Vítejte, Host
Uživatelské jméno Heslo: Pamatovat si mne

Téma: Podzimní astry

Podzimní astry 11. říj 2015 07:59 #301123

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Aleno, na padlí hodně trpívají astry novobelgické, a nízké dumosus.

Proto se snažím orientovat na druhy, které to tolik netrápí. Z nízkých se mi hrozně líbí a. amellus, jen se mi nepodařilo natrefit na sytě růžovou. Nicméně v modrých a světle růžových je výběr dostatečný.
Naprosto zdravé jsou u mě aster ericoides. Některé jsou nizoučké, ale třeba Pink Star je skoro metrová : www.google.cz/search?q=aster+pink+star&i...ovYZVoeCF4HoUtH7nPgH

Astry novoanglické na padlí netrpí, jen jim vyholují stonky. Jsou mezi nimi i nízké kultivary Purple Dome ( fialová), Vibrant dome ( signální tmavě růžová) vysoké asi 40-50cm. Vibrant Dome mi malinko vyholuje, ale jak je nízká, tak to tolik nevadí. Byla přesazovaná, možná jí to neudělalo dobře. Purple Dome mi nevyholuje. Mají jedinou nectnost, poměrně pozdě nakvétají, takže v tuhle chvíli jsou nakvetlé jen asi z 1/4. Je třeba je dát víc na slunce. Vibrant Dome byla loni víc ve stínu a kvetení přišlo až hodně pozdě. Proto jsem jí najaře přesazovala a pomohlo to. Ale chtělo by to ještě víc na slunce, ale nevím kam, mám slunce totálně obsazené růžemi ;) .

Každopádně musím astry letos moc pochválit, ty vedra snášely moc dobře. Já k nim nedosáhnu pořádně hadicí, takže dostaly opravdu jen v největší nouzi ( asi 2x) a přesto krásně kvetou.

Prý mají radši vápnité půdy, to u mě tedy mají ;) .
Administrátor zakázal veřejné příspěvky.
Následující uživatel poděkoval: Jikra, alenak

Podzimní astry 11. říj 2015 09:41 #301128

• varouch
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 1493
Jana V. napsal:
Aleno, na padlí hodně trpívají astry novobelgické, a nízké dumosus.

To proto, že dumosus jsou hybridem novobelgických. Na západě často nejsou uznávány jako samostatná skupina.
Proto se snažím orientovat na druhy, které to tolik netrápí. Z nízkých se mi hrozně líbí a. amellus, jen se mi nepodařilo natrefit na sytě růžovou. Nicméně v modrých a světle růžových je výběr dostatečný.
Naprosto zdravé jsou u mě aster ericoides. Některé jsou nizoučké, ale třeba Pink Star je skoro metrová : www.google.cz/search?q=aster+pink+star&i...ovYZVoeCF4HoUtH7nPgH

Astry novoanglické na padlí netrpí, jen jim vyholují stonky. Jsou mezi nimi i nízké kultivary Purple Dome ( fialová), Vibrant dome ( signální tmavě růžová) vysoké asi 40-50cm. Vibrant Dome mi malinko vyholuje, ale jak je nízká, tak to tolik nevadí. Byla přesazovaná, možná jí to neudělalo dobře. Purple Dome mi nevyholuje. Mají jedinou nectnost, poměrně pozdě nakvétají, takže v tuhle chvíli jsou nakvetlé jen asi z 1/4. Je třeba je dát víc na slunce. Vibrant Dome byla loni víc ve stínu a kvetení přišlo až hodně pozdě. Proto jsem jí najaře přesazovala a pomohlo to. Ale chtělo by to ještě víc na slunce, ale nevím kam, mám slunce totálně obsazené růžemi ;) .

Každopádně musím astry letos moc pochválit, ty vedra snášely moc dobře. Já k nim nedosáhnu pořádně hadicí, takže dostaly opravdu jen v největší nouzi ( asi 2x) a přesto krásně kvetou.

Prý mají radši vápnité půdy, to u mě tedy mají ;) .
Naproto podepisuji, mám stejnou zkušenost. Astry jsem letos nezalévala ani jednou, přesto rostou a kvetou jako by žádná extra parna v létě nebyla. U mě je kyselo a jíl, takže ten tomu asi pomohl.
Následující uživatel poděkoval: Jana V., mišpule

Podzimní astry 11. říj 2015 17:26 #301129

• Kaja
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 22575
DSCN5348_2015-10-11.jpg

DSCN5350.jpg

ted´ jsou v květu tyhle . ještě mám dvojí bílé . drobnokvěté , ale taky vysoké . jména nevím .
Následující uživatel poděkoval: Evka, Lukáš, Jikra, Ajka, alenak, alcearosa

Podzimní astry 11. říj 2015 18:36 #301134

• Jana V.
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 3506
Kájo, krásná modrá :up

Podzimní astry 11. říj 2015 19:09 #301135

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Jsou úžasné,kdyby nebyly,bylo by teď na zahradě neveselo,truchlivo ;)
Následující uživatel poděkoval: Jana V.

Podzimní astry 16. říj 2015 15:33 #301240

• mišpule
  • Platinum Boarder
  • Obdržená poděkování 6303
Ťutínek "Prince",zavalený nacucanou "Calliope"
039_2015-10-16.jpg

040_2015-10-16.jpg
Následující uživatel poděkoval: Kaja, sany, Iveta, Jikra, Ajka, alenak

Podzimní astry 30. zář 2016 19:08 #313309

• Květa
  • Moderator
  • Obdržená poděkování 9851
Vlaďko, vytahuji....
Následující uživatel poděkoval: Kaja

Podzimní astry 30. zář 2016 19:27 #313320

• Vlaďka
  • Platinum Boarder
  • Levaza
  • Obdržená poděkování 2598
Květo, díky.Vlaďka napsal:
Zde vysoké včetně noname semenáčů, ještě je rozklíčuji.Největší uprostřed A.frikartii Mönch alias Mnich'
92016143.jpg

92016133.jpg

Zleva:Little Carlow, Brigitte, Orpheus, Harringtons Pink(má krásná zelenorůžová poupata) , Watterperry
druhá řada dvě hydry rozlézavé Le Vasterival a Caliope
Třetí ředa je s otazníkem, podlední myslím Anjaś Choice

92016115.jpg

A ericoides, ty miluji, mám v nich ale taky trochu chaos, možná doplní Květa, či Jana V.
Z levé strany:
Golden Spray,
další dvě Lovely (jsou různé, podle místa slunce-stín) a Ideal,
Další řada Ring Dove, s tmavými lístky Prince, teprve nakvétá
V pravém horním rohu patrně Yvette Richardson a kolem ní dvě se žlutými středy, mohla by vědět Květa, je myslím původce. Jsou obě mohutné, s hodně horizontálními větvemi
Následující uživatel poděkoval: Jana V., JitkaU2, Evka, alcearosa

Podzimní astry 30. zář 2016 22:11 #313332

• Květa
  • Moderator
Vlaďko, 2.f. růžové - Pink Star syn. Esther.

Anjaś Choice - začíná kvést bíle, pak se probarvuje. U mne nádech modré ( až fialkobé ), může být pH.
Ale je tam ten kouř jako u Le Vasterival.

poslední f. :
teď jsem trochu zmatená tou Lovely a Ideal.
podle tvých fotek a mých fotek bych řekla, že Ideal je ta druhá zleva. Třetí Lovely ( posazení kvítků na stopce jako u horizontalis - alespoň ta moje/Evina je tak má. ) ?

Podzimní astry 30. zář 2016 22:32 #313333

• Květa
  • Moderator
nakonec jsem do záhonů vlezla, nebylo to tak děsné, jak jsem malovala. Jen u Leucanthemelly serotina jsem nebyla ( vycházku k ní jsem absolovovala včera a stačilo ) :laugh:

blbě se mi fotí, páč je až vzadu u plotu
mám ji novou, loňskou, jsem nadšená. Květy velikosti kopretiny.

DSCN3322.jpg

( odbočím - vedle ní mám nejsmradlavější kytku v mé zahradě - Caryopteris divaricata. Kozí moč, při jakémkoliv dotyku.
Patří k ořechoplodcům, na rozdíl od těch běžně pěstovaných keříků toto je bylina. ).

Několik aster vyfocených sice mám, ale jsou již dávno odkvetlé, jestli někdy při prohrabávání na jejich f. narazím, dám.
Následující uživatel poděkoval: Jana V.
Moderátoři: Eva L., Květa