no, tahle zima u mne bude znamenat nějaké odpisy, bohužel.
Každoročně si v posledních letech říkám, že už hůř být nemůže... a ono jo....
sice teplotně jsem naměřila již i více st. pod nulou, ale letos holomrazy napáchaly škody opravdu značné. Ještě seznámek nepíšu, není vidět co se vzpamatuje ( obrazí ).
Špatně zatím vypadají nandiny, někt. stálezelené pryšce.. libertia. Moc jsem zvědavá, jestli přezimovala ona mrazuodolná begonie - zem byla promrzlá do hloubky.
Růže - bohužel, vypadá to, že většinu budu stříhat až u země ( pokud vůbec přežily, bojím, bojím ). Ze starších nevypadají vůbec dobře Aust. Geoff Hamilton + Gentle Hermione - klacky hnědé až k zemi. Harkn. Well- Being, Meill. Botticelli. Z Massadových namrzl hodně ( našť. nakopčený ) Dr. Massad, další jsou překvapivě v pořádku.
Lensova Petite de Terre Franche teda opravdu popínavkou ( u mne ) nehrozí být ( Honzo ) - hnědá až k zemi.
U růží, kt. mají tmavé stonky se mrazová poškození ještě nedají odhadnout, ono i u růží se zelenými stonky jde o pouhý nástřel, mapy omrzlin teprve vyvstanou.
Z podzimních nováčků - všechny byly nakopčené, snad jsou OK. Blbě vypadá Bridge of Sighs a ( překvapivě ) Bremer Stadtmusikanten.
U mne - již téměř klasicky - velmi špatně vypadají růže na vlastních kořenech. Moc jich nemám, většinou se jedná o ty, kt. hryzec ukousl podnož a ony následně zakořenily. Snad to rozdýchají - alespoň z pod země.