obalená poupaty..... no jsou v čudu. Právě pro ty květy jsem si tuhle kalinu kupovala. Uvidím, co bude následující zimu. I tak si ji asi nechám, je už pěkně narostlá, ale ty květy, ty mě štvou :evil:
Následující uživatel poděkoval: Vlaďka

Re: Zima 2011-2012 08. bře 2012 19:43 #276870

• jana H
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 426
Po lońské zimě jsem zrušila jak kalinu farreri a bodn.,tak lískovníček-všechny na místě,kde jsem si původně představovala kout s časnými cibulovinami a keřil.Nic nevykvetlo asi 3 roky,přestalo mě to bavit.Přesadila jsem tam daphne mezereum,kterému naštěství květy jen zamrznou,ale při oblevě kvetou dál.A uvažuju o abeliophyllu.
Hodně mi vadí i naprostá zkáza květů čemeřic,ze všech mám zčernalou břečku.i z těch přikrytých.Loni to nebylo o moc lepší.Asi vůbec nemá cenu kupovat dražší kultivary.
Růže mám téměř všechny zčernalé až k nakopčení.
A tak si dělám radost objednávkami,ale už toho nechám.

Re: Zima 2011-2012 09. bře 2012 07:09 #276874

• hespa1
  • Gold Boarder
  • Obdržená poděkování 176
Pohromu na rostliny udělao jak loni, tak letos nejvíc slunce. Věřím tomu, že kdyby bylo letos při hlubokém mrazu zamlženo , že to ty kytky neodskáčou. Mám něktré růže , hortenzie atd. kryté domem a sousedovic vzrostlými borovicemi a tam zatím všechno vypadá živě.
Jinak, jal ckodím kolem jiných zahrad ( hlavně těch úplně nových) tak tam je opravdu děsná spoušť. Všechny stálezelené, růáže a td, úplně kaput. :down :ohmy:

Re: Zima 2011-2012 09. bře 2012 08:23 #276878

• Alena
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 236
Ano stálezelené keře, ty jsou zničené zcela. Nevím ,jestli obrazíí snad od kořenů. alespoň ty starší keře Já jsem vykopala hlohyni, už loni jsem ji seřízla u země, obrazila a letos zmrzla zase.Tak mi došla trpělivost, ona dost pomalu roste a už mě přestalo bavit doufat, že někdy vydrží přes zimu-;)
Moderátoři: Eva L., Květa