Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Zima 2011-2012

Re: Zima 2011-2012 15. bře 2012 22:29 #277062

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
  • Obdržená poděkování 9276
Květo, vzpruží aspoň trochu tvou mrzkou jarní depku onen fakt, že mé růže jsou na tom mnohem hůř? ;)

Ale jak vidíš - 1. jsem zvyklý (viz. můj loňský seznam ztrát, někde setu potuluje), 2. je to příroda, tu beru s pokorou
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.

Re: Zima 2011-2012 15. bře 2012 22:37 #277064

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
HonzaPM napsal:
Květo, vzpruží aspoň trochu tvou mrzkou jarní depku onen fakt, že mé růže jsou na tom mnohem hůř? ;)

Honzo, dozajista ! :laugh: Neštěstí jiných Čecháčka VŽDYCKY potěší.. :lol:

( ne, já doufám, že někt. vyrazí z pod země, sázené jsou dost hluboko ) ... a když ne, tak holt si někt. opatřím znovu, no.. podobně vypadají skoro všechny :blush:

Dr. Massad by mne ale hodně mrzel - hrabala jsem i pod zem, žádná sláva.. ale až k místu očknutí jsem se nedohrábla. EvyL je OK.
Poslední úprava: 15. bře 2012 23:03 od Květa.
Následující uživatel poděkoval: evai

Re: Zima 2011-2012 16. bře 2012 10:38 #277090

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
A už to jede, geranium Dylis jsem vytáhla bez kořenů, ohlodané až k pukům. Zasadila jsem aspoň takové, co měly jakýsi zbytek nodu a uvidím. Sakra, doufám, že se aspoň nějaké bestie utopily :angry: :angry: :angry:

Re: Zima 2011-2012 16. bře 2012 11:24 #277092

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Květa napsal:
HonzaPM napsal:

Honzo, dozajista ! :laugh: Neštěstí jiných Čecháčka VŽDYCKY potěší.. :lol:

( ne, já doufám, že někt. vyrazí z pod země, sázené jsou dost hluboko ) ... a když ne, tak holt si někt. opatřím znovu, no.. podobně vypadají skoro všechny :blush:

Dr. Massad by mne ale hodně mrzel - hrabala jsem i pod zem, žádná sláva.. ale až k místu očknutí jsem se nedohrábla. EvyL je OK.

Já bych to spíš nazvala pocitem sounáležitosti, že v tom nejsem sama.
Já zatím moc do záhonů nechodím (stále léčím koleno ortézou), ale při procházení a nadzvedávání chvojí mám černoty taky - hlavně Souvenir dm, ale může to všechno ještě vylézt,ne? Nic není ztraceno, si myslím.
Poslední úprava: 16. bře 2012 11:28 od Miška.

Re: Zima 2011-2012 19. bře 2012 11:22 #277175

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Miško, souhlasím.

Mám-li (už) shrnout přezimování růží, které pěstuji, pak to bude jednoduché:

- bezkonkurenčně nejlépe přezimující: Louise Odier, Alabaster, Larissa, Felicité Parmentier a neznámá z řízku od Mirka Mirindy (díky)
(tyhle růže neztratily ani centimetřík mrazem)

Ukázalo se, že díky vedení výhonů ve vodorovné poloze (pegging) se tyhle výhony staly výrazně mrazuodolnějšími
a mráz je v podstatě neohrozil - u mne Louise odier (celá), The Generous Gardener + Mme Isaac Pereire (ohnuté výhony))

- dobře přezimovaly: Artemis, Comte de Chambord, Roztomilá, Pastella, Young Lycidas, Winchester Cathedral, Munstead Wood,
Colette, Wisley 2008, The Dark Lady a Bremer Stadtmusikanten

- zajímavé je, že Palais Royal (White Eden) je zelenější, než Eden Rose
- z nově vysazených se nejlíp tváří Nymphe Teplá a Harlow Carr

- dost mne mrzí Teasing Georgia - byla už krásně veliká, a spolu s Tess of the d´Urbervilles dostala vydatnou a včasnou
podzimní zálivku Kristalon Podzim - evidentně to moc vliv nemělo, navíc mrazy přišly až v únoru

- hodně velkou ránu dostala i The Mayflower, což semi taky nelíbí, Pelcovi u ní píší - zasadit a nechat růst (tak jsem zvědavson)

- nejhůř na tom jsou Abraham Darby, Elfe, Les Quatre Saisons (Pink Swany), Augusta Luise a plno dalších

- záhon svatební vypadá po ostříhání tristně, budu se muset zaměřit na kanaďanky a více jednoukvetoucích
(mám tu ale jednoukvetoucí Fantin Latour a ta je zmrzlá až k zemi, takže asi není jednoukvetoucí jako jednoukvetoucí,
Charles de Mills má také nějaké ztráty)

- zatím 100% v pánu je L´Aimant, uvidíme, kdo se k ní přidá

- letošní zima byla kupodivu dosti milosrdná k nově sázeným růžím, loni byly moje ztráty hlavně mezi na podzim nově sázenými)
Poslední úprava: 19. bře 2012 12:57 od HonzaPM.

Re: Zima 2011-2012 19. bře 2012 11:59 #277178

• Miška
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 517
Na Tvůj soupis zmzrlých růží, tuším z loňska, si vzpomínám a musím se přiznat, že pokud by to byl každoroční úhyn, tak bych dost běsnila a nějaké tvrzení, že to je příroda, by mě asi moc neuchlácholilo. A přesto se nevzdáváš a jdeš do toho znovu.
Vím, že vlastníš také Nahému, máš nějaké známky, že je dobrá? Kdesi jsem vyčetla, že u nás bude namrzat. Mám ji v rohu terasy u domu a vypadá, že je zmrzlá k zemi. Uvažuji, že bych radši místo ní zasadila Louis Odier nebo jinou spolehlivou růžičku.

Re: Zima 2011-2012 19. bře 2012 12:37 #277179

• Evka
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1197
Jsem moc zvědavá komu jaké pnoucí růže přezimovaly bez poškození či umrzly k zemi,ikdyž to možná bude různé podle podmínek.
Moje Laguna prozatím vypadá celkem solidně,tak uvidím později jestli jsem se neradovala předčasně.
Poslední úprava: 12. dub 2012 15:50 od Evka.

Re: Zima 2011-2012 19. bře 2012 13:25 #277183

• danah
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 2385
Když pominu různé stupně poškození u růží - některé jsou, jakoby žádná zima nebyla, jiné mají sem tam zčernalý výhon a nejvíc mě mrzí ta bezejmenná drobnokvětka, kterou jsem vloni zapěstovala na kmínek, řádně nakopčila a zabalila do netkanky, přesto je až k zemi pryč :angry:
...tak další nepřeživší, což mně hodně mrzí, je hortenzie macrophylla bílé barvy, vloni na jaře koupená nakvetlá, měla jsem ji v nádobě a na podzim jsem ji vysadila (...že jsem ji nenechala přezimovat v zz :S :evil: ) zakryla jsem rašelinou krček, obalila netkankou. Teď jsem ji odkrývala a zjistila jsem, že ji nejspíš mráz povytáhl a ona uschla, umrzla a poté asi uhnila v rašelině, prostě nevím, ale pochybuju, že z kořenového balu něco vypučí.
Šalvěje, šanty, santoliny, oregana a spol. vypadají stejně neživě jako vloni, tak jsem zatím v klidu, že to většina z nich opět rozchodí.

Re: Zima 2011-2012 19. bře 2012 13:26 #277185

• HonzaPM
  • Administrator
  • 620 m n.m.
Miško, Nahému jsem měl 4 roky. První tři to bylo dobré (ale žádná hitparáda, žádná růže někam na repre místo - u mne),
loni hodně namrzla a byla dost slabá a když jsem viděl ten obr keř v Třebešicích, tak jsem si uvědomil, co by tahle francouzská
kráska dokázala udělat v teplejších oblastech a řekl jsem si, že v mých končinách nemá smysl ji dál pokoušet. Tak jsem ji vykopal
a poslal do Tř.). Louise Odier je tady opravdu bezvadná a taky květy dešti odolávaly - u mne - lépe, než květy Nahémy.

Evko, zrovna včera jsem bloumal po netu a hledal mrazuvzdorné pnoucí růže.
Myslel jsem si na Tausendschön, kterou má Jirka, na Venusta Pendula, kterou má např. Maggi a vřele mi ji doporučovala Dresla.
Uvidíme, co nakonec vyberu.
O co jde - obě Coral Dawn, Elfe, Laguna, Hella, Eden Rose, Giardina, Gertrude Jekyll a Gruss an Heidelberg jsou mrtvé až k zemi
a došla mi trpělivost. Nejlíp přežila Louise Odier, pár živých cm nad zemí mají Mme Isaac Pereire, Red Eden Rose a Palais Royal.
Jakž takž (jak který výhon) The Generous Garden. Tuze bídná (k zemi) je St. Swithun. Takže chci náhradu.
(mám tu nevysazené Camelot, Perennial Blush, Rosendorf Steifurth´04, Ghislaine de Féligonde, Aloha (Boerner) a Mortimer Sackler
- na ty jsem zvědavý, ale spíš skepse, a pak je tu Katharina von Bora - ta je zóna 6b, té moc šancí nedávám rovnou)

Nemile mne překvapila zpráva od Lenky o Félicité et Perpétue.

Jo, zapomněl jsem, že přezimoval asi 1 cm od Sombreuil. To je prý vyložená teplomilka. :)
Poslední úprava: 19. bře 2012 13:46 od HonzaPM.
Následující uživatel poděkoval: Evka, Miška

Re: Zima 2011-2012 19. bře 2012 13:28 #277186

• amazonka01
  • Administrator
  • Obdržená poděkování 1568
Niagara Falls, zelená až do konce (2.5m), Carnaea Multiflora dtto, jen 4.5m, Alchymist má sežehlé konce, jinak zatím (má sem tam flíček, tak to asi ještě propukne) ujde.

MLSitno k zemi, Baltimore Belle to samé :(
Moderátoři: Eva L., Květa