bradhal napsal:
Takže nějaká Top 5? Zdravé, nerozlézavé?
Little Carlow? Butzeman? Pink Star? Blue Haven? Lovely?
všechny jsou nerozlézavé a zdravé L.Carlow měl u mě letos malinko padlí, ale je mu tam sucho, budu ho muset stěhovat, v podstatě ho půlka uschnula

( on je u obrubníku, který je na líspovém loži, takže krom toho, že tu moc neprší, je vlastně ještě hodně drenážován. Vedle něj je m.s.gracillimus a ten je poloviční než ostatní kusy v jiných částech zahrady.
Ale třeba mezi aster amellus je celkem výběr i v jiných barvách
růžová :
www.google.cz/search?q=aster+amellus+lad...CgB&biw=1600&bih=766
tmavší růžovo-fialová :
www.google.cz/search?q=aster+amellus+lad...er+amellus+brilliant
světlounce modrá :
www.google.cz/search?q=aster+amellus+lad...er+amellus+silbersee
střední modrá :
www.google.cz/search?q=aster+amellus+lad...aster+amellus+sonora ( o chlup světlejší než Butzemann)
Aster amellus jsou zcela zvláštní astry, mají velké květy ( jako plané kopretinky), začínají vykvétat už zač. srpna,ale teď ještě stále kvetou o 106. Nerozlézají se, ale současně je trsík tak těsný, že je těžké je dělit. Jsou absolutně zdravé. Snesou velké sucho a vedro ( a vápnito), ale zrovna tak velmi pěkně prosperují v polostínu s dostatkem vody. Řekla bych, že je to astra doslova pro zahradnické začátečníky ( snad vyjma úplného stínu je nelze zasadit špatně), vejde se všude a vůbec tedy nechápu, proč nejsou všeobecně známé a rozšířené.
Možná právě ten problém s dělením za to může. Řada kytek se šíří prostě tak, že si sousedi a známí mezi sebou vyměňují odkopky a u téhle to fakt nelze. Mám čtyřletý trs a budu se pokoušet dělit zjara, ale už teď z toho mám krupky na zádech, jaký to bude piplačka